Wysoka temperatura!!!!.....

Moderator: Moderatorzy

knoxville

Wysoka temperatura!!!!.....

Post autor: knoxville »

Mam problem....zauważyłem że mój Essi trzyma za wysoka temperature....cały czas temp rośnie aż do załączenia wentylatora i spada, i tak cały czas....wcześniej trzymał jedna temp i było ok a teraz za barzo sie grzeje....czym to jest spowodowane??Miał może ktoś taki problem?? Boje sie żeby mi uszczelki pod głowica nie wydmuchało, nie wiem czy dobrze myśle, mogę sie mylic, mechanikiem nie jestem.... Prosze o porady....z góry dzięki....

P.S Wymieniłem termostat i bez poprawy....
emceha

Post autor: emceha »

knoxville pisze:P.S Wymieniłem termostat i bez poprawy....
knoxville pisze:Boje sie żeby mi uszczelki pod głowica nie wydmuchało
Life is brutal :( stawiam na uszczelkę (cwaniak jestem bo sam mam wydmuchaną he he i czuję się samotny :P )
knoxville

emceha cwaniaczku normalnie mnie tu nie pobudzaj ;p byłem u kilku mechaników i mówili że uszczelka nie, no i mówili żeby sie nie stresowac ta temperatura bo jest dobrze......ale pytam na forum bo moze ktos mial taki sam problem.....
Awatar użytkownika
lordpablo

Post autor: lordpablo »

wcześnie było ok a teraz już nie, to się stało tak smao z siebie czy po jakimś remoncie czy coś w ten deseń?
knoxville

Samo z siebie, wcześniej nie zauważyłem takich objawów....kombinuje na wszystkie sposoby, czytam mase wątków na ten temat i nie moge dojśc do końca co tak naprawde sie dzieje.........a boje sie żeby go nie przegrzac.....sprobuje wymienic jeszcze ten czujnik co jest odpowiedzialny za załączanie chłodnicy....

P.S ten czujnik od temperatury bądź ten od załączania chłodnicy jak jest ciepły silnik i zostanie polany wodą (czujnik) to moze mu się coś stac?????

Troche głupie pytanie heheh
Awatar użytkownika
lordpablo

któz to wie może odezwać się złośliwośc rzeczy martwych
knoxville

Dorwałem dzisiaj wkońcu swojego mechanika i wyjaśniłem mu sytuacje i powiedział że najprawdopodobniej bo będzie czujnik od załączania wentylatora.....bo wentylator włącza mi się tylko na 10 sekund i tyle...jutro jade do elektryka żeby mi to sprawdził
Awatar użytkownika
lordpablo

jak na 10 sekund to trochę coś nie tak on powinien załączyć się po przekroczeniu odpowiedniej temperatury i trzymać aż wentylator jej nie zniży.
Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

dokładnie wentylator powinien być wyłączony kiedy czujnik przestanie przewodzić prąd .
Temperatura spada - czujnik rozłancza przy zadanej mu przez producenta temperaturze.
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
SlaVkoEg

Post autor: SlaVkoEg »

a teraz pytanie z mojej strony dotyczace wentylatora. Przy jakiej temperaturze powinien sie on wlaczac?? Moze inaczej: Na ktorym polu wskaznika powinien sie wlaczac wentylator? u mnie np. gdy jest juz na "N" nadal nie chodzi, a moim zdaniem powinien, chyba ze sie myle??
Załączniki
wskaznik.JPG
wskaznik.JPG (4.41 KiB) Przejrzano 3662 razy
Awatar użytkownika
orion

Post autor: orion »

u mnie włącza sie w okolicach "O"
Awatar użytkownika
lordpablo

u mnie tak między "O" a "N" a kiedy powinien się załączać o tym decyduje czujnik od wentylatora, podobno są różne czujniki, tzn o różnych temperaturach przy któych załączać ma się wentylator, tak przynajmniej miałem kiedyś w Samarze
knoxville

U mnie teraz załącza się w okolicach A-L i wyłącza się jak jest na M (napis mam NORMAL)....moim zdaniem wentylator chodzi zbyt krutko
ODPOWIEDZ