PODŚWIETLANIE DESKI I POKRĘTEŁ
Moderator: Moderatorzy
Mam pytanie o podswitlenie ale nie deski tylko wlacznika elektrycznego szyberdachu, chcialbym pobawic sie troche i zrobic sobie podswietlenie tego przycisku (podobno seryjnie nie jest podswitetlany - bez sensu) niewiem tylko czy trzeba ciagnac jakies kable to zasilania diody, czy wymieniac przelacznik no i wreszcie jak sciagnac oslone w kabinie od mechanizmu szyberdachu - gdzie sa zaslepki, bo nie chce probowac na sile go sciagac, zeby nie polamac. Robil ktos cos takiego w soim essim?
Znalazlem jedynie na necie fotorelacje z wymiany szyberdachu recznego na elektryczny ale tam nie bylo napisane jak sciagnac oslone.
Znalazlem jedynie na necie fotorelacje z wymiany szyberdachu recznego na elektryczny ale tam nie bylo napisane jak sciagnac oslone.
- Jamszoł
- Pojemność: 2300
- Rocznik: 2008
- Generacja: MK4
- Nadwozie: Kombi
- Kontakt:
Podejżewam , że jest tylko na zatrzaskach - musisz popróbować lekko podważyć ale nie w zimnym pojeździe bo popęka na zimno.
Ja w ogóle noszę się z zamiarem przenieść włącznik na dół obok przycisków podnośników szyb - pod sófitem jest nieporęcznie.
Przełącznik raczej musiał byś zmienić na taki co ma podświetlenie diodowe.
Ja w ogóle noszę się z zamiarem przenieść włącznik na dół obok przycisków podnośników szyb - pod sófitem jest nieporęcznie.
Przełącznik raczej musiał byś zmienić na taki co ma podświetlenie diodowe.
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
jutro bede probowal to zrobic, ale jak patrzylem na ten wlacznik to on wyglada jak do podnoszenia szyb, sie tak zastanawiam czy jakbym tam dal diode i zakleil klejem silikonowym to czy by nie podswietlalo,tylko niewiem gdzie sie wpiac z pradem, a co do umiejscowienia to rzeczywiscie slabe, za bardzo z tylu, jak uda ci sie przenies wlacznik to cos mi sie wydaje ze sporo osob zrobi to samo, powodzenia:)
a swieci sie jak sie ''zaswiecą elektyczne szyby'' ???
u mnie takie cos jest za jak przekęce kluczyk to dopiero niektóre swiatełka sie podswietlaja:
-podswietlenie elekt.szybek,
--------II------ do ogrzwania szyby przedniej i tylnej,
-przeciwmgielne.
////////a reszra normalnie zapala sie bez kluczyka-kokpit.
w innym przypadku moze nie dochodzi gdzies prąd
u mnie takie cos jest za jak przekęce kluczyk to dopiero niektóre swiatełka sie podswietlaja:
-podswietlenie elekt.szybek,
--------II------ do ogrzwania szyby przedniej i tylnej,
-przeciwmgielne.
////////a reszra normalnie zapala sie bez kluczyka-kokpit.
w innym przypadku moze nie dochodzi gdzies prąd
- Załączniki
-
- to mi sie swieci ''dopiero pod kluczykiem'' jak i szyby i przeciwmgielne
- Zdjęcie267.jpg (35.39 KiB) Przejrzano 4702 razy
Nie no u mnie jest to samo, bo zeby wlaczyc podswietlenie tych elementow to trzeba przekrecic kluczyk, a reszta podswietlen np.: pokretla klimy wlaczaja sie razem ze swiatlami. Niewiem wlasnie co jest, bo skoro wlacznik jest z zarowka to powinien sie podswietlac, gdzies wyczytalem ze trzeba podpiac mase i plus do stykow 4 i 5 we wtyczce, ale niewiem skad wziac (tzn gdzie sie wpiac), wie ktos? Czy moge podpiac sie do przewodow od silnika szyberdachu? Czy to nie bedzie wplywac na prace szyberdachu?
- Jamszoł
- Pojemność: 2300
- Rocznik: 2008
- Generacja: MK4
- Nadwozie: Kombi
- Kontakt:
Na prace szyberdachu nie wpłynie ujemnie - tam jest cały czas prąd ( za kluczykiem ) więc możesz się wpiąć oczywiście (przed przełącznikiem bo za to masz prąd na różnych wyjściach ale gdy zapuszczasz szyber ) więc dioda lub żarówka będzie świecić tylko jak uruchamiasz szyber , czyli + bierzesz z przewodu doprowadzającego prąd do przełącznika a drugi przewód musisz podpiąć pod masę .
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
pitbull pisze:u mnie takie cos jest za jak przekęce kluczyk to dopiero niektóre swiatełka sie podswietlaja:
phyzy pisze:pokretla klimy wlaczaja sie razem ze swiatlami.
Kurna, ale Wy macie "wypasy"phyzy pisze:Czy moge podpiac sie do przewodow od silnika szyberdachu
a ja mam zwykłą "korbę" i nie mam problemu

eee tam wypasy niektóre sa miom zdaniem zbędne->mam np. regulacje podnoszenia fotela kierowcy elektyczną ->poki diabeł oni to montowali??? niewiem ja bym wolał zwykłą,spryskiwacze podgrzewane tez chyba mam ->widziałem jakies kable ida do spryskiwaczy->odchyliłem ten''filc''wygłuszający pod spodem na masce i ida tam kable(nie jest to masa od akuma) przednia szyba tez podgrzewana........za duzo tej elektrykidarcun4 pisze:Kurna, ale Wy macie "wypasy"

- Załączniki
-
- Zdj.jpg (42.25 KiB) Przejrzano 4699 razy