lodowka w bagazniku ;]
Moderator: Moderatorzy
lodowka w bagazniku ;]
wiec tak, mam pomysl zeby zamontowac sobie lodowke w bagaziku, lodowke mam na 12V i mam kabelek pod zapalniczke, lecz nie chce miec zapalniczki zajetej przez lodowke i trzymac jej gdzies z przodu bo bedzie gracic tylko miejsce
i tu moje pytanie, skad pociagnac kabelek najlepiej, w lodowce mam wlacznik ale chcialbym podpiac na kablu osobny zeby nie chodzic specjalnie do bagaznika i wylaczac jej tylko. a w desce przy kierownicy mam 2 wolne miejsca na wlaczniki i tam bym zamontowal go, kablek chce poscic pod tapicerka az do bagaznika, zastanawiam sie jak podniesc tapicerke na podlodze, jakies sugestie?

Tak - odkręcasz tę boczną, plastikową osłonę która trzyma dywanik do progu - tędy możesz puścić przewody. Sprawdź jakiej mocy jest ta lodówka, ile bierze prądu i zamontuj odpowiedni wyłącznik (amperarz) lub jeśli będzie zbyt duży - poprzez przekaźnik (trochę więcej zabawy). Przewód jak puścisz w tej osłonie po lewej stronie samochodu, to do akumulatora dostaniesz się w miejscu linki prędkościomierza (odkręcasz zegar). Jeśli po prawej stronie - to w miejscu gdzie przechodzą przewody od komputera. Sprawdź jakiej mocy jest ta lodówka i przy akumulatorze zabezpiecz obwód odpowiedniej wartości bezpiecznikiem.
lodowka ma 50W i 3.8A, wiec musze wyciagnac zegary, czyli czeka mnie sporo pracy bo z tego co pamietam to troche czasu to zajmuje i trzeba uwazac na pare rzeczy...
a nie mozna tego kabla w jakis prostszy sposob umiescic pod deska rozdzielcza?
a nie mozna tego kabla w jakis prostszy sposob umiescic pod deska rozdzielcza?
Ostatnio zmieniony 19 lip 2010, 11:45 przez drix1987, łącznie zmieniany 1 raz.
1. Musisz mieć wyłącznik o obciążalności 5A. Jeżeli nie posiadasz wyłącznika o takim amperarzu maksymalnym to musisz wysterować przekaźnik, który poda właściwe napięcie na lodówkę.
2. Przewód, wystarczy linka 2 x 1,5 mm2.
3. Zegary - odkręcasz osłonę (2 wkręty) i sam zegar (4 wkręty). Wysuwasz w stronę kierownicy tyle, na ile pozwoli linka prędkościomierza. Można inaczej - od strony grodzi wsuwasz przewód zagięty do dołu i licząc na szczęście (da się) wsuwasz przewód, który wyjdzie na dole. Nie jest to wcale trudne.
4. Wyłącznik podejrzewam że będziesz miał po lewej stronie? Proponuję od razu mieć zrobioną kontrolkę zasilania na LED. Czym grozi zapomnienie o wyłączeniu lodówki nie muszę chyba mówić...
5. Przewód zabezpiecz przy akumulatorze (jeśli oczywiście stamtąd będziesz brał napięcie) bezpiecznikiem 10A. Dlaczego takim? W momencie włączenia chwilowy skok poboru prądu może przekroczyć (a raczej na pewno) nominalne 3,8A i raczej więcej niż 5A.
Jak coś będzie problemem to pisz
2. Przewód, wystarczy linka 2 x 1,5 mm2.
3. Zegary - odkręcasz osłonę (2 wkręty) i sam zegar (4 wkręty). Wysuwasz w stronę kierownicy tyle, na ile pozwoli linka prędkościomierza. Można inaczej - od strony grodzi wsuwasz przewód zagięty do dołu i licząc na szczęście (da się) wsuwasz przewód, który wyjdzie na dole. Nie jest to wcale trudne.
4. Wyłącznik podejrzewam że będziesz miał po lewej stronie? Proponuję od razu mieć zrobioną kontrolkę zasilania na LED. Czym grozi zapomnienie o wyłączeniu lodówki nie muszę chyba mówić...
5. Przewód zabezpiecz przy akumulatorze (jeśli oczywiście stamtąd będziesz brał napięcie) bezpiecznikiem 10A. Dlaczego takim? W momencie włączenia chwilowy skok poboru prądu może przekroczyć (a raczej na pewno) nominalne 3,8A i raczej więcej niż 5A.
Jak coś będzie problemem to pisz

Jeżeli musisz się dostać do przewodu zapalniczki to odkręć tę wnękę pod radiem - dwa wkręty u góry jak dobrze pamiętam.
Pobór mocy - można wyliczyć maksymalne obciążenia ale po co? Nie będziesz równocześnie z lodówką podłączał "mocnych" urządzeń i tyle. Ładowarka telefonu, GPS - to śmiało może chodzić równocześnie. Kompresor czy inne wynalazki to trzeba sprawdzić. Co najwyżej poleci bezpiecznik (nr. 21).
Zgadza się Yagr?
Schemat podłączenia zapalniczki:
czerwony - +12V
brązowy - masa
Pobór mocy - można wyliczyć maksymalne obciążenia ale po co? Nie będziesz równocześnie z lodówką podłączał "mocnych" urządzeń i tyle. Ładowarka telefonu, GPS - to śmiało może chodzić równocześnie. Kompresor czy inne wynalazki to trzeba sprawdzić. Co najwyżej poleci bezpiecznik (nr. 21).
Zgadza się Yagr?
Schemat podłączenia zapalniczki:
czerwony - +12V
brązowy - masa
- Załączniki
-
- Schemat zapalniczki.jpg (18.09 KiB) Przejrzano 5173 razy
- Mateklobez
- Pojemność: 1597
- Rocznik: 1996
- Generacja: MK7
- Nadwozie: Hatchback