problem z olejem!!!

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Yagr
Pojemność: 1598
Rocznik: 2007
Generacja: MK2
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Yagr »

gradobr pisze:auto mi sie dzis zagrzalo ;/ wydaje mi sie dziwne bo w mrozie zimą a trasa tylko 12km
do sprawdzenia termostat i ewentualnie termowłącznik wentylatora ale to po termostacie ;) A jeśli kontrolka ci zaczyna mrugać od ciśnienia leju a poziom jest ok to może być już niewydolna pompa olejowa...
Polak potrafi!!

ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi

spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

Yagr pisze:do sprawdzenia termostat
Jak termostat nie puści , to gorąca woda/płyn nie pójdzie na chłodnicę a co za tym idzie nie pujdzie do czujnika włączającego wentylator.
Co do oleju - możliwe , że już pada czujnik ciśnienia oleju .
Jeśli to możliwe , to spróbuj podjechać do jakiegoś warsztatu w którym maja zegar mechaniczny i mogą sprawdzić rzeczywiste ciśnienie oleju - zanim wywalisz kasę na nowy czujnik.
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
gradobr

Post autor: gradobr »

termostat wymienialam w pazdzierniku przy remoncie...wentylator sie załacza a ten czujnik to pamietam tez mialam wymieniony ;/
Awatar użytkownika
Yagr
Kontakt:

Jamszoł, w CVH termowłącznik jest w obudowie termostatu i grzeje się nawet gdy termostat jest zamknięty więc może być tak że termostat się nie otworzy a wentylator się włączy ;)
gradobr, niestety musisz to sprawdzic jeszcze raz zanim zaczniemy doszukiwać sie poważniejszych usterek....
Polak potrafi!!

ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi

spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

gradobr

jutro po szkole moze zdaze do mechanika to mu powiem co i jak ma sprawdzic
Awatar użytkownika
Jamszoł
Kontakt:

U Matiego w RS-sie nowiutki termostat był sprawny kilka dni i się rozleciał .
Sprawdź go - może i u Ciebie sie "W"
gradobr

a tak sie zastanawiam co ma termostat wspolnego z olejem? jak dzis dzwonilam do tego mechanika to stwierdzil ze sie benzyna miesza z olejem ;/
Awatar użytkownika
Yagr
Kontakt:

gradobr, termostat to od problemu z grzaniem ;)
A na jakiej podstawie mechanik ci tak powiedział? Wąchał ten olej przez słuchawkę? czy tez wiedział co sknocił?
Polak potrafi!!

ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi

spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

gradobr

bo kiedys tez tak mialam ale wtedy olej byl rzadki i sie wydostawal na zewnatrz tzw byl silnik ożyg...y pod pokrywa zaworow wylatywalo a teraz silnki suchutki a olej ani nie ubywa ani nigdzie nie kapie
Awatar użytkownika
Yagr
Kontakt:

bo kiedys tez tak mialam ale wtedy olej byl rzadki i sie wydostawal na zewnatrz tzw byl silnik ożyg...y pod pokrywa zaworow wylatywalo a teraz silnki suchutki a olej ani nie ubywa ani nigdzie nie kapie
Czyli diagnoza z kosmosu... A jak ci wymieniali ten czujnik ciśnienia leju to pewna jesteś że ci go wymienili?
Polak potrafi!!

ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi

spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

gradobr

nom widac ze nowy jutro podlece do mechanika i mu nagadam
Awatar użytkownika
Jamszoł
Kontakt:

Jeśli jest to sznujący się mechanik , to sam powinien podłączyć się z zegarem mechanicznym i sprawdzić ciśnienie oleju - jakie faktycznie jest
Awatar użytkownika
kupiec
Pojemność: 1600
Rocznik: 2005
Generacja: Inny samochód
Kontakt:

Post autor: kupiec »

jak Jamszoł pisze, sprawdzić ciśnienie oleju bo skończy twoja fura jak moja, czyli na złomie :/
u mnie to zadziałało w ciągu dnia i silnik się zatarł :/ ty masz jeszcze możliwość uratować silnik.
تاجر القواعد
[*] 1.8 TD
Bo ja lubię coś napisać i potem to sobie czytać. Dzięki temu jestem mądry, bo to są bardzo mądre te moje posty
gradobr

rozumiem... dzis jednak nie bylo takich objawow az bylam zdziwiona... niestety do mechanika nie zdazylam pojechac ;/
Albercik

Post autor: Albercik »

gradobr, a jaka u Ciebie temeperatura była, jak to się działo?

Zaraz mnie WieSiu zbanuje, ale przytoczę Ci moją historię z zeszłego roku, jak jeszcze Fiatem jeździłem. Jedyna różnica jest taka, że miałem Texaco Havoline 0W60. Ale jeśli moje przypuszczenia są słuszne, to z Twoim minerałem będzie jeszcze gorzej. Mianowicie: było zimno jak ch**era. -25*. Odpalam auto, a tu mi pomryguje lampka od oleju. Mówię kurde, co jest. Ja mu w dechę gazu, a konrolka gaśnie. na wolnych zonwu sobie pomrygiwała. Zgłupiałem. Mówię sobie kurde, olej wymieniałem nie dalej jak 3 tys. km temu, a tu takie jaja. Smok się zapchał? Filtr oleju? A może pompa siada. A stwierdziłem, że niemożliwe. W dodatku auto mi się zagrzało, jak piszesz, a miałem rozwalony termostat i nawet latem się nagrzewał normalnie.

Jak chwilę pochodził na obrotach (tak ok. 2000 rpm) to mu przeszło i temperatura zaczęła spadać. Podjechałem tego samego dnia do mechaniora (taki, który wie o czym mowa), a on krótko: chłopie, zimno jest :mrgreen:

Przez niską temperaturę olej zgęstniał. Pompa, która miała wtedy ok. 220 tys. km przebiegu, nie dawała rady go zaciągnąć i silnik nie miał dobrego smarowania, przez co w dodatku się rozgrzał, bo metal tarł o metal bez żadnego poślizgu. Następnego dnia było to samo. Póżniej temperatura wzrosła do ok. -15* i już się wiecej nie powtórzyło to. Od tamtej pory Fiacik zaczął mi brać ok. 50 ml oleju na 1000 km. Po prostu trochę pierścienie dostały po d**ie...

W esie mam na razie Mobil1 10W40 i tfu tfu odpukać nic się dzieje z wyjątkiem 5cm masła na korku :mrgreen: Ale zbliża się termin wymiany, to teraz pójdzie jeszcze raz 10W40, a przy następnej wymianie już będę lał normalnie 5W30.
ODPOWIEDZ