Mam problem....zauważyłem że mój Essi trzyma za wysoka temperature....cały czas temp rośnie aż do załączenia wentylatora i spada, i tak cały czas....wcześniej trzymał jedna temp i było ok a teraz za barzo sie grzeje....czym to jest spowodowane??Miał może ktoś taki problem?? Boje sie żeby mi uszczelki pod głowica nie wydmuchało, nie wiem czy dobrze myśle, mogę sie mylic, mechanikiem nie jestem.... Prosze o porady....z góry dzięki....
emceha cwaniaczku normalnie mnie tu nie pobudzaj ;p byłem u kilku mechaników i mówili że uszczelka nie, no i mówili żeby sie nie stresowac ta temperatura bo jest dobrze......ale pytam na forum bo moze ktos mial taki sam problem.....
Samo z siebie, wcześniej nie zauważyłem takich objawów....kombinuje na wszystkie sposoby, czytam mase wątków na ten temat i nie moge dojśc do końca co tak naprawde sie dzieje.........a boje sie żeby go nie przegrzac.....sprobuje wymienic jeszcze ten czujnik co jest odpowiedzialny za załączanie chłodnicy....
P.S ten czujnik od temperatury bądź ten od załączania chłodnicy jak jest ciepły silnik i zostanie polany wodą (czujnik) to moze mu się coś stac?????
Dorwałem dzisiaj wkońcu swojego mechanika i wyjaśniłem mu sytuacje i powiedział że najprawdopodobniej bo będzie czujnik od załączania wentylatora.....bo wentylator włącza mi się tylko na 10 sekund i tyle...jutro jade do elektryka żeby mi to sprawdził
dokładnie wentylator powinien być wyłączony kiedy czujnik przestanie przewodzić prąd .
Temperatura spada - czujnik rozłancza przy zadanej mu przez producenta temperaturze.
a teraz pytanie z mojej strony dotyczace wentylatora. Przy jakiej temperaturze powinien sie on wlaczac?? Moze inaczej: Na ktorym polu wskaznika powinien sie wlaczac wentylator? u mnie np. gdy jest juz na "N" nadal nie chodzi, a moim zdaniem powinien, chyba ze sie myle??
u mnie tak między "O" a "N" a kiedy powinien się załączać o tym decyduje czujnik od wentylatora, podobno są różne czujniki, tzn o różnych temperaturach przy któych załączać ma się wentylator, tak przynajmniej miałem kiedyś w Samarze