rozrząd

Moderator: Moderatorzy

pablomoc

rozrząd

Post autor: pablomoc »

mam pytanie, czy przy wymianie rozrządu wymienia się też pompe wody ? jakie są wogole koszty mniej wiecej samej robocizny u mechanika, o wymiane mi chodzi
Blazey

Post autor: Blazey »

Wymiana jest zalecana. Do wymiany pompy trzeba rozbierać rozrząd, więc można to załatwić za jednym zamachem.
Ile to może kosztować? Serwis forda pewnie sobie krzyknie z 300 zł. Pan Kazik z garażu zrobi ci za 5 dych i flaszkę.
Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

Za robocizne bez wymiany pompy dasz tyle samo co z wymianą pompy.
Kwestia zakupu samej pompy.
kup pompę i nie oszczędzaj bo się może okazać za jakieś pół roku , że pompe szlak trafił i wydatek będziesz miał od nowa ten sam.
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
bielu

Post autor: bielu »

wymieniony rozrzad bez pompy wody to tak jakbys go w zasadzie wcale nie zrobił...bo jak pompa wody padnie to szlag trafia caly rozrzad bo wbrew pozorom to jest wazny element silnika...co do kosztów ja u siebie przy mały znajomosciach za części+robocizne zaplaciłem równo 500 zł...i nie robiłem tego na najtańszych zamiennikach tylko jednych z lepszych bo na tym akurat tak jak i na hamulcach raczej nie warto oszczędzac.ale nazw akurat ci niestety nie podam bo wszystko mi załatwiał znajomek, ja tylko wziąłem i wstawiłem na wymiane.
ELpYndoL

Post autor: ELpYndoL »

pablomoc, ja za taka wymiane w Focusie 1.8 TDDI płaciłem w servisie 180zł ;) za sama robocizne ;) czesci były moje ;) wymiana w Łodzi w Nastapolu ;)
Awatar użytkownika
cidzej
Pojemność: 1400
Rocznik: 1996
Generacja: MK7
Nadwozie: Cabrio

Post autor: cidzej »

bielu pisze:ja u siebie przy mały znajomosciach za części+robocizne zaplaciłem równo 500 zł.
jezeli mowisz o 1.4 to przeplaciles z 1,5-2 razy tyle niz to normalnie kosztuje

w zetecach ICE MOD twierdził, że pompe wody wymienia sie co druga wymiane rozrzadu.
bielu

cidzej, ty zawsze masz coś anty na mnie...szkoda ze nie przeczytałaś dokładnie tego co napisałem ze brałem zamienniki z górnej pólki i akurat na tym nie oszczędzałem.poza tym pomyliłem sie bo jeszcze wymieniałem drążki stabilizatora bo mi siadły wiec w sumie za wymiane tego+rozrzad+czesci tyle zapłaciłem.
Awatar użytkownika
cidzej

bielu pisze:cidzej, ty zawsze masz coś anty na mnie...
chyba sobie jaja robisz, nie mam co robic tylko szukac czegos - jak to okresliles - "anty tobie". nie bierz zaraz sobie wszystkiego do siebie.

po prostu stwierdzilem fakt - w 1.4 500 zł to nawet na oryginalach rozrzad nie kosztuje i tyle co mialem do powiedzenia. napinacz SKF =90pln + pasek Contitech 70zł i rozrząd wymieniony - więcej jak 300 zł to nie powinno kosztować, a to są czesci z górnej półki.
gawron

Post autor: gawron »

ja liczę za robotę: 100 zl za silnik 8 zaworowy, 150 za 16. a za widlaste potworki od 300 z wysz( bezyniaki)
bielu

no skoro dla ciebie wymiana rozrzadu polega tylko na wymianie tych 2 elemntów to masz racje.przeplacilem.
Awatar użytkownika
cidzej

no jezeli dla ciebie wymiana rozrzadu w CVH to cos wiecej niz pasek i napinacz to niezle cie ktos naciagnal. :D nawet pompa wody to nie jest element rozrzadu tylko juz element ukladu chlodniczego :D
bielu

no tak bo tak jak w zawartym pytaniu tego tematu pompy sie nie zmienia. wporzadku. w swoich samochodach ty zmieniasz tylko pasek i napinacz, a ja w swoim wymieniłem pasek napinacze, rolki i pompe wody.moze zakończmy kolejna bezsensowna kłótnie ktora w zasadzie zawsze sie pojawia kiedy ja cos tutaj zamieszcze. chyba ze chcesz osiagnac to zebym nie pisal tutaj nic jesli uwazasz ze moje wypowiedzi w postaci postów zasmiecaja to forum
Awatar użytkownika
Yagr
Pojemność: 1598
Rocznik: 2007
Generacja: MK2
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Yagr »

dokładnie - ja zmieniłem to co cidzej wymienił - napinacz SKF + pasek Gates w sumie 130zł te części mnie kosztowały a wymiane sam zrobiłem bez wymiany pompy. Auto ma 250kkm i jakos jeździ po tej " nieprofesjonalnej wymianie" ;)
Polak potrafi!!

ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi

spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
Awatar użytkownika
orion

Post autor: orion »

o kurna to ja też taki nieprofesjonalny jestem , pasek+ rolka i działa i jeździ :mrgreen:

wymiana rozrządu w 1,4 to przyjemność , żeby w każdym aucie tak było rach ciach i zrobione :mrgreen:
ORION i RS2000 dały mi mnóstwo radości, niestety nie miałem już do nich cierpliwości...
gracurulezzz

Post autor: gracurulezzz »

Ja tam bym pompę wody wymienił.Mój stary dawno temu jak jeździł Essem to się uparł i nie wymienił.Jak powiedziałem jakie mogą być tego skutki to nagadał mi żebym nie p........ bo pompa jest dobra a on nie będzie dobrych części wymieniał.Po niecałych trzech miesiącach spod osłony rozrządu kap kap petrygo,pompa poszła się walić.Stary zły bo dwa razy ta sama robota i dodatkowe koszta.A ja mu na to"..A nie mówiłem..."A co do wymiany rozrządu w CVH to napiszę tylko że początkiem czerwca wymieniałem samemu kpl.rozrząd w moim nowym Essie 1.8TD i wole wymieniać w 10 CVH niż w jednym dieslu.Tyle.
ODPOWIEDZ