Zetec 1,8 130PS - głowica - planowanie - ile można?
Moderator: Moderatorzy
Zetec 1,8 130PS - głowica - planowanie - ile można?
Panowie, ile można splanować głowicę tak aby przypadkiem się jakiś zonk nie zdarzył? Tak rozsądnie, bez hardcore'u ale jednak więcej niz "zwyczajnie".. Proszę o dość pilną odpowiedź 

- Jamszoł
- Pojemność: 2300
- Rocznik: 2008
- Generacja: MK4
- Nadwozie: Kombi
- Kontakt:
Masz tu wycinek z instrukcji - z podświetleniem tego co cię interesuje.
" Głowica jest odlana z żeliwa. Gniazda i prowadnice zaworów oraz wirowe komory spalania są wstawiane. Łożyska wału rozrządu są wykonane bezpośrednio w głowicy. Uwaga. Nie dopuszcza się planowania głowicy. Dopuszczalna odchyłka płaskości płaszczyzn przylegania głowicy: 0,061 mm."
I to by było na tyle
" Głowica jest odlana z żeliwa. Gniazda i prowadnice zaworów oraz wirowe komory spalania są wstawiane. Łożyska wału rozrządu są wykonane bezpośrednio w głowicy. Uwaga. Nie dopuszcza się planowania głowicy. Dopuszczalna odchyłka płaskości płaszczyzn przylegania głowicy: 0,061 mm."
I to by było na tyle

Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
w fordziekach jak i innych wynalaskach planuje sie głowice(sa z stopów lekkich-coz alu+coś tam). problem jest w kle kle dizlach-gdzie po planowaniu trzeba dawac podkładki pod głowice dla zmniejszenia kompresi.
gościu ktury planuje(szlifież) bedzie wiedział ile trzeba tak aby było dobrze!
ja splanowałem 2mm aby bodnies kompresje-ale nie polecam jeżeli niemasz zapasowej golwicy
gościu ktury planuje(szlifież) bedzie wiedział ile trzeba tak aby było dobrze!
ja splanowałem 2mm aby bodnies kompresje-ale nie polecam jeżeli niemasz zapasowej golwicy