WieSiu pisze:Coś z tym rezystorem namieszales,klima jak jest włączona to wentylator musi się non stop kręcić na wolnym biegu,rezystor sprawia żeby ten wolny bieg w ogóle był.
Masz całkowitą rację. Ja próbowałem przedstawić rozwiązanie problemu jakie było w moim przypadku i jak sobie z tym poradziłem. U mnie napełniona klima z nowym czujnikiem na osuszaczu się załączyła ale bez wentylatora (rezystor uwalony), wiatrak włączał się jedynie asekuracyjnie co kilka sekund i wyłączał, wszystko przy niestabilnej pracy silnika. Wypięcie niesprawnego rezystora i zmostkowanie jego wtyczki pomogło. Po włączeniu klimy, włącza się normalnie wentylator tak jak pisałeś. Zamiast jeździć ze zworką to uciełem poprostu rezystor i zmostkowałem przewody na oryginalnej kostce z tego rezystora. Ten sam efekt ale bez ryzyka ze zgubie gdzieś zworę na dziurach
Kilka słów jeszcze odnośnie samego rezystora. Pisząc 30* chodziło mi oto, że rezystor odpowiada za włączenie wentylatora przy tej temperaturze na tym 1 biegu. Czytałem o tym gdzieś, nie jestem pewien czy nie na tym forum i czy jest to na 100% prawda. Na zdrowy rozum. Jak masz zimny silnik to po kilku chwilach jak silnik pochodzi masz już 30* i wentylator się włącza. W sumie jest możliwość aby klima działała bez wentylatora przez moment ale tylko wtedy gdy ktoś włączy zimny silnik i zaraz potem odpali klimę ale wtedy to chyba mu zaraz zgaśnie

Ja mam uwalony rezystor (zmostkowany) ale niech ktoś zrobi test i po odpaleniu silnika zapuści od razu klimę i się przekonamy o słuszności tej teorii
WieSiu pisze: Jak klima wyłączona to za włączenie wentylatora przez rezystor odpowiada czujnik przy termostacie.
Niewiem czy Cię dobrze zrozumiałem, ale u mnie przynajmniej nawet przy wadliwym rezystorze, bądz jak to wyżej napisałem po zmostkowaniu tego rezystora uruchamia się wiatrak (klima wyłączona) więc wnioskuje z tego, że rezystor jest używany tylko przy klimatyzacji. Uściślijmy, za włączenie wiatraka odpowiada w obu wersjach czujnik na węży gumowym idącym od termostatu do chłodnicy.
WieSiu pisze:Wentylator włącza się dopiero przy temp ok 90 stopni i nigdy w escorcie nie działa po wyłączeniu zapłonu.
Kolego pisałem tylko i wyłącznie o zachowaniu wiatraka w odniesieniu do klimatyzacji a nie do ogólnego zastosowania wiatraka na chłodnicy. Tak jak napisałeś wiatrak nie chodzi po wyłączeniu silnika.
Jeśli już o tym mówimy to dla uściślenia:
w wersji bez klimy (2 piny) temperatury zwierania / rozwierania czujników motorcrafta to: 90* - 94*
w wersju z klimą (4 piny) temperatura zwierania / rozwierania czujników motorcrafta to:
100* - 110*
Jak gdzieś się pomyliłem to mnie poprawiać bo trzeba sobie pomagać

Pozdro