termostat??czujnik temperatury??
Moderator: Moderatorzy
termostat??czujnik temperatury??
witam,mam taki mały problem w escorcie mk7 z 95roku z silnikiem 1,6 16v mam problem ze wskazowka od temperatury ani drgnie:(wlasnie przejechalem sie kawałek silnik sie zagrzał dmuchawy grzały ostro i otworzyłem maske zeby zobaczyc czy wlaczyl sie wiatrak i wlaczyl sie i teraz nie wiem czy to czujnik ktory prowadzi od termostatu do deski rozdzielczej czy termostat, macie jakie pomysły jak to sprawdzić??bardzo prosze o pomoc
witajcie,byłem dzis u swojego kolegi mechanika aby sprawdzic czy przyczyna nie podnoszacej sie wskazówki na liczniku od temperatury jest termostat czy czujnik,kolega wypiał czujnik zmostkował go i wskazówka podniosła sie na maxa po czym opadła,silnik pochodził dobre 15minut i widocznie sie zagrzal bo nawet wskazówka staneła na srodku pola,wnioskuje ze czujnik jest dobry, lecz jest mały problem kolega twierdzi ze albo termostat jest walniety albo go nie ma poniewaz przewody i przed i za termostatem sa cieple i wg niego zbyt szybko termostat sie otworzył,co wy na to?
- leszek
- Pojemność: 1500
- Rocznik: 2018
- Generacja: MK1
- Nadwozie: Inne
charlie1986 pisze:lecz jest mały problem kolega twierdzi ze albo termostat jest walniety albo go nie ma poniewaz przewody i przed i za termostatem sa cieple i wg niego zbyt szybko termostat sie otworzył,co wy na to?
Twój kolega ma rację

Podczas, gdy obrabiasz mi tyłek nie zapomnij mnie w niego pocałować 

czesc,jest taka sprawa,kupiłem termostat,kolega mi wymienił i jest ok,wskazówka działa podnosi sie trzyma w jednej pozycji itp ale po wymianie termostatu i wlaniu nowego plynu chladzacego petrygo problem był nastepujacy mianowicie wogóle sie nie właczył wentylator na chłodnicy, kolega myslał ze czujnik od wlaczenia wentylatora wiec wyciagnał kostke zmostkował i mowi ze powinien sie teraz wlaczyc-niestety nic z tego!co moze byc przyczyna tego ze wentylator wogole sie nie wlacza??bezpiecznik dobry wiec co??bardzo prosze o pomoc,jutro do niego jade wiec chcialbym miec jakis poglad
- Jamszoł
- Pojemność: 2300
- Rocznik: 2008
- Generacja: MK4
- Nadwozie: Kombi
- Kontakt:
Dałem odpowiedź na PW ale może inni też by chcieli poczytać.
Może kumpel dobrał się nie do tego czyjnika - czujnik wentylatora jest na wężu chłodnicy pod wlotem powietrza do filtra tu jest zdjęcie http://siec.no-ip.com/forum/viewtopic.php?t=3378 zdjęcie numer 0070 - bezpiecznik jest dobry - może szukał nie tam gdzie trzeba - bezpiecznik wentylatora jest w komoże silnika obok aku jest to bezpiecznik 40 A lub 50 A
Może kumpel dobrał się nie do tego czyjnika - czujnik wentylatora jest na wężu chłodnicy pod wlotem powietrza do filtra tu jest zdjęcie http://siec.no-ip.com/forum/viewtopic.php?t=3378 zdjęcie numer 0070 - bezpiecznik jest dobry - może szukał nie tam gdzie trzeba - bezpiecznik wentylatora jest w komoże silnika obok aku jest to bezpiecznik 40 A lub 50 A
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
bezpiecznik
witam ponownie,jamszoł u mnie ta skrzynka bezpieczników przy aky wyglada tak jak na załaczonym zdjeciu, z niego wynika ze brakuje tego bezpiecznika odpowiedzialnego za wentyl,co do czujnika sprawdze wieczorem wypne wtyczke i zmostkuje i napisze czy dziala czy nie:0pozdrawiam
- Jamszoł
- Kontakt:
Za aku masz przekaźnik - jego też sprawdź.
Trochę mało masz tych bezpieczników - masz ogrzewaną przednią szybę ?
Bo jeśli nie to też o jeden bezpiecznik mniej.
Poza tym bezpiecznik - D jest nie używany , więc też go może nie być a jest on tam na zapas w razie "W" na trasie.
Ze zdjęcia wynika , że od puszki bezpiecznikowej odchodzą trzy przewody od trzech bezpieczników - więc chyba tu jest wszystko OK.
Na schemacie blokowym , który zapodałem , puszka jest w systemie lewostronnym - angolańskim
a oni mają wszystko od tyłka strony.
Trochę mało masz tych bezpieczników - masz ogrzewaną przednią szybę ?
Bo jeśli nie to też o jeden bezpiecznik mniej.
Poza tym bezpiecznik - D jest nie używany , więc też go może nie być a jest on tam na zapas w razie "W" na trasie.
Ze zdjęcia wynika , że od puszki bezpiecznikowej odchodzą trzy przewody od trzech bezpieczników - więc chyba tu jest wszystko OK.
Na schemacie blokowym , który zapodałem , puszka jest w systemie lewostronnym - angolańskim

- Jamszoł
- Kontakt:
W tej puszce masz bezpieczniki - tylko i wyłącznie.
Nie masz ogrzewanej szyby przedniej , więc masz puste miejsce w puszce , jeśli komuś kiedyś pzdł bezpiecznik , więc wykożystał ten zapasowy - więc brak drugiego bezpiecznika - dwa miejsca wolne.
Nie masz kompletnego wyposażenia więc brak następnego bezpiecznika co zapodaje prąd do puszki bezpiecznikowej.
Na zdjęciu widać 3 bezpieczniki i trzy kable wychodzące zpod puszki bezpiecznikowej - śmiem twierdzić , że masz komplet bezpieczników czy wszystkie sprawne - to już musisz sobie sprawdzić.
Podejrzewam , że masz wszystkie sprawne.
Powtórze jeszcze raz - sprawdź przy okazji przekaźnik - jest za aku.
Nie masz ogrzewanej szyby przedniej , więc masz puste miejsce w puszce , jeśli komuś kiedyś pzdł bezpiecznik , więc wykożystał ten zapasowy - więc brak drugiego bezpiecznika - dwa miejsca wolne.
Nie masz kompletnego wyposażenia więc brak następnego bezpiecznika co zapodaje prąd do puszki bezpiecznikowej.
Na zdjęciu widać 3 bezpieczniki i trzy kable wychodzące zpod puszki bezpiecznikowej - śmiem twierdzić , że masz komplet bezpieczników czy wszystkie sprawne - to już musisz sobie sprawdzić.
Podejrzewam , że masz wszystkie sprawne.
Powtórze jeszcze raz - sprawdź przy okazji przekaźnik - jest za aku.
Przekaznik
Mozesz mi wytłumaczyć ktory to przekaznik bo ja nie mam zadnego za aku:-(przed chwila sprawdziłem jest jeden zielony za kolektorem ale ani za aku ani obok zadnego nie ma:-(