schemat, schematy schemaciki
Moderator: Moderatorzy
schemat, schematy schemaciki
Witam. Mam tu takie 2 schemaciki jeden to jak widać sterowanie zamka centralnego drogi to przyciemni-acz inaczej ściemnienie (efekt kinowy) kombinuje jak to połączyć razem by przy otworzeniu z pilota drzwi światło się zapalało tak samo zamykało czy ktoś ma jakiś pomysł?:) będę wdzięczny
to ja mam pytanie do xero, wymontowałem dziś z audi 80 autoalarm frodo-bis2p, do tego sterownik o symbolu st 11m i nic wiecej nie wiem na temat tego sterownika poniewaz jest zerwana naklejka razem ze schematem, starałem sie podłączyć metodą prób i błędów ale nie daje rady z jedną rzeczą a mianowicie, w jedną strone sterownik działa a w druga za cholere nie chce, czyli moge tylko otworzyć lub zamknąć auto z pilota w zależności pod który kabel sie podepne w aucie(otwierający, zamykający). a podłączając tak jak powinno być, na kawałku schematu który pozostał na obudowie, to zamek bez przerwy otwiera się i zamyka bez mojego udziału, i co mam teraz zrobić??? 

W audi jest zamek pneumatyczny i ma on całkiem inne sterowanie. I jeśli nie przekonfigurujesz tego sterownika na zamek elektryczny sterowany plusem, to nic z jego poprawnej pracy.
Do wysterowania modułu lampki potrzebujesz impulsu masy na wejściu (oryginalnie idzie to z krańcówki drzwi). Ty możesz sobie podłączyć impuls z otwierania centralnego zamka. tylko w centralnym jest to impuls plusa (na silnik) i musisz sobie zrobić inwerter poziomów: na wejściu dostajesz impuls plusowy, na wyjściu minusowy. Można to zrobić na tranzystorze lub małym (wystarczy taki 1A) przekaźniku.
PS. Ten rysunek wyświetla mi sie jako totalnie nieczytelny, więc nie mogę podać co i gdzie.
Do wysterowania modułu lampki potrzebujesz impulsu masy na wejściu (oryginalnie idzie to z krańcówki drzwi). Ty możesz sobie podłączyć impuls z otwierania centralnego zamka. tylko w centralnym jest to impuls plusa (na silnik) i musisz sobie zrobić inwerter poziomów: na wejściu dostajesz impuls plusowy, na wyjściu minusowy. Można to zrobić na tranzystorze lub małym (wystarczy taki 1A) przekaźniku.
PS. Ten rysunek wyświetla mi sie jako totalnie nieczytelny, więc nie mogę podać co i gdzie.