komp pokladowy

Moderator: Moderatorzy

osimek1

komp pokladowy

Post autor: osimek1 »

witam

u mnie na wydziale jest cos takiego jak kolo naukowe informatykow, i rektor oglosil wlasnie ze mamy jeszcze pare dni przez ktore mozemy wymyslec jakies tematy nad ktorymi moglibysmy pracowac na takim kole (znajomy sie tam dosc czynnie udziela wiec sie o tym dowiedzialem). od niechcenia rzucilem pomsyl popracowania nad komputerem pokladowym do auta. pomysl sie bardzo spodobal ale myslalem ze nasi spece od elektroniki sie zajma organizowaniem materialow do tego, niestety okazalo sie ze to ja jako pomyslodawca mam w przeciagu 2-3 dni napisac co jest do takiego projektu potrzebne, w jakich ilosciach i ile mniej wiecej kosztuje

do was pytanie raczej z natury mechaniczno elektrycznej - wie ktos jak jest to rozwiazywane w innych autach ?? mam kilka pomyslow ale nie bardzo wiem jak to wprowadzic w swiat elektroniki zeby bylo to bardziej rozbudowane ;)

tu kilka moich pomyslow:
1. spalanie chwilowe (srednie sie z tego wyliczy bez problemow, reszte parametrow w zasadzie tez, no moze nie liczac predkosci) - tu wymyslilem kilka sposobow na rozwiazanie tego pomyslu, jeden to pomiar czasu otwarcia wtryskiwaczy (to niestety raczej dosc zawodny sposob, bo jak wiadomo sa rozne wtryskiwacze i sam czas to niewiele nam powie) nastepne to wpiecie sie pod komputer(sonde lambda - tu nie wiem dokladnie co za to odpowiada) i sprawdzenie jakie komputer/sonda wysyla zapotrzebowanie. teraz pytanie czy jezeli bym np. do komputera/sondy wyslal odpowiednie sygnaly ktore dochodza do nich to czy sonda/kmp wygnerenuje mi sygnal wyjsciowy bez reszty silnika - nie przejdzie zakup kilku aut, ale zakup kilku sond/komputerow spokojnie :)

2.pomiar predkosci - wiem ze w staszych autach jest tylko linka, w nowych podobno jest jakis czujnik przy skrzyni ktory daje normalny prostokatny sygnal - na jakiej zasadzie dziala i czy bez poruszajacego sie auta da rade zobacz jakby nasz "projekt" zachowywal sie w czasie jazdy ?

moze troche to zagmatwalem, ale powiem szczerze ze niebardzo sie zastanawialem nad tym wczesniej (tzn troche ale akorat nad tym problemem najmniej sie glowilem) a termin dosc mnie nagli.
Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

Żaden problem - poczytaj to - http://siec.no-ip.com/forum/viewtopic.p ... impulsator
Jeśli będziesz miał jakieś pytania dodatkowe do użytkownika , który sobie sam maszynkę kupił i zamontował , to wal śmiało.
Komp na postoju pokazuje spalanie chwilowe w przeliczeniu na 1 godzinę , od 20 km /h pokazuje w przeliczeniu na 100km/h
Przy skrzyni wpięty jest czujnik Halla czy jakoś tak.
Działa podobnie jak czujnik przy rowerach.
Jeśli go nie ma - zawsze można go dokupić.
Z tym , że o ile sobie przypominam to bez tego czujnika ( starsze wozy) silniki były gaźnikowe a przy nich raczej nie podłączysz kompa bo nie ma także wtrysków.
Komp mierzy czas otwarcia wtrysku a w pamięć stałą musisz mu zapodać ile w danym odstępie kilometrów spalił paliwa (kalibracja)
Mam cały opis do tego (na wydruku )
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
Awatar użytkownika
cidzej
Pojemność: 1400
Rocznik: 1996
Generacja: MK7
Nadwozie: Cabrio

Post autor: cidzej »

jamszoł pisze:czujnik Halla
czujnik hallotronowy to czujnik polozenia wału :P
jamszoł pisze:czujnik przy rowerach
to sie dynamo nazywa :mrgreen:
jamszoł pisze:silniki były gaźnikowe a przy nich raczej nie podłączysz kompa bo nie ma także wtrysków
jest na to patent - doklada sie impulsator VSS oraz doczepia do przepustnicy czujnik polozenia TPS (i/lub/oraz MAF na wlocie) +porządna kalibracja i na gaźniku ponoć też się da :D

mozna też rzeźbić z cyfrowymi czujnikami poziomu paliwa, stosowanymi np. do urządzeń monitorujących logistykę po GPRS
Awatar użytkownika
Jamszoł
Kontakt:

cidzej pisze:to sie dynamo nazywa :mrgreen:
coś ty znów wymyślił ? :mrgreen:
Mówiłem czujniku do licznika a nie dynamo :evil:
osimek1

jamszoł, pisales ze masz opis tego sprzetu, czy moglbys go zeskanowac i wyslac mi na maila osimek1@gmail.com ?? co prawda po lekturze roznych for internetowych (wymyslilem ze nienapisalem jeszcze na najwazniejszym - elektroda.pl )mam ogolny zarys tego co potrzebuje, ale czym wiecej informacji tym lepiej bo kase dostajemy z gory i pozniej jak sie okarze ze czegos nam brakuje to moze byc problem z finansowaniem projektu ;/ z reszta niewiadomo czy projekt przejdzie przez rektorat czy go nieodrzuca, w razie jakby przeszedl postaram sie gdzies zapodac schematy wszelkie do podlaczenia i najlepiej plik do zaprogramowania ukladu ale to w przyszlosci jezeli sie uda ;)
Awatar użytkownika
cidzej

osimek1, nie rozumiem po co wywazac otwarte drzwi ?? jak juz masz cos robic to kup sobie tego kita na Atmedze i po prostu napisz swój soft do niego i tyle :D
osimek1

cidzej, hmmm...widze ze mamy troche inne podejscie do tematu, poza tym nie bede robil tego sam samodzielnie tylko bedzie to robione w ramach uczelnianego kola naukowego. poza tym robie to po to zeby sie naumiec czegos. dodatkowym plusem dla takiego projektu by bylo to ze moj wydzial pod wzgledem informatycznym dopiero sie rozwija (przez dziesiat lat byl tam wydzial fizyki i chemi, pare lat temu dolaczono informatyke stosowana, a na chwile obecna jest to wydzial fizyki i informatyki stosowanej), chcemy wypromowac wydzial jako informatyczny i do tego potrzebujemy wielu roznych projektow co by miec co pokazywac ludzia. na chwile obecna mamy w zasadzie glownie prace zaliczeniowe (jak na ostatnim pikniku naukowym ludzie zobaczyli projekty studentow 3-4 roku z grafiki komputerowej odrazu chcieli kupowac gry tworzone przez naszych studentow) :D

Dodatkowo allegro taki kit kosztuje ok 100, robiac to samemu przypuszczam ze w okolicach 50-60zl sie zamkne :)

z reszta to nie tylko o pieniadze chodzi a o satysfakcje. takie samo pytanie mozesz zadac wiekszosci programistow - czesto pisza programy ktore juz ktos kiedys napisal.
Awatar użytkownika
cidzej

osimek1, tylko napisanie softu na gotowy hardware to jest informatyka, natomiast zbudowanie jeszcze hardware'u to juz jest elektronika i automatyka :] jezeli macie pojecie o projektowaniu PCB, lutowaniu itd. to milej i przyjemnej roboty wam zycze :D

mowiac o wywazaniu otwartych drzwi mialem na mysli samo projektowanie hardware'u. zreszta o ile mnie pamiec nie myli to ten kit z allegro to tak naprawde zlepek kilku plytek referencyjnych umieszczonych na jednej plytce :) to tak jakbys wzial i przerysowal na jedna plytke 5 czy 7 razy referencyjna aplikacje TDA2030 i twierdzil, ze zrobiłeś własny wzmacniacz 5 czy 7.1 :D tak jest w tym przypadku - gosciu po prostu wytrawil gotowe (referencyjne) plytki do Atmegi (czego zreszta nie kryje) a cala jego robota to bylo oprogramowanie tego mikroprocesora :D
osimek1

heh no mozna i tak ;) co do elektroiki to zanim wyladowalem na informatyce bylem na elektronice (niestety z pania dr od fizyki sie za cholere niedogadalem ) a jeszcze wczesniej chodzilem do liceum o profilu mechatronicznym (taka automatyka + elektronika w jedynm), ale nie powiedzial bym ze znam sie na projektowaniu hardwaru - od tego mamy ludzi na wydziale ;D
Awatar użytkownika
Yagr
Pojemność: 1598
Rocznik: 2007
Generacja: MK2
Kontakt:

Post autor: Yagr »

no to jak już będziesz tworzył TO to pomyśl o dublowanym pomiarze spalania osobno dla beny osobno dla gazu z odrębną kalibracją i automatycznym przełączaniem. Ta wspomniana Atmega niestety ma trochę za mały "tornister" żeby tyle funkcji upchać. O takich bajerach jak pomiar na "ćwiartkę", przyspieszenie do 100 czy pomiar lambdy to sami pewnie pomyślicie ;) POWODZENIA! ;)
Polak potrafi!!

ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi

spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
osimek1

no niestety atmega8 jest na prawde skromnie wyspoarzonym prockiem, ale takich mamy na skladzie DUZO bo dawno temu zostaly zakupione na cwiczenia z mikroprocesrow i teraz nadal sa systematycznie uzupleniane zapasy, jak juz cos stworzymy to postaram sie to opisac na jakiejs stronie i dam tutaj linka, bo jezeli kazdy esi wskazuje stan paliwa tak jak moj (ostatnio wskazywal pusty zbiornik, to na szybko podjechalem zatankowalem troszke ponad 4 litry -za 20zl - bo wiecej kasy przy sobie nie mialem, wskazowka wskoczyla na 1/4 zbiornika, po przejechani paru kilometrow znowu spadla do zera, zatankowalem za 50 i teraz jest prawie polowa zbiornika :lol: ) to przydalo by sie cos takiego :)
Awatar użytkownika
Jamszoł
Kontakt:

osimek1, Dane przesłałem na pw i maila.
Myślę , że to Ci pomoże w Twojej pracy.
Powodzenia.
osimek1

oj pomoglo :) masz pomogl ode mnie :D
Awatar użytkownika
Jamszoł
Kontakt:

coś ci się przyda ? a jak tak to ile z tego ?
Awatar użytkownika
Yagr
Pojemność: 1598
Rocznik: 2007
Generacja: MK2
Kontakt:

Post autor: Yagr »

osimek1, nie wiem co ci jamszoł wysłał ale TU masz linka do forum na którym gość sprzedający takie komputerki na alledrogo prowadził różne dyskusje na ten temat. Są m.in. opisy z jakich czujników auta zbiera informacje
Polak potrafi!!

ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi

spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
ODPOWIEDZ