PODŚWIETLANIE DESKI I POKRĘTEŁ

Znajdziesz tutaj opisy jak krok po kroku zabrac sie do naprawy jakiegos elementu samochodu oraz jak dokonac modyfikacji w swoim Esim

Moderator: Moderatorzy

Pawel

Post autor: Pawel »

wzsystko jest super ale jak Ty to zrobiłeż, że te zegary tak mocno świecą :?:
Lucas7911

Post autor: Lucas7911 »

A do kogo kierujesz pytanie bo zestawów tych zegarów trochę już jest
Misiek1990

Post autor: Misiek1990 »

a zegar elektroniczny w mk6 tez powinien sie podświetlać?
Nanom 1

Post autor: Nanom 1 »

Misiek1990 pisze:a zegar elektroniczny w mk6 tez powinien sie podświetlać?
Jak najbardziej powinien.
MARKKO

Post autor: MARKKO »

oczywiście zegarek wyjmuje sie bardzo łatwo i podświetla go żaróweczka
phyzy

Post autor: phyzy »

Mam pytanie o podswitlenie ale nie deski tylko wlacznika elektrycznego szyberdachu, chcialbym pobawic sie troche i zrobic sobie podswietlenie tego przycisku (podobno seryjnie nie jest podswitetlany - bez sensu) niewiem tylko czy trzeba ciagnac jakies kable to zasilania diody, czy wymieniac przelacznik no i wreszcie jak sciagnac oslone w kabinie od mechanizmu szyberdachu - gdzie sa zaslepki, bo nie chce probowac na sile go sciagac, zeby nie polamac. Robil ktos cos takiego w soim essim?
Znalazlem jedynie na necie fotorelacje z wymiany szyberdachu recznego na elektryczny ale tam nie bylo napisane jak sciagnac oslone.
Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

Podejżewam , że jest tylko na zatrzaskach - musisz popróbować lekko podważyć ale nie w zimnym pojeździe bo popęka na zimno.
Ja w ogóle noszę się z zamiarem przenieść włącznik na dół obok przycisków podnośników szyb - pod sófitem jest nieporęcznie.
Przełącznik raczej musiał byś zmienić na taki co ma podświetlenie diodowe.
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
phyzy

jutro bede probowal to zrobic, ale jak patrzylem na ten wlacznik to on wyglada jak do podnoszenia szyb, sie tak zastanawiam czy jakbym tam dal diode i zakleil klejem silikonowym to czy by nie podswietlalo,tylko niewiem gdzie sie wpiac z pradem, a co do umiejscowienia to rzeczywiscie slabe, za bardzo z tylu, jak uda ci sie przenies wlacznik to cos mi sie wydaje ze sporo osob zrobi to samo, powodzenia:)
phyzy

sciagnalem pokrywe, okazalo sie ze jest na 2 srubkach i 2 wsuwkach, rozebralem wlacznik, okazuje sie ze ma zaroweczke, zaroweczka swieci jak podepne ja pod zasilacz, ale nie swieci w aucie jak wlacze swiatla, co jest? Ma ktos jakis pomysl? Prosze o porade
Nanom 1

a swieci sie jak sie ''zaswiecą elektyczne szyby'' ???
u mnie takie cos jest za jak przekęce kluczyk to dopiero niektóre swiatełka sie podswietlaja:
-podswietlenie elekt.szybek,
--------II------ do ogrzwania szyby przedniej i tylnej,
-przeciwmgielne.

////////a reszra normalnie zapala sie bez kluczyka-kokpit.

w innym przypadku moze nie dochodzi gdzies prąd
Załączniki
to mi sie swieci ''dopiero pod kluczykiem'' jak i szyby i przeciwmgielne
to mi sie swieci ''dopiero pod kluczykiem'' jak i szyby i przeciwmgielne
Zdjęcie267.jpg (35.39 KiB) Przejrzano 4703 razy
phyzy

Nie no u mnie jest to samo, bo zeby wlaczyc podswietlenie tych elementow to trzeba przekrecic kluczyk, a reszta podswietlen np.: pokretla klimy wlaczaja sie razem ze swiatlami. Niewiem wlasnie co jest, bo skoro wlacznik jest z zarowka to powinien sie podswietlac, gdzies wyczytalem ze trzeba podpiac mase i plus do stykow 4 i 5 we wtyczce, ale niewiem skad wziac (tzn gdzie sie wpiac), wie ktos? Czy moge podpiac sie do przewodow od silnika szyberdachu? Czy to nie bedzie wplywac na prace szyberdachu?
Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

Na prace szyberdachu nie wpłynie ujemnie - tam jest cały czas prąd ( za kluczykiem ) więc możesz się wpiąć oczywiście (przed przełącznikiem bo za to masz prąd na różnych wyjściach ale gdy zapuszczasz szyber ) więc dioda lub żarówka będzie świecić tylko jak uruchamiasz szyber , czyli + bierzesz z przewodu doprowadzającego prąd do przełącznika a drugi przewód musisz podpiąć pod masę .
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
Awatar użytkownika
darcun4

Post autor: darcun4 »

pitbull pisze:u mnie takie cos jest za jak przekęce kluczyk to dopiero niektóre swiatełka sie podswietlaja:
phyzy pisze:pokretla klimy wlaczaja sie razem ze swiatlami.
phyzy pisze:Czy moge podpiac sie do przewodow od silnika szyberdachu
Kurna, ale Wy macie "wypasy"
a ja mam zwykłą "korbę" i nie mam problemu :mrgreen:
MARKKO

Post autor: MARKKO »

darcun4 pisze:Kurna, ale Wy macie "wypasy"
no i wszystko swieci jak sie światła właczy :P
Nanom 1

darcun4 pisze:Kurna, ale Wy macie "wypasy"
eee tam wypasy niektóre sa miom zdaniem zbędne->mam np. regulacje podnoszenia fotela kierowcy elektyczną ->poki diabeł oni to montowali??? niewiem ja bym wolał zwykłą,spryskiwacze podgrzewane tez chyba mam ->widziałem jakies kable ida do spryskiwaczy->odchyliłem ten''filc''wygłuszający pod spodem na masce i ida tam kable(nie jest to masa od akuma) przednia szyba tez podgrzewana........za duzo tej elektryki ;) ->mi tylko wystarczy KLIMA OGRZEWANIE SZYBY TYLNEJ KIEROWNICA I DWA FOTELE Z PRZODU :grin:
Załączniki
Zdj.jpg
Zdj.jpg (42.25 KiB) Przejrzano 4700 razy
Zablokowany