odlaczanie akumulatora

Moderator: Moderatorzy

alien

odlaczanie akumulatora

Post autor: alien »

witam mam takpie pytanie... posiadam essiego 1993 1.6 16V EFI i moje pytanie ejst nastepujace... czy moge w normalny sposob odlaczyc akumulator do ladowania? czy z komputerem sie neic nei stanei ? musze odlaczac akumulator w jakis specjalny sposob ?nie trzeba zamykac obwodu czy cos ? prosze o odpowiedz bo sie boje go odlaczyc :P
Vieczur

Post autor: Vieczur »

Nie musisz zdejmowac klem od akumulatora by go naladowac... poprostu podepnij go pod prostownik tak jak jest (zamocowany w komorze, z zapietymi klemami) a nic sie nie stanie ;) Ako i klemy nie musza byc odpinane ;)

jesli jednak z jakichs wzgledow musisz wyjac cale ako do ladowania... to co najwyzej zresetuje Ci sie radio...

a komputer ? jesli nawet dojdzie do resetu poprzez odlaczenie aka na dluzszy czas... to wystarczy ze po podlaczeniu go spowrotem odpalisz auto i sie zaprogramuje na nowo...

ale 3maj sie mojego pierwszego akapitu ;)
Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

DODATKOWO PODPOWIEM , ŻE O ODŁANCZANIU AKUMULATORA PISALIŚMY PARĘ RAZY.
Wystarczy wejść na post reset kompa.
Tak akumulator rozłancza się w specjalny sposób. ZAPAMIĘTAJ !!! NAJPIERW - A POTEM +
Spytasz się dlaczego ? - ano dlatego , że masz kompa na pokładzie.
Ale żebyś pamiętał to Ci wytłumacze w inny sposób:
Gdy odkręcasz kleme minusową i przypadkowo kluczem dotkniesz klemy i blachy wozu to nic się nie stanie bo blacha wozu to minus.
Następnie odkręcając klemę dodatnią gdy też przypadkowo dotkniesz kluczem do klemy i blachy to też nic się nie stanie BO MASZ ŚCIˇGNIĘTˇ JUŻ KLEMĘ MINUSOWˇ.
Gdybyś robił odwrotnie to zrobisz zwarcie do masy przy klemie dodatniej.
MAM NADZIEJĘ ŻE ZAPAMIĘTASZ.
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
alien

Post autor: alien »

dzieki bardzo ... jamszoł wiedzialem ze napiszesz ze post juz byl ... ale szukalem i nie znalazlem sorka :) daje wam POMOGL :))) Vieczur: raczej nie dam rady podlaczyc akumulatora pod blokiem :P musze go zaniesc do piwnicy i podlaczyc pod prostonik :) pozdro
Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

Dzięki za POMóGŁ :mrgreen:
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
Vieczur

Post autor: Vieczur »