Witam mam mala prosbe czy macie moze jakies fotki dotyczace filtra paliwa bo chcialbym go sobie wymienic SAM heh a nie wiem zabardzo gdzie on jest z gory dzieki sorki ze zadaje takie smieszne pytania ale sie dopiero ucze essiego jak bede mial ksiazke serwisawa to nie bede pytal o takie drobiazgi dzieki za posty
w moim mkV wymienialem filtr bez problemu "z góry" i zajelo mi to z 10 minut moze to kwestia braku dodatkowego wyposażenia, przez co mam prawie pusto w komorze silnikowej jeżeli masz "golasa" to tez powinienes dac rade wymienic bez włażenia pod auto.
Czyli to co Darcun4 pokazał w liście z Nie 04 Lut, 2007 to jest filtr paliwa w silniku 1.6 CVH EFI. Odszukałem to u mnie i kupiłem nowy.
Mam pytanie jak ściągnąć z filtra złączki wężyków, czy wystarczy je mocniej pociągnąć - ręką za złączke - wzdłóż osi symetrii filtra (sory za tak naukowe określenia), czy zapinki do złączek można zastąpić zwykłymi obejmami skręcanymi na śrubke oraz czy nie zapowietrzy się układ zasilania paliwem w trakcie wymiany filtra?
Pozdr.
Procurator pisze:czy nie zapowietrzy się układ zasilania paliwem w trakcie wymiany filtra?
Po wymianie nalezy wlaczyc i wylaczyc pieciokrotnie zaplon- pompa przez ten czas napompuje wystrczajaca ilosc paliwa i uklad sie odpowietrzy. Kilka razy zabraklo mi paliwa wiec sie wie pozatym w WKŁ tez tak pisza
Procurator pisze:czy zapinki do złączek można zastąpić zwykłymi obejmami skręcanymi na śrubke
Mysle ze jezeli dobrze tym scisniesz i bedzie to szczelne to tak. Jak wyciagnac wezyki to Ci nie powiem bo jeszcze tego nie robilem u siebie i niebardzo wiem jak to tam wyglada, ale mam zamiar niedlugo zabrac sie za to
Dobra. Odpinamy zapinki i ściągamy złączki (u mnie są one wygięte pod kątem 90 stopni) z rurek filtra.
W książce WKŁ (jeżeli mamy na myśli tą samą lekture) to jest chyba opis wymiany filtra dopiero w silnikach 1,6 i 1,8 16-zaworowych, a tam filtr jest chyba inny.
Nurtuje mnie tylko dwa pytania aby wszystko było jasne:
1) Dlaczego przed wymianą filtra każą odłączyć od akumulatora biegun masy? Czyżby trzeba było zrobić reset kompa po wymianie, czy też chodzi o uniknięcie przypadkowego zwarcia w trakcie wymiany?
2) Co mają na myśli mówiąc 5 razy uruchomić zapłon? Czy tylko przekręcić kluczyk tak aby brzęknęło (ok 1 sek) i wyłączyć, czy też zakręcić rozrusznikiem przed wyłączeniem?
Pozdr.