wentylator chlodnicy

Moderator: Moderatorzy

dre$uXR3i

wentylator chlodnicy

Post autor: dre$uXR3i »

mam takie pytanko jak zrobic zeby wentylator od chlodnicy zrobic na przelacznik ktory byl by umieszczony w srodku auta gdzie co i jak zrobic gdzie sie podlaczyl zeby np kiedy bede chcial zeby go wlaczac np na postoju na zgaszonym zaplonie lub podczas jazdy po wlaczeniu przelacznika dzialal czaly czas :D wie ktos jak to zrobic?jesli tak to lopatologicznie prosze jak to zrobic co i jak:D
Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

Musisz dorwać się do czujnika załączającego wentylator - pociągnąć kabelek z kabla dochodzącego do czujnika do kabiny - podpiąć go do pstryczka i z powrotem od pstryczka dojechać do drugiego kabla przy czujniku.
W ten sposób omijasz czujnik ale całe twoje sidła są zapezpieczone orginalnym bezpiecznikiem.
A bezpiecznik nie jest mały bo ma 50A
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
dre$uXR3i

a ktory to jest ten czujnik w ktorym miejscu
Blazey

Post autor: Blazey »

Podstawowe pytanie: po co? Przegrzewa ci się? Czy jakiś inny powód?
dre$uXR3i

poniewaz jak zapierniczm po torze czy ogolnie jak szalej po nocy to srednio chlodzi mi silnik wolal bym miec cos takiego kiedy chce to sobie wlanczam i juz nie chce go przegrzac a po drugie jak zgasze zaplon np na postoju to mi wentylator sie wylancza i chlodzenia nie ma
Awatar użytkownika
Jamszoł
Kontakt:

dre$uXR3i pisze:a po drugie jak zgasze zaplon np na postoju to mi wentylator sie wylancza i chlodzenia nie ma
Ochłodzisz tylko chłodnicę - silnika nie.
Jak sprawdzić , który to czujnik ? - zdejmnij wtyczkę z czujnika , zewrzyj na krótko przewody - jak trafisz na ten właściwy , to wentylator się załączy.
czujników masz 3 - naprowadzi cię na nie zdjęcie w dziale elektrycznym - temat wygląd czujników ... - oczywiście , trochę będzie to się różnić , bo zdjęcia z MK7 ale to już coś.
Niestety ubolewam nad tym , prosiłem wszystkich w pierwszym poscie aby robili zdjcia i wstawiali - niestety do dziś w zasadzie nie ma odzewu, są tylko czujniki z mojego wozu.
Możliwe , że wszyscy mają MK7 i to przez to :razz:

Jeszcze jedno - zanim po napisaniu postu klikniesz "wyślij" - sprawdź co napisałeś .
Ja jestem dysortografem ale to co Ty tu wstawiasz , to już normalnie przejazd po bandzie.
dre$uXR3i

hehe:] bo szybko pisze i nie zwracam uwagi :D
Awatar użytkownika
Jamszoł
Kontakt:

dre$uXR3i pisze:hehe:] bo szybko pisze i nie zwracam uwagi :D
na końcu powinieneś wstawić nie :grin: tylko :oops:
Pooglądaj moje zdjęcia - powinieneś mieć nie tak samo ale podobnie.
Awatar użytkownika
cidzej
Pojemność: 1400
Rocznik: 1996
Generacja: MK7
Nadwozie: Cabrio

Post autor: cidzej »

a co ty dresiu masz za silnik ?? w 1.4 czujnik siedzi w obudowie termostatu kolor niebieski. co do dodatkowego wlacznika to wystarczy ze podepniesz do tych 2 kabli, ktore wchodza do wtyczki od czujnika, przelacznik (pamietaj zeby wytrzymywal co najmniej 30A !!!! lub podlacz przez przekaznik) który w momencie wlaczenia zwiera te dwa przewody ze soba :D wentylator bedzie sie wlaczal wtedy kiedy bedziesz tego potrzebowal a jak wylaczysz przelacznik to bedzie sie wlaczal tak jak zwykle, przy uzyciu czujnika
ODPOWIEDZ