Jak wymienić świece?

Moderator: Moderatorzy

CrashBlack

Jak wymienić świece?

Post autor: CrashBlack »

Witam,
może to trochę banalne pytanie ale już się pogubiłem :) Szukałem ale niestety nikt takiego pytania chyba nie zadał :P

Czy jak chce sam wymienić świece to będę do tego coś potrzebował? Czy stare wyjmę normalnie ręką? Nowe wkręcę ręką czy to trzeba dokręcać z jakimś momentem? Jak to jest? Bo czytałem o odległościach na świecy, ale nie wiem czy to ma coś to ich montowania. Także proste pytanie Jak wymienić samemu świece?
Awatar użytkownika
Yagr
Pojemność: 1598
Rocznik: 2007
Generacja: MK2
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Yagr »

CrashBlack, do wymiany świec potrzebujesz nowe świece i klucz do świec. Odstęp o którym piszesz to odstęp między elektrodami świecy i nic nie ma do ich montażu. W zetecu świece dokręca się momentem 14-24Nm, więszość ludzi jednak dokręca je na wyczucie.... ale jeśli pytasz o takie rzeczy to znaczy że nie masz nie tylko wyczucia ale i elementarnej wiedzy (bez obrazy) i najlepiej podjedź do jakiegoś znajomego który ma w tym większe doświadczenie albo nawet do jakiegoś mechanika i podglądaj co robi i jak no nast. razem sam zrobisz ;).
Polak potrafi!!

ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi

spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
CrashBlack

Post autor: CrashBlack »

Super oczywiście się nie obrażam :) To mój pierwszy samochód i chciałbym właśnie nauczyć się przy nim robić coś "sam" ale zrobię tak jak mówisz podjadę do znajomego mechanika i przyglądnę się jak on to robi, tak samo zrobiłem przy termostacie :) Co do wyczucia to nie wiem czy go nie mam bo jeszcze tego nie robiłem także trudno stwierdzić :P
Awatar użytkownika
Yagr
Pojemność: 1598
Rocznik: 2007
Generacja: MK2
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Yagr »

no to gdy mechanik ci dokręci, to weź klucz w swoje ręce i spróbuj jeszcze minimalnie dokręcić bardziej - będziesz miał porównanie jak mocno ma być dokręcone ;)
myślę że temat można zamknąć, prawda CrashBlack ?
Polak potrafi!!

ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi

spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
Awatar użytkownika
leszek
Pojemność: 1500
Rocznik: 2018
Generacja: MK1
Nadwozie: Inne

Post autor: leszek »

Yagr pisze:temat można zamknąć
chyba nic więcej w tym temacie się nie wymyśli ;)
Podczas, gdy obrabiasz mi tyłek nie zapomnij mnie w niego pocałować :-)
Zablokowany