Moderator: Moderatorzy
A tu wyraźnie kolega napisał , że podczas pracy silnika a ja nie radzę trgo robić nikomu p poza tym w momencie wyłączenia silnika poziom płynu w zbiorniczku podnosi się z powodu wyłączenia sie pompy wodyAlbercik pisze:po nagrzaniu silnika temperaturę cieczy w zbiorniku wyrównawczym. tzn w momencie, jak załącza się wentylator. powinna być w zakresie 87-93 st. C.
wcale nie. Wystarczy nagrzać silnik, żeby włączyła się wichura, po czym zgasić silnik i wtedy mierzyćJamszoł pisze:A tu wyraźnie kolega napisał , że podczas pracy silnika
Żadna klima nie ma , nie miała i raczej nie bdzie miała wspólnego układu z układem chłodzenia silnika .Albercik pisze:że jak źle odpowietrzyłem układ w marei, to powietrze zebrało się w chłodnicy klimy i klima nie chłodziła.
Kolego po zagrzaniu się silnika zbiorniczek jest nadal chłodny. Jednak jeśli tylko załączy się wentylator chłodnicy to cienki wąż od termostatu do zbiorniczka robi się gorący i faktycznie zbiornik także robi się ciepły. A więc płyn przelatuje do zbiorniczka. Na gorącym silniku poziom płynu podnosi się o około 1cm w stosunku do zimnego silnika. Martwi mnie tylko fakt braku ciśnienia w zbiorniku. Zaraz po wyłączeniu się wiatraka moge spokojnie otworzyć korek od zbiornika mimo, że jest ciepły nic nie syczy, nie dmucha parą itpJamszoł pisze:
Po rozgrzaniu się silnika i otwarciu się termostatu płyn powinien wlewać się do zbiorniczka wyrównawczego tym cienkim wężykiem u góry .
I w tym momencie zbiorniczek wyrównawczy robi się GORˇCY.
jeśli tam nie leci płyn , to albo jest go za mało i układ jest zapowietrzony , albo pompa nie daje pożądanego ciśnienia
to chyba 126pBlazey pisze:Tylko z tego, co pamiętam, to fiaty odpowietrza się poprzez stawanie autem pod jakimś kątem, czy inne czary
Z moich informacji wynika, że w chłodnicy klimy płynie ten sam płyn chłodzący, co w układzie chłodzenia silnika. Freon krąży między sprężarką, a wymiennikiem w kabinie. Natomiast ciepło wytworzone podczas schładzania freonu jest odprowadzane zwykłym płynem chłodniczym, do chłodnicy klimy, a stamtąd trafia dalej do układu chłodzenia... Nie ukrywam, że nie jestem alfą i lanciąJamszoł pisze:Żadna klima nie ma , nie miała i raczej nie bdzie miała wspólnego układu z układem chłodzenia silnika .