Silnik to 1.4 8v Wielopunkt, co waszym zdaniem mogło się stać, zawory są ok nie pokrzywione, nie połamane bo sprawdzaliśmy.
Już mam dość nerwów z tym silnikiem i szukam innego ale ciekawi mnie to czemu ten tłok się blokuje?
Pozdrawiam

Moderator: Moderatorzy
Dokładnie tak, czuje jak tłok 1 uderza o zawór, tylko jeśli mam ustawić tłoki po środku to muszę ściągnąć głowicę żeby widzieć to na oczy, czyli jak już dojadę pierwszym tłokiem do góry, to wtedy mogę ustawić wałek rozrządu już na znak i wał korbowy?Jamszoł pisze:No pisałem razem z Yagroskim![]()
Po mojemu znaki były ustawione na 4 a nie na 1 .
Ściągnij pasek , ustaw wał tak aby tłoki były na środku, pokręć za wałek rozrządy i ustaw go tak aby zawory mijały się na 4 tłoku - wtedy na 1 w punkcie - dojedź pierwszym tłokiem do góry i na znaki - załóż pasek wg. prawideł.
Założę się , że teraz gdy masz 1 i 4 tłok w górze , to mijanka zaworów jest na 1 a nie na 4.
Mijanka - jeden zawór kończy ruch ku górze a drugi zaczyna ruszać w dół
Teoretycznie można przetoczyć w uchwycie czteroszczękowym,ale samo ustawienie jest tak czasochłonne że bez sensu to robić.Poza tym istnieje ryzyko uszkodzenia samej głowicy.Kiedyś do malucha głowicę planowałem na swojej frezarce cnc i wyszło super więc niekoniecznie magnesówka musi być.Poza tym to nie diesel w którym jest bardzo mało miejsca pomiędzy tłokami a zaworami,więc ile ten spec musiał Ci targać tej głowicy że Ci zawór w tłok wali.....Następnym razem do mnie proszę z takim czymś,znajomym z forum zrobię głowicę gratis.Blazey pisze: Dziwne, ze głowicę robił tokarz. Bo nie wiem, co tam można toczyć. Ale mniejsza o nazwę speca. Piszesz, że "prostował głowicę". Przecież nie wyginał jej, tylko raczej zebrał na jakiejś maszynie. Powinno się to robić na magnesówce, ale jak było... Polega to na zeszlifowaniu, frezowaniu, powierzchni głowicy. Powinieneś zapytać tego speca, ile tej głowicy zebrał.
.