Witam.
Mam problem,mianowicie chodzi o to że gdy silnik jest zimny to nie trzyma obrotów,są za niskie ok.900 po czym spadają do ok 400 i gaśnie,gdy jest nagrzany jest w miarę ok(obr. ok. 900-1200),Wymieniłem czujnik temperatury,potencjometr przepustnicy,sprawdzałem na drugim przepływomierzu,sonda jest niby ok,wymieniłem czujnik zasysanego powietrza,separator oleju,nie wspominając o przewodach wys.napięcia,świecach i filtrach.........Co to może być?
Mój silnik to 1.4 EFI 95r.
Za niskie obroty na zimnym silniku 1.4 EFI
Moderator: Moderatorzy
Miałem to samo jakiś tydzień temu. Wymieniem olej, filtry, świece. Ale to nie pomogło. Odkręciłem silnik krokowy i wyczyściłem jego przepustnicę. I to pomogło.
Jeśli chcesz sprawdzić, to odkręć przepustnicę od silniczka krokowego i poruszaj ją palcem, jeśli będziesz czuł, ze się lekko blokuje to znaczy, że przepustnica jest do wyczyszczenia.
Wtedy zanurz ją w WD-40 na pół godziny, a później przedmuchaj sprężonym powietrzem i powycieraj patyczkami do uszu, po osuszeniu możesz złożyć.
U mnie to zadziałało. Uważaj na śruby trzymające silniczek, łatwo te gwiazdki wytrzeć.
Jeśli chcesz sprawdzić, to odkręć przepustnicę od silniczka krokowego i poruszaj ją palcem, jeśli będziesz czuł, ze się lekko blokuje to znaczy, że przepustnica jest do wyczyszczenia.
Wtedy zanurz ją w WD-40 na pół godziny, a później przedmuchaj sprężonym powietrzem i powycieraj patyczkami do uszu, po osuszeniu możesz złożyć.
U mnie to zadziałało. Uważaj na śruby trzymające silniczek, łatwo te gwiazdki wytrzeć.