Wskaźnik temperatury / czujnik

Moderator: Moderatorzy

pablomoc

Wskaźnik temperatury / czujnik

Post autor: pablomoc »

Mam problem, nie działa mi wskaźnik temperatury. Wymieniony był na nowy i dalej nie działa, przekładane były wskaźniki z innego essa i też nie działa tak że czujnik prawdopodobnie jest ok, wskaźniki ode mnie działają w innym esie wiec też są ok, gość powiedział że to będą przewody ale to już nie on robi tylko elektryk. Jak wy myślicie? wspominał też coś o komputerze ale mówił że to rzadkość. Myślałem że to drobnostka i kwestia wymiany czujnika ale sprawa wygląda bardziej skomplikowanie tak że zaczynam sie martwić o mojego esiego. Jak to wina przewodów to drogo może wynieść naprawa ?
Awatar użytkownika
cidzej
Pojemność: 1400
Rocznik: 1996
Generacja: MK7
Nadwozie: Cabrio

Post autor: cidzej »

co ma komputer do pomiaru temp na liczniki ?? ktoś cie probuje w dupe załadować ...
pablomoc

wyluzuj gościu, widze że sam o tym pojecia nie masz jak byś miał byś coś pomógł...

wpływ może ma na elektryke tego "systemu", nie wiem, nie znam sie, jak bym sie znał to bym nie pytał...
emceha

Post autor: emceha »

pablomoc pisze:gość powiedział że to będą przewody ale to już nie on robi tylko elektryk. Jak wy myślicie? wspominał też coś o komputerze ale mówił że to rzadkość.
cidzej pisze:co ma komputer do pomiaru temp na liczniki ?? ktoś cie probuje w dupe załadować ...
pablomoc, kolega Ci właśnie pomógł, może mało delikatnie ale wyeliminował jedną z 2 opcji więc zostaje ta druga ;)Poważnie komputer nie ma nic wspólnego z obwodem wskaźnika temperatury silnika który składa się z czujnika, kabli i wskaźnika na desce. Skoro pierwszy i ostatni element są sprawne to zostaje środkowy - kable ;)
Awatar użytkownika
cidzej

pablomoc pisze:że sam o tym pojecia nie masz
za to ty masz ?? stary jak nie masz pojecia to nie zadawaj nawet pytan, bo i tak nie potrafisz zrozumiec odpowiedzi :P zęby na elektryce w tym aucie zjadłem a ty leszczu będziesz sie tu wymądrzał
pablomoc

Fakt, nie znam sie ale nie lubie gadek w tym stylu. Nie jestem tu po to żeby sie przekrzykiwać ale po to bo lubie te samochody co wy :). Nie ja wymyśliłem że to może być wina koputera ale gość co mi to sprawdzał. Mam nadzieje że to przewody i szybko sie to naprawi :)
Awatar użytkownika
cidzej

pablomoc, zacznij od sprawdzenia czy jest napiecie na wtyczce od czujnika - powinno byc ~12V - czujnik dziala na tej zasadzie, ze plynie przez niego te 12V a wraz ze wzrostem temperatury czujnika maleje jego opór i zaczyna coraz wiecej z tych 12V przepuszczac - na koncu jest licznik, ktory sie odchyla wraz ze wzrostep przepuszczanego przez czujnik napiecia :)
Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

cidzej pisze:czujnik dziala na tej zasadzie, ze plynie przez niego te 12V
Nie prawda :razz:
Źle to napisałeś.
Dochodzi do niego 12 V ale nie przechodzi.Jak silnik zimny to prawie nic nie przełazi przez niego.
Dalej napisałeś już ok.
Pełne 12 przechodzi przy ponad 100 stopniach.
Pytanie moje brzmi - czy aby napewno wymieniony został czujnik temperatury wody - odpowiedzialny za wskazania na desce rozdzielczej ?
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
Awatar użytkownika
Yagr
Pojemność: 1598
Rocznik: 2007
Generacja: MK2
Kontakt:

Post autor: Yagr »

jamszoł, cidzejowi chodziło właśnie o to czy DOCHODZI do czujnika te 12V ;) Ale słusznie zauważyłeś że może się pierdyknęli przy wymianie czujki i zmienili nie tą co trzeba :)
Polak potrafi!!

ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi

spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
Awatar użytkownika
cidzej

jamszoł, no już nie bądźmy tacy drobiazgowi, bo jak mamy być to ani 12V ani żadna inna wartość V przez czujnik nie przechodzi. przez czujnik przechodzi prąd I, ktory to powoduje spadek napiecia V na czujniki odwrotnie-proporcjonalny do oporu stawianego przez czujnik (prawo Ohma) :P
Awatar użytkownika
orion

Post autor: orion »

a Łukasz po raz kolejny zafundował nam powtórkę ze szkoły :mrgreen:

ja bym dobrze obejrzał kabel dochodzący do czujnika jest cienki i łatwo go wyrwać z wtyczki
ORION i RS2000 dały mi mnóstwo radości, niestety nie miałem już do nich cierpliwości...
pablomoc

wymieniany był ten czujnik mocowany z prawej strony silnika, chyba właściwy ?
Awatar użytkownika
Yagr
Kontakt:

pablomoc, poszukaj tematu jamszoła o czujnikach, znajdziesz tam też fotki więc będziesz wiedział o który chodzi... ;)
Polak potrafi!!

ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi

spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

pablomoc

cytat z tematu jamszoła ----> "Czujnik temperatury płynu -impulsy do kompa - umiejscowiony jest na obudowie termostatu. Obok wtyczka i gniazdo aparatu zapłonowego." <---- fota nr 63. Impulsy do kompa... jednak ma tu komp coś do tego... no chyba że sie znow myle :) to ten czujnik byl wymieniany
Awatar użytkownika
Yagr
Kontakt:

no to nic dziwnego że ta wymiana nic nie dała bo na wskaźnik idzie kabel z innego czujnika :P
Czy ty w ogóle przeczytałeś cały temat który cytujesz?? Dalej jest jak BYK ilustracja "IMG_0062.jpg"
Polak potrafi!!

ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi

spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

ODPOWIEDZ