olej wokol swiecy, gaśnie jak zimny

Moderator: Moderatorzy

Damianos

olej wokol swiecy, gaśnie jak zimny

Post autor: Damianos »

witam

ostatnio wymienilem olej.

od tego czasu z samochodem zaczely sie dziac dziwne rzeczy. Olej zalany ten sam co wczesniej, przed wymiana oleju bylo troche za malo.

po wymianie, po rannym odpaleniu gasnie, przy pierwszym hamowaniu. Po odpaleniu przy ok. 1000obr. trzesie silnikiem i cala buda.

Gdy zdjalem przewody i swiece by sprawdzic ich stan okazalo sie ze na pierwszym cylindrze od lewej, wokol swiecy i na kablu wn jest troche oleju. Reszta swiec i kabli wn sucha.

wyczyscilem wokol swiecy, swiece wrzucilem swoje stare motocrafta, bo nowych narazie nie mam i jest ciut lepiej, gasnie tylko raz i da sie go podniesc jak spada dodajac gazu.

dzis sprawdzilem i znowu wokol swicy i na kablu jest troche oleju.

poradzcie cos, co to moze byc?

podejrzewam simmering przy wale, albo uszczelke pod deklem, ktora przepuszcza olej.

mam nadzieje ze to nic powaznego.

auto po rozgrzaniu chodzi rowno i ladnie, na dynamike tez nie ma co narzekac.

aha, dodatkowo poka mi cos na wolnych obrotach w okolicach rozrzadu, nie potrafie dokladnie zlokalizowac co to. Moze to jest jakos powiazane. pokalo przed wymiana oleju juz.

czekam na podpowiedzi

wesolych swiat.:)
Benio123

Post autor: Benio123 »

Moim zdaniem uszczelka pod deklem, bo mam podobnie. Co do pukania w okolicach rozrządu to jest ono głośne ? takie, że spokojnie słychać jak stoisz obok przy zamkniętej masce ? Jak tak to mam podobnie :) Ale nie zawsze ono występuje, więc podpinam się pod temat jeśli można ;P
Awatar użytkownika
Yagr
Pojemność: 1598
Rocznik: 2007
Generacja: MK2
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Yagr »

Co do oleju to tak jak Benio123, napisał najprawdopodobniej uszczelka pokrywy klawiatury zaworów... co do stukania to ciężko coś napisać gdy sie tego nie słyszy :) ale przyczyną mogą być "szklanki".
Polak potrafi!!

ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi

spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
Benio123

A czy wymieniałeś rozrząd ? W ogóle to kupiłeś go jakoś nie dawno czy masz go od dłuższego czasu ? Tak czy inaczej ja bym zajrzał do rozrządu, bo mi zaczęło pukać po wymianie
Damianos

Post autor: Damianos »

auto mam ze 2 lata juz. rozrzad juz ma z 15 tys. mechanik mowil ze nie przejmowalby sie tym stukaniem..

dzieki za odpowiedzi

dobrze ze sie upewnilem ze to ta uszczelka. W piatek silikon i do dziela:D

Benio a Tobie tez tak gasnie przez ta uszczelke jak zimny? teraz pogoda lipna to i nawet po 2 razy potrafi mi zgasnac ;/
Benio123

Ja mam tak, że delikatnie widać w sumie chyba bardziej jakiś osad z oleju niż taki żywy olej tzn. musi się słabo pocić, a co do gaśnięcia to nie mam żadnych problemów z tym tzn.nigdy mi nie zgasł, obroty równe cały czas, odpala też od razu.
Z "moim" pukaniem jest tak, że nikt nie wie o co chodzi :D ale na razie nie mam czasu tam zaglądać, a nikt nie wspominał, że coś tam się może stać, ale przy najbliższej okazji jak zobaczę to nie zapomnę dać znać o co chodziło :)

Z gaśnięciem przy hamowaniu, to gdzieś o tym czytałem tylko sobie teraz nie przypomnę - wydaje mi się, że to jakiś konkretny związek, może ktoś się odezwie, a może paliwo jakieś trefne ?
ODPOWIEDZ