problem z olejem!!!
Moderator: Moderatorzy
problem z olejem!!!
sluchajcie mam problem poniewaz dzis sobie tak zwyczajnie sprawdzilam poziom oleju i mnie zdziwil jego kolor na miarce byl bialy nalot tzw 'masło' i po ponownym sprawdzeniu to samo tylko juz mniej korek od wlewu oleju jest czysty auto normalnie mi chodzi z racji tego ze jestm kobietą wiec nie bardzo wiem dzym by to bylo spowodowane byc moze ponikuje ale auto mi jest potrzebne niedawno mialo remont silnika olej tez swiezy wiec nie wiem co to takiego zrobilam zdj miarki prosze o jakąś inf.
- Jamszoł
- Pojemność: 2300
- Rocznik: 2008
- Generacja: MK4
- Nadwozie: Kombi
- Kontakt:
poza tym masłem na miarce - jeśli sam olej jest normalny , to ja bym się nie przejmował.
Silnik jak się rozgrzeje to lubi przy połączeniach z powietrzem - skroplić się trochę wody
Woda w połączeniu z ciepłymi oparami oleju - tworzy masło.
Dzieje się to właśnie na korkach wlewu oleju i na miarkach - a raczej na ściankach rurki prowadzącej bagnet.
Ja bym narazie nic nie robił - przetarł parę razy miarkę oleju i obserwował olej .
Jeśli olej zrobi się białawy - to wtedy owszem - trzeba reagować bo w oleju będzie płyn chłodniczy - czyli remont silnika ktoś odwalił na ..... i musi poprawić gwarancyjnie .
Silnik jak się rozgrzeje to lubi przy połączeniach z powietrzem - skroplić się trochę wody
Woda w połączeniu z ciepłymi oparami oleju - tworzy masło.
Dzieje się to właśnie na korkach wlewu oleju i na miarkach - a raczej na ściankach rurki prowadzącej bagnet.
Ja bym narazie nic nie robił - przetarł parę razy miarkę oleju i obserwował olej .
Jeśli olej zrobi się białawy - to wtedy owszem - trzeba reagować bo w oleju będzie płyn chłodniczy - czyli remont silnika ktoś odwalił na ..... i musi poprawić gwarancyjnie .
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
- kupiec
- Pojemność: 1600
- Rocznik: 2005
- Generacja: Inny samochód
- Nadwozie: Kombi
- Kontakt:
już gdzieś tem temat był poruszany i pisałem że w moim Mk4 też takie masło miałem i to przeważnie jak zimno było. jeździłem tak pare lat i nic się nie działo. poczekaj jak się ciepło zrobi i wtedy sprawdź.
تاجر القواعد
[*] 1.8 TD
Bo ja lubię coś napisać i potem to sobie czytać. Dzięki temu jestem mądry, bo to są bardzo mądre te moje posty
[*] 1.8 TD
Bo ja lubię coś napisać i potem to sobie czytać. Dzięki temu jestem mądry, bo to są bardzo mądre te moje posty
Prawdopodobnie zbyt krótkie trasy pokonuje samochód i silnik się nie dogrzewa.
Powód masła.
Powód masła.
www.VolvoTech.pl ---Elektromechanik---
Spadłem ze stołkaDaniel-K pisze:Moim zdaniem powód to tylko olej marki lotos... na bankwięc nie masz sie co przejmować

www.VolvoTech.pl ---Elektromechanik---
witam wszystkich jak to po feriach znow do szkoly i niestety znow problem z autem otoz po nagrzaniu sie juz zaczyna migać wskaznik oleju a olej mam na max tak sie dzieje przy hamowaniu oraz na 'luzie' gdy dodam gazu i obroty spadną na normalne u mnie gdzies okolo 1000 wtedy miga a druga sprawa nie wiem czy cos ma wspolnego ale auto mi sie dzis zagrzalo ;/ wydaje mi sie dziwne bo w mrozie zimą a trasa tylko 12km
bede wdzieczna za jakies porady
bede wdzieczna za jakies porady