Problem z Silnikiem

Moderator: Moderatorzy

dar52

Problem z Silnikiem

Post autor: dar52 »

Mam taki problem ze czasami jak doadaje gazu do ,,deski" Zaczyna mi szarpać chwile samochodem a pozniej nagle pszyspiesza obojetne na którym biegu a jak trzymam lekko noge na gazie to znaczy tylko ja tam poloże to jest wszystko ok. Dodam ze ostatnio brakło mi paliwa i dlugo próbowalem zapalać samochód bo nie wiedzialem co sie stało mogla sie zatrzec pompa paliwa?? Dodam jeszcze ze jak zgasze i zapale to wszystko wraca do normy. Nie zalezne czy na Ciepłym czy na zimnym silniku.
deathrider_85

Post autor: deathrider_85 »

A kiedy zmieniałeś świece i przewody wysokiego napięcia?
dar52

Oj nie wiem nie zmieniłem. a Samochód mam dopiero dwa miesiace i nie wiem kiedy były zmieniane. Myślisz ze to moga byc kable albo świece?? Kable wygladaja ok nie widać przeskakujacych iskier w nocy pod maska ani nie kopia
deathrider_85

Post autor: deathrider_85 »

Może to być wina tych elementów. Mi poprzedni właściciel powiedział, że przewody zmienił, a świec nie. Tak, że w tej chwili świeczki się zmieniają z paroma innymi elementami. Ja czasami mam problem z zapalaniem, ale z ostatniej diagnozy u mnie wynikło, że może to być problem ze skrzynką bezpieczników lub jakąś listwą, czy czymś takim.

Możesz ten zmienić filtr paliwa i powietrza. Zmiana tych elementów nie jest droga, a jak, to zmienisz, to masz święty spokój na długi czas nawet jakby nie pomogło (w zasadzie zaraz po zakupie auta warto, to zmienić, jeśli właściciel Ci nic na ten temat nie mówił, to znaczy, że nic nie wymieniał).
dar52

Takie zeczy jak filtry i olej mam zmienione. u mnie nie ma problemu z zapalaniem
Awatar użytkownika
cidzej
Pojemność: 1400
Rocznik: 1996
Generacja: MK7
Nadwozie: Cabrio

Post autor: cidzej »

dar52, nie ma w tym nic dziwnego - podobny objaw jest w wiekszosci esow 1.3 1.4 1.6 - to nawet widac na postoju na luzie, jak nagle depniesz w pedal do oporu to silnik najpierw tak jakby przytyka a dopiero po jakiejs sekundzie obroty startuja do maxa :|

mozesz zerknac czujnik polozenia przepustnicy, a okladniej to jego kable czy maja jeszcze na sobie izolacje i czy sie nie stykaja ze soba oraz ewentualnie ejszcze czujnik predkosci jazdy, ale to juz ostatecznosc
dar52

Ale to mi sie zaczeło dziac od nie dawna. I to bardziej jest tak jak chodizł na 3 tloki a zachwile na 4. wystrcze ze zgasze i odpale i jest wszystko ok. Podobne szarpanie jest jak brakuje paliwa jak sie mocniej depnie
Awatar użytkownika
cidzej

szczerze powiedziawszy to takie szarpanie jak przy braku paliwa to moze byc objaw bardzo wielu rzeczy - moze padac cewka, moze byc problem z czujnikiem polozenia wału, może to byc swieca czy przewod zaplonowy (nawet jak je dopiero co wymieniales !!!), moze to byc brak kompresji na ktoryms cylindrze itd itd ... równie dobrze moze byc filtr paliwa (nawet jak dopiero co go wymieniales !!!), siadająca pompa paliwa lub np ktores ze zlacz elektrycznych nie łączy. u mnie w pracy w lanosie taki objaw dawala jak sie okazalo ktoras z rolek paska rozrzadu (zacinala sie na lozysku), co w efekcie skonczylo sie spotkaniem zaworow z tlokami i remontem glowicy :P
Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

cidzej pisze:mozesz zerknac czujnik polozenia przepustnicy,
Jestem zdecydowanie za tą opcją.
Ale raczej ja bym się dobrał do samego czujnika.
Jak delikatnie dodajesz gazu jest ok a jak szybko to kapota - po mojemu czujnik jest w środku zabrudzony.
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
Rob

Post autor: Rob »

odepnij przepływomierz i sprawdz czy Ci szarpie ....
dar52

Ale to sie dzieje tylko czasami i po chwili ustepuje dla tego jest to dziwne dla mnie
Rob

Dariusz pisze:Ale to sie dzieje tylko czasami i po chwili ustepuje dla tego jest to dziwne dla mnie
No pisze . Odepnij i sprawdz . A u mnie jak tylko zimny i przy temp. powietrza około 0 C . Jak cieplej to nie ma znaczenia czy zimny czy ciepły bo jest OK ! I też dla mnie jest to dziwne .... Tylko jak odepne przepływkę to jest OK !!! :roll: :cool:
Awatar użytkownika
cidzej

Rob, kolega dar52 nie moze odpiać przeplywomierza, BO GO NIE MA !!! :P hehe, jak to mówiła moja babeczka od fizyki - nie mieszajcie gruszek z bananami :P
Awatar użytkownika
KuRowSKi
Kontakt:

Post autor: KuRowSKi »

Miałem ten sam problem.
Wymieniłem sonde - nie wiem czy to ona była temu winna
I porawiłem styki na wtyczce do czujnika prętkości VSS na skrzyni (sprawdz może korozja się wdała)

Po tych zabiegach objaw ustąpił.
Osobiście stawiam na czujnik VSS
www.VolvoTech.pl ---Elektromechanik---
Rob

Rob, kolega dar52 nie moze odpiać przeplywomierza, BO GO NIE MA !!!
Przecież 1.4 miały przepływki ... Chyba że nie ten rocznik ... UPsss .. sorry :oops:
ODPOWIEDZ