1.6 16V - dziwny szum i gwizd
Moderator: Moderatorzy
1.6 16V - dziwny szum i gwizd
Witam. Mam ostatnio mały problem w essim. Przy wiekszej prędkości - ok 100 km/h coś zaczyna czasami wyć i szumiec z przodu auta - tak jakby w którymś kole. Łozyska dzisiaj sprawdzone i nie wiem co może byc przyczyną tego wycia? Czy to może opony zimowe? Tyle tylko że rok temu na nich jeździłem i było wszystko ok
- Jamszoł
- Pojemność: 2300
- Rocznik: 2008
- Generacja: MK4
- Nadwozie: Kombi
- Kontakt:
Temperatura inna , nawierzchnia inna i może być słychać oponki inaczej.
Co do łożyska - też mi coś szumiało , podnosiłem przodek w górę i nic .
Pomimo zamknięcia licznika i przy zamknieciu licznika - wyłączeniu silnika i wciśnięte sprzęgło.
Bo nic nie było słychać , gdy koło nie było pod obciążeniem.
Jedyne co dało się zauważyć , to zwiększone wycie koła w trakcie pokonywania zakrętu - jednak łożysko okazało się wysypane
Zobacz na jakimś zakręcie - gdzie możesz pociągnąć z 50 -70 i dość ciasnym - raz w lewo , potem w prawo.
Co do łożyska - też mi coś szumiało , podnosiłem przodek w górę i nic .
Pomimo zamknięcia licznika i przy zamknieciu licznika - wyłączeniu silnika i wciśnięte sprzęgło.
Bo nic nie było słychać , gdy koło nie było pod obciążeniem.
Jedyne co dało się zauważyć , to zwiększone wycie koła w trakcie pokonywania zakrętu - jednak łożysko okazało się wysypane

Zobacz na jakimś zakręcie - gdzie możesz pociągnąć z 50 -70 i dość ciasnym - raz w lewo , potem w prawo.
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
Ale jak ci szumi? Tak - fiuuuuuuóuuu, czy raczej takie uuuuuuu, a może wręcz óóóóóóóóóóóó (wbrew pozorom est różnica), a moze jaszcze jakoś inaczej? Na przykład takie ciężkie eeeeeeeeee, albo ooooooooo?
PS. Jaki temat i sformułowanie problemu, taka odpowiedź. Bo co to jest za pytanie - coś mi z przodu wyje, co to może być? Tak, jakby tam była jedna część...
PS. Jaki temat i sformułowanie problemu, taka odpowiedź. Bo co to jest za pytanie - coś mi z przodu wyje, co to może być? Tak, jakby tam była jedna część...
Człowieku! Otwórz sobie maskę, zajrzyj do środka. I zacznij liczyć, co może wydawać dziwne dźwięki. Oprócz części mechanicznych policz wszystkie ostre krawędzie, wloty i wyloty, które mogą gwizdać przy wyższych prędkościach...
I to jest najkonkretniejsza odpowiedź na twoje pytanie. A po dokładne wskazanie udaj się na forum dla wróżek.
I to jest najkonkretniejsza odpowiedź na twoje pytanie. A po dokładne wskazanie udaj się na forum dla wróżek.
@jarzyn: a zmieniales oponki bo nie zwrocilem uwage w temacie? jesli nie zmieniales to szukaj dalej , tez kiedys mialem lozysko padniete i nikt nic nie slyszal dopiero podnioslem u mechanika auto on zaczal kolem ruszac krecil i mowi ze dobre lozysko to wlaczylem silnik wrzucilem 2 bieg i zaczalem krecic kolem (dodalem gazu) i tak do 40km/h bylo cicho powyzej 50 zaczal sie szum i wycie to mowi "no lozysko do wymiany" 
aha a zmiana oponek na zimowe w taki cieply dzien to potrafi dac "popalic" po uszach

aha a zmiana oponek na zimowe w taki cieply dzien to potrafi dac "popalic" po uszach

- Yagr
- Pojemność: 1598
- Rocznik: 2007
- Generacja: MK2
- Kontakt:
u mnie łożysko też było nie do wychwycenia przy kręceniu ręką. Byłem pewien że to szum łożyska ale nie wiedziałem czy prawe czy lewe - mechanik nie był w stanie nic wyczuć. Kółka do góry, 1,2,3,4,5.... 200km/h na budziku i ładnie słychać które szumi
ale to nie zawsze tak jest, częściej jednak da się ręką wyczaić 

Polak potrafi!!
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
- Jamszoł
- Pojemność: 2300
- Rocznik: 2008
- Generacja: MK4
- Kontakt:
Potwierdzam - zimówki hałasują - oczywiście zależy też jaki producent i typ .Albercik pisze:na zimowych kołach zawsze będziesz miał głośniej
Ja i Mati mieliśmy Fuldy i moje były cichsze .
U mnie podniesienie woza do góry i zamkniecie licznika nic nie dało - dopiero szybka jazda w zakręcie podnosiła hałas - szczególnie w lewym zakręcie - okazało się , że prawe łożysko z przodu. Jeśli prawy zakręt - to lewe łożysko.
Opony zimowe przestaną szumieć na mokrej nawierzchni (bardzo mokrej)

Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
Na Bravo miałem Sava Eskimo 2 to się wysiedzieć w aucie nie dało. Szczególnie tak powyżej 100km/h. W pugim miałem Continentale ContiWinterContact i prawie różnicy nie było słychać jak na letnich...Jamszoł pisze:Potwierdzam - zimówki hałasują - oczywiście zależy też jaki producent i typ .
Ja i Mati mieliśmy Fuldy i moje były cichsze .