pompa wody problem zetec 1.8 16 v

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
bodzio82

pompa wody problem zetec 1.8 16 v

Post autor: bodzio82 »

dzis zauwarzylem ze znika plyn ze zbiorniczka wyrownawczego wiec od razu zrobilem takie niezadokladne ogledziny i prawdopodobnie cieknie spod pompy na uszczelniaczu moje pytanie jest tego typu czy pompa wody chodzi na pasku rozrzadu czy na pasku klinowym bo niedawno byl rozrzad wymieniany wiec nie chce go ruszac ,ktos sie nie postaral jesli chodzi na rozrzadzie :evil:
Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

bodzio82 pisze: moje pytanie jest tego typu czy pompa wody chodzi na pasku rozrzadu czy na pasku klinowym
A tego nie rozumiem ? robiłeś oględziny i zdiagnozowałeś , że cieknie z pod pompy więc chyba wiesz co napędza pompę ?
Poza tym - leci z pod pompy czyli nie z pompy - dla mnie uszczelniacz pod pompą to uszczelka pomiędzy pompą a blokiem silnika a jeśli tam właśnie cieknie , to można wsypać proszek uszczelniający i przestanie cieknąć.
Tydzień temu zrobiłem ten manewr u nonam-a.
U niego przez noc wyciekała cała zawartość zbiorniczka wyrównawczego czyli ciut ponad litr po wsypaniu proszku wyciek zniknoł.
Z tym , że u niego o tyle jest dobrze , że pompę ma na wierzchu .
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
Awatar użytkownika
bodzio82

to bylo tak ze otworzylem mache na szybko w czasie roboty zerknalem mniej wiecej z gory i od spodu to cala diagnoza ,wiem jedynie ze nie z przewodow ,wiec jak chodzi na rozadzie czy na pasku klinowym,jesli na rozradzie to zastosuje sie do twojej rady z tym proszkiem,u mnie z nocy nie zleci z calego zbiorniczka wiec narazie jest w miare z dolewkami zreszta teraz leje wode jest lato na zime sie cos pomysli
emceha

Post autor: emceha »

bodzio82 pisze:wiec jak chodzi na rozadzie czy na pasku klinowym
Napędzana jest tym samym paskiem co alternator i pompa wspomagania ;)
Awatar użytkownika
bodzio82

w weekend sie zajme ta pompa mam nadzieje ze tak jest jak mowisz ;)
Awatar użytkownika
bodzio82

dzis dopiero wyciagnalem zbiorniczek plynu i wspomagania i okazalo sie ze zacisk przepuszczal na wezu od chlodnicy :razz: dokrecilem i jest wszystko ok :grin:
ODPOWIEDZ