przekładnia kierownicza

Moderator: Moderatorzy

madmax

przekładnia kierownicza

Post autor: madmax »

mam problem z rozpoznaniem jaka to przekładnia (wspomaganie) bo podobno były 2 modele . Moja zaczeła cieknąć do góry na wałek kolumny kierowniczej , może ktoś wie czy da się ją naprawić i jaki jest koszt naprawy.
emceha

Post autor: emceha »

madmax wszystko się da ;) Pewnie poszedł simering. Jaki koszt samego zestawu naprawczego to Ci nie powiem ale jak rozpoznać to już mówię. Przewody ciśnieniowe wchodzące w maglownicę mogą być mocowane w niej na 2 sposoby (to jest różnica pomiędzy maglownicami). W jednej przewody są wciskane i zabezpieczone blaszką przykręconą śrubą do magla natomiast druga ma przewody wkręcane. Musisz zerknąć jak jest u Ciebie (po otwarciu machy widać to magiel i przewody wchodzące w niego). Jeśli chcesz mieć 100% pewności że zestaw naprawczy pasuje do magla to poprostu oddaj komuś magiel do regeneracji. Koszt około 150 zeta :razz:
madmax

ale która jest aluminiowa a która aluminiowo stalowa :roll:
Koyot

Post autor: Koyot »

W zeszłym roku w maju mialem podobny problem z przekładnią tzn. z zimeringami z tym że mi ciekło na dół na ramę pomocniczą. NIe bawilęm się sam tylko oddałem do warsztatu. Cała operacja z wymontowaniem, regeneracją i zamontowaniem oraz ustawieniem geometrii wyniosła mnie ok.500 zl, do tego doszła jeszcze jednna końcówka drążka.
emceha

Post autor: emceha »

madmax pisze:ale która jest aluminiowa a która aluminiowo stalowa
No o to akurat nie pytałeś :mrgreen: "Szczerze"??? Nie mam pojęcia :shock: Jeśli zadali Ci takie pytanie w sklepie to się spytaj jak masz to rozpoznać: powąchać??? polizać??? a może nawet ugryźć kawałek??? :razz: Ja tylko po tym o czym pisałem rozpoznaje róznice i jak coś potrzebuje do magla to właśnie tak przedstawiam sprawe w sklepie ;)
Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

Jak rozpoznać ? - weź noża i pociąg po nim jeśli to żelaz to nic nożem nie wskurasz - jeśli alu to nuż będzie ścinał - bo alu jest miękkie.
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
madmax

dzięki za pomoc , mam aluminiową już kupiłem uszczelniacz (w serwisie FORDA za 40 PLN)
jeszcze raz dzięki .
ODPOWIEDZ