Do "komputerowców"

Miejsce gdzie możesz pisać o wszystkim co nie podlega klasyfikacji

Moderator: Moderatorzy

kris

Post autor: kris »

na lapku mam viste basic,konfiguruje go ,wszystko cacy,jak na koniec przychodzi wpisać nazwe użyt. i hasło to wyskakuje zonk,ale jak to jest,nie mam tej sieci w systemie,łape sąsiada,chce się połączyć i wyskakuje żeby wpisać klucz dostępu a na mojej sieci woła nazwe i klucz?
Szlag mnie trafia.
Illuminati75

Post autor: Illuminati75 »

A więc tak:

Kliknij PPM na komputer, a następnie Właściwości. Następnie miejsce oznaczone 1, PPM na karcie sieciowej, Właściwości (strzałka 2). Co masz w miejscu strzałki 3? Mowa o stacjonarnym i o laptopie. Tu i tu sprawdź i wrzuć mi screeny do wątku. Moje screeny są z Se7en ale masz podobnie.
Załączniki
mac 2.jpg
mac 1.jpg
Awatar użytkownika
Yagr
Pojemność: 1598
Rocznik: 2007
Generacja: MK2
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Yagr »

Wszystko zależy jaka sieć i jakie zabezpieczenia. kris2629, jeśli chcesz do tego łącza raz podpinać blaszaka a raz lapka to najwygodniej zainwestować w router, dogadać się z dostawcą żeby przestawił dostęp na MAC adres routera i wtedy do routera może podpinać po odpowiedniej konfiguracji co tam chcesz ;)
Polak potrafi!!

ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi

spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
Illuminati75

Z sieciami kablowymi różnie bywa - zależy też to od modemu. Yagr, wiesz o co chodzi. Ja u siebie mam nieobecny na modemie, ale kris2629, jak na jednym i drugim ustawi ten sam to nie będzie miał żadnego problemu. A jak coś, to będę miał chyba w/w router do sprzedania :) Nie umiem go zmusić do pracy odbiorczej WiFi.
kris

Yagr,no właśnie mam router,na lapku łape sąsiadów na wifi,siebie też ale nie chce się połączyć pomimo że klepe nazwe użyt. i hasło

na blaszaku mam puste pole i wifi śmiga że miło,zara zobacze na lapku,też jest puste
Awatar użytkownika
Yagr
Pojemność: 1598
Rocznik: 2007
Generacja: MK2
Kontakt:

Post autor: Yagr »

Może problemem jesy konfiguracja routera?

Przeczytaj sobie rady udzielane w tym temacie, problem podobny więc może wyłowisz z tej dyskusji coś pomocnego ;)
Polak potrafi!!

ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi

spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
Awatar użytkownika
leszek
Pojemność: 1500
Rocznik: 2018
Generacja: MK1
Nadwozie: Inne

Post autor: leszek »

kris2629 pisze:no właśnie mam router,na lapku łape sąsiadów na wifi,siebie też ale nie chce się połączyć pomimo że klepe nazwe użyt. i hasło
Jak wklepiesz nazwe i hasło to nie łączy się wcale czy wywala tylko połączenie lokalne i nie ma netu ??? Vista ma to do siebie że właściwie po kazdej zmianie w tych danych i zapisaniu trzeba restartować kompa.

No i sprawdz rodzaj szyfrowania. Czy się zgadza z tym skonfigurowanym na routerze :)
Podczas, gdy obrabiasz mi tyłek nie zapomnij mnie w niego pocałować :-)
kris

Chłopaki,na obydwu kompach mam viste,router jest skonfigurowany poprawnie,na blaszaku ładnie śmiga,na laptopie nie chce,po wklepaniu danych następuje łaczenie i wyskakuje że nie może połączyć z siecią toya************,wyskakuje "skontaktuj się z adminem sieci",raz zawołało o jakiś certifikat,wjechałem w menu i jakiś tam certyfikat wygasł w 2005 roku,nie wiem czy to ma znaczenie.
Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

a dobrze na lapku masz ustawione :
Adres IP ?
Maska podsieci ?
Brama domyślna ?
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
kris

Jurek,taki fachura to ja nie jestem,ale zara wpadnie kumpel,jest informatykiem i ma zabaczyć co jest.
Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

Ja też nie - ale wiem , że musi to być odpowiednio skonfigurowane :mrgreen:
U mnie pod ruterem wiszą 4 kable + laptop
2 kable to drugi komp oraz drukarka sieciowa + 2 puste w tym jeden po nonamowym kompie :mrgreen:
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
kris

Był kumpel i lipa jest,prawdopodobnie MAC adres jest przypisany tylko do jednej karty sieciowej,będę musiał jutro zgłosić do admina żeby przestawił mi router tak,żebym mógł go przypisać do drugiej karty na laptopie. :sad:

Zapomniałem dopisać,kumpel przyniósł swojego laptopa z XP ,rozszerzenie cisco i też nie mógł się połączyć.
Illuminati75

Sklonuj MAC adres - pisałem o tym i wklejałem Ci screeny...
kris

Problem rozwiązany---UWALONY ROUTER---,był gość z kablówki,wymienił sprzęt i wszystko śmiga.
Dzięki wszystkim ,którzy próbowali pomóc. :mrgreen:
Illuminati75

Pytanie do znawców tematu, jeśli chodzi o technologię WiFi.

Dlaczego nie mogę zalogować się do routera przedstawionego na screenie? Mam kartę z wyższej półki (obsługuje b/g i inne czary mary), antenę 19dB dookolną itd. Jak widać, JRBNet leci bez żadnych zabezpieczeń więc w czym może tkwić problem?
Załączniki
WiFi.jpg
WiFi.jpg (61.65 KiB) Przejrzano 89 razy
ODPOWIEDZ