Witam! Jak to wkoncu jest z tym parametrem ET wiem ze ten parametr okresla "glebokosci osadzenia felgi". Ale czy chodzi tu o odleglosc plaszczyzny montazowej felgi od srodka szerokosci felgi (tak jak na ponizszym rysunku) czy tez o odleglosc od mocowania felgi do wewnetrznego rantu felgi? I czy wartosc przy ET (np ET38) okresla tą odleglosc podaną w [mm] ?
Dawid ciężkie pytanie zadałeś. A powiedz mi do czego jest Ci to potrzebne? Jeżeli felga pasuje do twojego auta, nigdzie nie ociera i nie chaczy to jst ok.
No do tego że chcę kupic alusy i musze wiedziec jakie ET bedzie ok. Teraz np mam blaszaki z ET24 i szerokosc opony 165 i jest ok. Mysle ze opona moglaby spokojnie wystawac jeszcze bardziej na zewnatrz o jakies 10-20mm i nie bedzie jeszcze trzec o nadkole. I taki wlasnie efekt chcialbym uzyskac przy alusach. Dlatego musze wiedziec, skąd dokąd jest liczone ET aby obliczyc przy jakim ET kola 195 bedą mialy maksymalny dozwolony rozstaw
dawid chyba cos zle zintepretowales z tym et
z tego co ja wiem to ET jest to symbol mowiacy o srednicy otworu w feldze, tzn jesli et felgi jest za male felga nie dochodzi do konca a opiera sie na takim kielichu, kiedys ktos pisal ze fajniej wyglada bo szerzej jest wizualnie,
jesli et jest za duze w feldze to trzeba zamontowac specjalne tuleje redukujace, kosztuja jakies 20/40 zl za komplet
z tego co ja wiem to oto chodzi z ET chyba ze sie myle
Offset albo głębokość odsadzenia czyli Einpresstiefe albo w skrócie ET to odległość pomiędzy płaszczyzną symetrii felgi a jej przylgnią do piasty. Jeśli felga ma ET (czy też offset) 38 mm to znaczy, że w momencie przykręcania piasta koła "wchodzi w nią" od środka auta o 38 mm głębiej niż połowa szerokości felgi. Stare auta tylnonapędowe mają zwykle felgi o ET od zera do 30 mm, nowe przednionapędówki zwykle 40-50 mm (wtedy felga nie wystaje rantem poza płaszczyznę mocowania do piasty). - krk4m z forum www.capri.pl