Obroty i gaśnięcie silnika
Moderator: Moderatorzy
Obroty i gaśnięcie silnika
Witam.Mam escorcika 1,4 Ghia z 97r.silnik benz.+gaz.Podczas jazdy na wyższych obrotach jest super,ale przy podjeżdżaniu do świateł lub w korkach obroty spadają często poniżej 500,silnik skacze jakby się dusił i jak mam szczęście to nie dopuszczę by zgasł,ale czasem tego szczęścia brakuje i potrafi zgasnąć,po czym nieraz nie można go odpalić ani na gazie ani an benz.i to na gorącym silniku.Prąd podaje,ale się zalewa i czuć benzynę w środku.Muszę poczekać lub na popych odpala,ale czasem np.kilka prób na popych i
,a wkońcu na koniec sam zaskakuje.Nie wiem,co robić,nie chcę zostawić całej pensji u mechanika bo dzieciak w drodze:).Dodam,że świece i kable wymieniałem jakieś 5 tyś.km temu.Zależy mi na tym autku jak na członku rodziny:)Pomóżcie. Z góry serdeczne dzięki

Zdejmij obudowę filtra i zobacz czy nie jest zasyfiony silnik krokowy który otwiera przepustnicę, czy przewody od potencjometru przepustnicy nie są spalone, czy wtyczki nie gniją. Miałem podobny problem może i nawet taki sam. Wyczyściłem krokowca z osadu bo się blokował i nie chciał się płynnie wysuwać co objawiało się bardzo podobnymi objawami jak u Ciebie, potem reset komputera i sprawdz czy się poprawi.
www.VolvoTech.pl ---Elektromechanik---
Dzięki.Coś tam spróbuję poszperać pod maską, choć muszę przyznać, że silniczek krokowy parę dni temu dokładnie przeczyściłem ale nie pomogło niestety:( Co do resetu kompa to może to jest jakaś wskazówka, też o tym słyszałem. Tylko jak myślisz, auto nie utraci wtedy jakichś istotnych parametrów zapisanych odnośnie funkcjonowania innych układów?Forda mam od niedawna, dopiero się go "uczę" więc sorry za lanie wody:)
Dzięki.Coś tam spróbuję poszperać pod maską, choć muszę przyznać, że silniczek krokowy parę dni temu dokładnie przeczyściłem ale nie pomogło niestety:( Co do resetu kompa to może to jest jakaś wskazówka, też o tym słyszałem. Tylko jak myślisz, auto nie utraci wtedy jakichś istotnych parametrów zapisanych odnośnie funkcjonowania innych układów?Forda mam od niedawna, dopiero się go "uczę" więc sorry za lanie wody:)
Odłącz na noc akuś, rano podłącz i jedz jakieś 8-10Km żeby zrobiły się nowe ustawienia i wszystko
www.VolvoTech.pl ---Elektromechanik---