mam spory problem! a mianowicie posiadam w swoim Escorcie elektryczne szyby i w piekny, pogodny dzien opuscilem sobie jedna po czym jak dojechalem na miejsce okazalo sie, ze nie moge jej podniesc! obie szyby nie reaguja na przyciski sterujace!
czy zna ktos moze sposob jak podniesc awaryjnie szybe? nie prosze nawet o pomoc w naprawie, chcialbym tylko podniesc szybe!
teraz krotki opis czynnosci, ktore wykonalem celem naprawy usterki!
- bezpiecznik jest ok!
- po zapaleniu swiatel, przyciski sterujace swieca sie z czego wnioskuje, ze jest na nich prad
- dzisiaj rozebralem drzwi, wypialem kostke z kabelkami, ktora wpieta jest do silnika podnoszacego szybe i okazalo sie, ze jest w niej prad tzn. naciskajac przyciski sterujace pojawia sie tam napiecie odpowiednio +12, -12,
- nastepnie podpialem sie pod mase i mierzylem napiecie w poszczegolnych kabelkach (jest ich cale dwa, wiec nie bylo duzo mierzenia) i okazalo sie, ze tez jest napiecie
troche zgupialem bo juz koncza mi sie pomysly czego to moze byc wina, ze nagle przestaly mi dzialac obie szyby! watpie zeby spalily sie oba silniczki na raz!? najgorsze jest to, ze nie moge nigdzie pojechac z opuszczona szyba

bardzo prosze o pomoc! kazda rada bedzie dla mnie cenna!!
pozdrawiam
.:sebuko