Uszczelka pod głowicą

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Mucka13

Uszczelka pod głowicą

Post autor: Mucka13 »

Witam. Właśnie wróciłem z wyprawy w okolice Warszawy, ze śląska to około 300km
Jadąc tam wszystko było ok. Wczoraj po przejechaniu się po rodzinie ( max 30km ) zaczęło kopcic mi się spod maski;/ zaglądam i faktycznie, leje mi się ( coś ) po rozruszniku, od kolektora do katalizatora wszystko mokre... Sprawdzam wodę a tam susza, sprawdzam olej a tam pusto... ;/ dolałem wody, dolałem oleju ok 1.5L a tam ponad max... trzeba było dzisiaj wracać, więc biore bańki z wodą, opakowanie oleju i jade... temperatura silnika cały czas w normnie, bez wahań. wody przybyło, ponad maks, oleju dolałem przez te 300km ponad litr. pod autem kapie, konsystencja wody wymieszanej z olejem... ;/

Więc to chyba uszczelka pod głowicą. Prosilbym o pomoc i potwiedzenie mojej teorii i ewentualne wskazówki dotyczące wymiany elementów silnika...

Pozdrawiam
tom_1612

Post autor: tom_1612 »

musisz znaleźć miejsce wycieku bo w najtańszym wypadku to będzie uszczelka pod głowicą, a może być też pęknięty blok, czy nie miesza się woda z olejem w silniku??? biała maź na korku wlewu oleju, płynu chłodzącego, bagnet??? Uszczelka pod głowicą puszcza najczęściej w środku tam gdzie są kanały wody i oleju, a skoro Tobie leci po rozruszniku to musiało by ja ostro wywalić. Jak będziesz ściągał głowice to proponuje wymienić przy okazji uszczelniacze zaworowe kosztują około 2zł sztuka. powodzenia
Awatar użytkownika
Mucka13

Post autor: Mucka13 »

żadnej maźi na szczęscie nie ma, jutro będe stawiał auto na kanal i patrzyl. Przy okazji chcę jeszcze splanowac głowice, a pierscionki to swoją drogą

[ Dodano: Czw 10 Cze, 2010 ]
jednak to nie uszczelka pod głowicą...

wymieniłem uszczelke miski olejowej po raz kolejny, z auta cieknie olej. wody nie ubywa. z tego co widze to dalej leci z miski, a dodatkowo jeszcze gdzies z tyłu. ponoć tam jest jakiś zimering. jak go wymienić i czy to na pewno to....
ODPOWIEDZ