Problem z przegrzewającym się silnikiem...

Moderator: Moderatorzy

loozaque

Problem z przegrzewającym się silnikiem...

Post autor: loozaque »

Witam,

Od jakiegoś czasu jest problem z przegrzewającym się silnikiem. Wymieniłem termostat na gumowej rurce oraz płyn w chłodnicy.
Po wymianie termostatu dalej wentylator się nie włączał, więc zrobiłem sobie przełącznik w aucie, żeby ręcznie włączać. Włączenie go też nie pomaga. Teraz wychodzi, że nie ma chyba obiegu w układzie chłodzenia... gdzie należy szukać przyczyny?

pozdr.
Tomek
Awatar użytkownika
darcun4

Post autor: darcun4 »

loozaque pisze:Teraz wychodzi, że nie ma chyba obiegu w układzie chłodzenia... gdzie należy szukać przyczyny?
W układzie ........chłodzenia ;)
Jeżeli już masz tak daleko posuniętą diagnozę, to może teraz spróbuj wyjąć termostat i zobacz co się dzieje,gdy auto chodzi na "dużym" obiegu.
Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

loozaque pisze:Wymieniłem termostat na gumowej rurce
Tego kawałka nie rozumię .
Termostat jest przykręcany do głowicy - więc co Ty wymieniłeś ?
Z Twego opisu wynika , że do termostatu się nie dotykałeś albo coś źle opisujesz .
Jeśli nie ruszałeś termostatu , to na bank jest on na stałe zamknięty , przez co się silnik gotuje a wentylator nic nie da , bo w chłodnicy jest zimna woda/płyn.
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
gawron

Post autor: gawron »

Tego kawałka nie rozumię .
Termostat jest przykręcany do głowicy
wymienił przełącznik na nagrzewnice :?:
Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

loozaque pisze:Teraz wychodzi, że nie ma chyba obiegu w układzie chłodzenia... gdzie należy szukać przyczyny?
Najpierw wyjaśnij to o czym pisałem wyżej a jeśli chodzi o brak obiegu - to należy wymienić pompę wodną.
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
Blazey

Post autor: Blazey »

A pytanie pierwsze, zasadnicze i podstawowe: PO CZYM POZNAJESZ I JAK DO TEGO DOSZEDŁEŚ, ŻE CI SIE SILNIK PRZEGRZEWA???
Bo jeśli po wskazaniu wskazówki temperatury...
ODPOWIEDZ