odlaczanie akumulatora
Moderator: Moderatorzy
odlaczanie akumulatora
witam mam takpie pytanie... posiadam essiego 1993 1.6 16V EFI i moje pytanie ejst nastepujace... czy moge w normalny sposob odlaczyc akumulator do ladowania? czy z komputerem sie neic nei stanei ? musze odlaczac akumulator w jakis specjalny sposob ?nie trzeba zamykac obwodu czy cos ? prosze o odpowiedz bo sie boje go odlaczyc 

Nie musisz zdejmowac klem od akumulatora by go naladowac... poprostu podepnij go pod prostownik tak jak jest (zamocowany w komorze, z zapietymi klemami) a nic sie nie stanie
Ako i klemy nie musza byc odpinane 
jesli jednak z jakichs wzgledow musisz wyjac cale ako do ladowania... to co najwyzej zresetuje Ci sie radio...
a komputer ? jesli nawet dojdzie do resetu poprzez odlaczenie aka na dluzszy czas... to wystarczy ze po podlaczeniu go spowrotem odpalisz auto i sie zaprogramuje na nowo...
ale 3maj sie mojego pierwszego akapitu

jesli jednak z jakichs wzgledow musisz wyjac cale ako do ladowania... to co najwyzej zresetuje Ci sie radio...
a komputer ? jesli nawet dojdzie do resetu poprzez odlaczenie aka na dluzszy czas... to wystarczy ze po podlaczeniu go spowrotem odpalisz auto i sie zaprogramuje na nowo...
ale 3maj sie mojego pierwszego akapitu

- Jamszoł
- Pojemność: 2300
- Rocznik: 2008
- Generacja: MK4
- Nadwozie: Kombi
- Kontakt:
DODATKOWO PODPOWIEM , ŻE O ODŁANCZANIU AKUMULATORA PISALIŚMY PARĘ RAZY.
Wystarczy wejść na post reset kompa.
Tak akumulator rozłancza się w specjalny sposób. ZAPAMIĘTAJ !!! NAJPIERW - A POTEM +
Spytasz się dlaczego ? - ano dlatego , że masz kompa na pokładzie.
Ale żebyś pamiętał to Ci wytłumacze w inny sposób:
Gdy odkręcasz kleme minusową i przypadkowo kluczem dotkniesz klemy i blachy wozu to nic się nie stanie bo blacha wozu to minus.
Następnie odkręcając klemę dodatnią gdy też przypadkowo dotkniesz kluczem do klemy i blachy to też nic się nie stanie BO MASZ ŚCIˇGNIĘTˇ JUŻ KLEMĘ MINUSOWˇ.
Gdybyś robił odwrotnie to zrobisz zwarcie do masy przy klemie dodatniej.
MAM NADZIEJĘ ŻE ZAPAMIĘTASZ.
Wystarczy wejść na post reset kompa.
Tak akumulator rozłancza się w specjalny sposób. ZAPAMIĘTAJ !!! NAJPIERW - A POTEM +
Spytasz się dlaczego ? - ano dlatego , że masz kompa na pokładzie.
Ale żebyś pamiętał to Ci wytłumacze w inny sposób:
Gdy odkręcasz kleme minusową i przypadkowo kluczem dotkniesz klemy i blachy wozu to nic się nie stanie bo blacha wozu to minus.
Następnie odkręcając klemę dodatnią gdy też przypadkowo dotkniesz kluczem do klemy i blachy to też nic się nie stanie BO MASZ ŚCIˇGNIĘTˇ JUŻ KLEMĘ MINUSOWˇ.
Gdybyś robił odwrotnie to zrobisz zwarcie do masy przy klemie dodatniej.
MAM NADZIEJĘ ŻE ZAPAMIĘTASZ.
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]