Problemy z sondą... chyba :)

Moderator: Moderatorzy

roy019

Problemy z sondą... chyba :)

Post autor: roy019 »

Witam mam taki problem... zaczęło sie standardowo od problemów z obrotami a konkretnie essi szarpał i i gubił obroty na biegu jałowym (np. jak stałem w korkach albo na światłach i nie działo sie to od razu tylko po przejechaniu może 2km) aż w końcu gasł. Poczytałem forum i doszedłem do wniosku że to pewnie lambda... więc ją wymieniłem i zrobiłem reset kompa. trochę to pomogło, co prawda dalej gubi obroty ale przynajmniej nie gaśnie natomiast pogorszyło się z odpalaniem nigdy nie miałem problemów z odpalaniem a teraz odpala ciągle dopiero za 2-3 razem i czasami jak jadę to czuje benzynę. Zrobiłem pomiar i na jałowym miernik pokazywał mi 0,01V a jak dodawałem gazu to tak do 0,85V... może ktoś wie co jest nie tak?? Byłbym wdzięczny za pomoc
tomszafa

Post autor: tomszafa »

Witam

Posprawdzaj wszystkie wezyki podcisnienia, mi ostatnio spadl jeden to tez gubil obroty i potrafil zgasnoc.
roy019

sprawdzałem juz i wszystko jest ok ... chyba że coś mi umkło ale nie sądze
Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

roy019 pisze:sprawdzałem juz i wszystko jest ok
Sprawdź dokładnie , nie tylko czy węźyk jest tam gdzie powinien ale czy wężyk już nie jest skruszały.
Sonda lambda nie bierze udziału w pracy silnika , póki się nie zagrzeje - silnik zimny - sonda nie działa.
Zaczyna działać jak osiągnie 300 stopni Celcjusza.
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
roy019

no tak ale jak juz odpale to obroty wbijaja mi sie na 2tys i 1min spadaja na 1100 a dopiero po jakis 2km zaczyna je gubic i skacza od 500 tak do 800 obr/min. No i co z pomiarami czy sa ok??
tomszafa

Post autor: tomszafa »

Na jalowym cos nie tak ta wartosc, ogolnie musi oscylowac pomiedzy uboga a bogata czyli pomiedzy jakies 0,1V do 0,9V.
roy019

a wie ktos jak zrobic zeby wlasnie oscylowala miedzy tymi dobrymi wartosciami?? :mrgreen:
Awatar użytkownika
cidzej
Pojemność: 1400
Rocznik: 1996
Generacja: MK7
Nadwozie: Cabrio

Post autor: cidzej »

sprawdzic filtr paliwa, pompe paliwa, ciśninie na listwie wtryskiwaczy. z tego co piszesz wynika wyraźnie, że mieszanka jest za uboga(w paliwo)
ODPOWIEDZ