elektryczne szyby
Moderator: Moderatorzy
elektryczne szyby
witam. mam dorobiony silniczek do szyby bocznej. naped na mechanizm opuszczania szyby przenoszony jest linka z zebami ktora mi sie zerwala. gdzie moge kupic taka linke?
:neosystem - jaki sterownik? Tam był moduł całkowitego otwarcia szyby kierowcy po jednorazowym naciśnięciu przycisku. I też nie jestem pewien, czy w każdej wersji to było. Szyba pasażera chodzi w pierwotnym obwodzie.
Jeśli wtyczki czarna i niebieska, takie same, to wiązka od szyb. Jeśli w aucie jest wiązka, to kończy to może się ona kończyć zarówno przy drzwiach, jak i przy skrzynce bezpiecznikowej. Na dzień dobry włóż bezpiecznik w gniazdo, bo go pewnie nie ma i sprawdź zasilania na kostkach. Tam dochodzi masa: podświetlenie po stacyjce, zasilanie główne i po dwa wyjścia na silniki w każdej wtyczce.
Jeśli masz to szczęście i przewody masz doprowadzone do przelotek drzwiowych, to pozostanie ci jedynie uzupełnić drzwi o silniki i o instalację do nich.
Jeśli wtyczki czarna i niebieska, takie same, to wiązka od szyb. Jeśli w aucie jest wiązka, to kończy to może się ona kończyć zarówno przy drzwiach, jak i przy skrzynce bezpiecznikowej. Na dzień dobry włóż bezpiecznik w gniazdo, bo go pewnie nie ma i sprawdź zasilania na kostkach. Tam dochodzi masa: podświetlenie po stacyjce, zasilanie główne i po dwa wyjścia na silniki w każdej wtyczce.
Jeśli masz to szczęście i przewody masz doprowadzone do przelotek drzwiowych, to pozostanie ci jedynie uzupełnić drzwi o silniki i o instalację do nich.
Ale co z centralnym? Już było o tym. Przekładasz oryginalne siłowniki. Centralki sterującej brak (przy zamykaniu z kluczyka). Ewentualnie jakiś radiosterownik. Można założyć każdy uniwersalny. Jeśli nie ma centrala, to do tylnych drzwi brak przelotów gumowych. Trzeba dorobić. Jak to golas, to może też nie być krańcówek w tylnych drzwiach. Przy okazji zakładania centralnego, polecam dołożyć.