zwyklym autem wg mnie nie warto ale np jak kolega ma vectre 2.0 8V ktora killuje pomodzone v6 na ok 200 PS, to jak tam wleje zwykle 95 to nie jedzie i sie strasznie grzeje.
Ogólnie jak sie wsadzi ostre walki do silnika to trzeba juz tankowac lepsze paliwko aby wyeliminowac stukowe
A jak to się wszystko ma do diesla ? Tankował ktoś coś podobnego do V-power do diesla ? Jak ze spalaniem, z mocą ? Można w naszych silnikach stosować wzbogacony olej napędowy ?
ja tankuje na BP ON ulitimate czy jak się to pisze i na SHELLu Vpower i powiem tak:
silnik pracuje lepiej i spalanie na trasie jest mniejsze. a jak wyprzedzam i redukcje na 4 dam przy 120 to ciągnie pieknie.
تاجر القواعد
[*] 1.8 TD
Bo ja lubię coś napisać i potem to sobie czytać. Dzięki temu jestem mądry, bo to są bardzo mądre te moje posty
Jeśli chodzi o silniki diesla to powiem tylko co mój ojciec powtarza (jeżdzi chyba 6 rok, Daewoo Musso z 2.9 TDI) : 'zwykly ON to rzepak, na rzepaku to nie jest jazda' dlatego tankuje tylko paliwa premium - BP Ultimate, Shell VPower, i jak musi - Verva.
Jezdzilem tym autem wiele razy i roznica in plus jest widoczna golym okiem zarowno pod wzgledem parametrow jazdy jak i spalania.
fachowo po "polskiemu" to korektor liczby oktanowej paliwa, co już w tym temacie napisano
ale nie wykluczam że ktoś sobie tak przełożył ichniejszą terminologię
Polak potrafi!!
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"