LPG i pompa paliwa - czy powinna sie wyłaczać

Moderator: Moderatorzy

Kamil-wawa

LPG i pompa paliwa - czy powinna sie wyłaczać

Post autor: Kamil-wawa »

Witam pytanie jak w temacie a dokladniej sprawa wyglada nastepujaco :

Kupilem fordzika i nie chodzil na benzynie - pompa podlaczona na krutko dziala wiec zrobilem zgodnie z opisem w poscie ktory znalazlem na forum.

http://siec.no-ip.com/forum/viewtopic.p ... mpa+paliwa

Teraz odpala bez problemu i nasuwa sie pyanie czy pompa chodzi caly czas mimo przełączenia na gaz ??Bo slysze ze chodzi i z tego co wiem teraz modne jest zakladanie odciecia pompy po przelaczniu na gaz.Silnik to 1.6 Efi instalacja 2 gen
MARKKO

Post autor: MARKKO »

modne tez jest zakładanie spojlerów z kartonu!!!!! Ma chodzić cały czas i tyle w temacie
Kamil-wawa

no i o to mi chodziło tylko teraz pytanie nr dwa czy moze byc taka opcja ze po przelaczniu na gaz bedzie palil LPG i Pb ??
MARKKO

Post autor: MARKKO »

jeżeli masz popierdzielone w instalce to tak
Kamil-wawa

to i ja wiem ze tak tylko chodzilo mi o to jak to sprawdzic - gdzies powinien byc zawor ktory odcina paliwo tylko gdzie go szukac
Awatar użytkownika
cidzej
Pojemność: 1400
Rocznik: 1996
Generacja: MK7
Nadwozie: Cabrio

Post autor: cidzej »

Kamil-wawa pisze:gdzies powinien byc zawor ktory odcina paliwo
nie ma żadnego zaworu. powinienes miec emulator wtrysków, który z jednej strony wylaczy wtryskiwacze żeby nie podawaly paliwa, z drugiej będzie podawał sygnał do kompa udający pracujące wtryskiwacze - zeby nie bylo w kompie błędów. czasami wiem, ze jakos rzezbia tez z przekaźnikami, które są wstawiane zamiast emulatora i służą tylko i wylacznie do odciecia doplywu prądu do wtryskiwaczy. z reguły takie rzeźby sprawiają potem tylko problemy i potem sie opowiada jaki to gaz zly i niedobry a to tylko monter chcial zaoszczedzic pare zlociszy :P a potem wciskaja kity (jak pare lat temu mojemu staremu przy pierwszej instalce), że na gazie będzie mu się zapalać CHECK ENGINE, że to jest normalne i srata tata takie bzdety :P a to gówno prawda była, bo w instalce nie zamontowali mu ani emulatora wtrysku (tylko zwykly przekaznik) ani emulatora sondy lambda ... dopiero jak cos sie zaczelo dziac i pojechal do innego warsztatu, to mu przerobili instalke na taka jak Bóg przykazal :P
ODPOWIEDZ