Witajcie...
Nie bardzo wiedziałem gdzie temat umieścić więc umieściłem tutaj... mam essa kombi MKVII 1.4 z 1995r (silnik na pełnym wtrysku), mam taki problem... podczas jazdy czuć w samochodzie paliwo... (zapach dochodzi z prawego tyłu), po wyjściu z samochodu czuć że śmierdzi koło korka... korek raczej jest szczelny... więc co to może być ? czy może coś się przytkało ? żadnego wycieku paliwa nie ma... bardzo proszę o pomoc gdyż w piątek wyruszam w trasę ok. 600km w jedną stronę... wyjeżdżam z kompletem ludzi na pokładzie i nie chce żeby mi zapaskudzili auto przez ten "zapach"....
Problem z paliwem... a raczej z zapachem...
Moderator: Moderatorzy
a może to być spowodowane wysłużonym i zabrudzonym filtrem paliwa ? Przy rurkach od wlewu jest jeszcze takie urządzonko (coś jak filtr) i wychodzą z tego 2 wężyki. Jeden od góry, a drugi z dołu... Co to jest ? i do czego to służy ? Czy ten nieprzyjemny zapach może być spowodowany "awarią" tego urządzonka ? Pozdr.
- Jamszoł
- Pojemność: 2300
- Rocznik: 2008
- Generacja: MK4
- Nadwozie: Kombi
- Kontakt:
Quler, to urządzenie to filterek oparów paliwa.
Jeden wężyk idzie do zbiornika , drugi do komory silnika i poprzez elektrozawór do kolektora ssącego.
Możliwe , że jeden z tych wężyków przy filterku jest pęknięty i czujesz paliwo.
Jeśli wężyki są OK i cały ten układ działa to przy odkręcaniu korka wlewowego powietrze jest zasysane do zbiornika (podciśnienie)
Jeden wężyk idzie do zbiornika , drugi do komory silnika i poprzez elektrozawór do kolektora ssącego.
Możliwe , że jeden z tych wężyków przy filterku jest pęknięty i czujesz paliwo.
Jeśli wężyki są OK i cały ten układ działa to przy odkręcaniu korka wlewowego powietrze jest zasysane do zbiornika (podciśnienie)
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]