Wskaźnik temperatury / czujnik
Moderator: Moderatorzy
Wskaźnik temperatury / czujnik
Mam problem, nie działa mi wskaźnik temperatury. Wymieniony był na nowy i dalej nie działa, przekładane były wskaźniki z innego essa i też nie działa tak że czujnik prawdopodobnie jest ok, wskaźniki ode mnie działają w innym esie wiec też są ok, gość powiedział że to będą przewody ale to już nie on robi tylko elektryk. Jak wy myślicie? wspominał też coś o komputerze ale mówił że to rzadkość. Myślałem że to drobnostka i kwestia wymiany czujnika ale sprawa wygląda bardziej skomplikowanie tak że zaczynam sie martwić o mojego esiego. Jak to wina przewodów to drogo może wynieść naprawa ?
pablomoc pisze:gość powiedział że to będą przewody ale to już nie on robi tylko elektryk. Jak wy myślicie? wspominał też coś o komputerze ale mówił że to rzadkość.
pablomoc, kolega Ci właśnie pomógł, może mało delikatnie ale wyeliminował jedną z 2 opcji więc zostaje ta druga ;)Poważnie komputer nie ma nic wspólnego z obwodem wskaźnika temperatury silnika który składa się z czujnika, kabli i wskaźnika na desce. Skoro pierwszy i ostatni element są sprawne to zostaje środkowy - kablecidzej pisze:co ma komputer do pomiaru temp na liczniki ?? ktoś cie probuje w dupe załadować ...

- cidzej
- Pojemność: 1400
- Rocznik: 1996
- Generacja: MK7
- Nadwozie: Cabrio
pablomoc, zacznij od sprawdzenia czy jest napiecie na wtyczce od czujnika - powinno byc ~12V - czujnik dziala na tej zasadzie, ze plynie przez niego te 12V a wraz ze wzrostem temperatury czujnika maleje jego opór i zaczyna coraz wiecej z tych 12V przepuszczac - na koncu jest licznik, ktory sie odchyla wraz ze wzrostep przepuszczanego przez czujnik napiecia 

- Jamszoł
- Pojemność: 2300
- Rocznik: 2008
- Generacja: MK4
- Nadwozie: Kombi
- Kontakt:
Nie prawdacidzej pisze:czujnik dziala na tej zasadzie, ze plynie przez niego te 12V

Źle to napisałeś.
Dochodzi do niego 12 V ale nie przechodzi.Jak silnik zimny to prawie nic nie przełazi przez niego.
Dalej napisałeś już ok.
Pełne 12 przechodzi przy ponad 100 stopniach.
Pytanie moje brzmi - czy aby napewno wymieniony został czujnik temperatury wody - odpowiedzialny za wskazania na desce rozdzielczej ?
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
- Yagr
- Pojemność: 1598
- Rocznik: 2007
- Generacja: MK2
- Kontakt:
jamszoł, cidzejowi chodziło właśnie o to czy DOCHODZI do czujnika te 12V
Ale słusznie zauważyłeś że może się pierdyknęli przy wymianie czujki i zmienili nie tą co trzeba 

Polak potrafi!!
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
- Yagr
- Pojemność: 1598
- Rocznik: 2007
- Generacja: MK2
- Kontakt:
no to nic dziwnego że ta wymiana nic nie dała bo na wskaźnik idzie kabel z innego czujnika 
Czy ty w ogóle przeczytałeś cały temat który cytujesz?? Dalej jest jak BYK ilustracja "IMG_0062.jpg"

Czy ty w ogóle przeczytałeś cały temat który cytujesz?? Dalej jest jak BYK ilustracja "IMG_0062.jpg"
Polak potrafi!!
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !