Jakie opony Barum vs. Fulda

Moderator: Moderatorzy

michall36

Jakie opony Barum vs. Fulda

Post autor: michall36 »

Witam ponownie,
ja już w najbliższym czasie zamierzam kupić letnie oponki: zastanawiam się nad dwoma markami Barum lub Fulda.

Dodam,że kiedyś miałem zimowe Barum`y i sprawowały się b.dobrze.

Fuld`y nigdy nie miałem. Może jest ktoś na forum co miał jedne i drugie i jest w stanie ocenić które są lepsze?
Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

Ja jeżdżę na Fuldach ( zimowe i letnie) szczególnie letnie są genialne.
Jest bez różnicy czy jest sucho czy mokro - są super.
Opis opon masz tu - http://siec.no-ip.com/forum/viewtopic.p ... ight=fulda
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
phyzy

Post autor: phyzy »

Ja jeżdżę na Fulda Carat Progresso 195/55/15 (letnie) i jestem zadowolony. W porównaniu z poprzednimi (Pireelli P600) są ciche i super odprowadzają wodę. Polecam
mikruss

Post autor: mikruss »

Barumy sobie w przedbiegach odpóść. Co do zimówek to są ponoć w miarę ok, ale letnie to juz padaki. Ojciec ma Barum Bravuris 205/60/15 i powiem Ci ze szybko nie da sie jechac na tych oponach, a a na mokrym jak na lodzie. Ja w escorcie mam BFGoodrich 185/60/14 i są rewelacyjne. Fakt ze zrobilem na nich jakies 2-3 tys km ale sa swietne. (zreszta przymierzam sie do 15'' i te moge pchnąć).
ELpYndoL

Post autor: ELpYndoL »

ja miałem Barumki 195/50r15 i wspominam je rewelacyjnie ;) teraz mam Uniroyale i stwierdzam ze Barumki były lepsze ;)
Ale to wszystko i tak zalezy od stylu jazdy i od tego jak bedziemy eksploatowac taka opone ;) wiec tu beda rózne zdania
deathrider_85

Post autor: deathrider_85 »

Ja jeździłem na Fuldach Ecocontrol 175/70/13 i powiem Ci, że za takie pieniądze rewelacja. Samochód nareszcie jechał tam, gdzie chciałem.
O Barumach czytałem wiele i podobno odkleja się w nich bardzo często bieżnik i bąble wyskakują.
emceha

Post autor: emceha »

mikruss pisze:Barumy sobie w przedbiegach odpóść. Co do zimówek to są ponoć w miarę ok, ale letnie to juz padaki. Ojciec ma Barum Bravuris 205/60/15 i powiem Ci ze szybko nie da sie jechac na tych oponach, a a na mokrym jak na lodzie
Na zimówkach nie jeździłem ale lato jest do d**y :???: Miałem na przodzie Bravuris a z tyłu Bravura. Zero trakcji. Przednie koła robią co chcą. Na mokrym to tak jak mikruss pisze - ślizgawka totalna. Rozbiłbym auto dwukrotnie przez te gumy.
Awatar użytkownika
cidzej
Pojemność: 1400
Rocznik: 1996
Generacja: MK7
Nadwozie: Cabrio

Post autor: cidzej »

ja mam na przodzie Fuldy na tyle Pirelki - wszystko zimowki - jeszcze sie nei poslizgnalem tej zimy chociaz kilka razy ostrzej przyhamowalem :P - polecam !

dodam jeszcze, ze opon w trakcie jazdy nie slychac (nie szumia) i jeszcze mi nie zapiszczaly ani razu :P

co do barumów zimowych - nasze lanosy w robocie na nich smigaja i juz dwa razy przejechalem sie do przodu na skreconych kolach i to przy temp dodatnich - wystarczyl wilgotny asfalt !
Koyot

Post autor: Koyot »

No to i ja przy okazji skorzystałem na waszych opiniach :smile: bo moje stare letnie oponki Barum są już łyse i po zimie musze zmienić. Powiem szczerze, że myślałem o Barum Bravuris, ale z tego co widzę to nie polecacie.
deathrider_85

Post autor: deathrider_85 »

Ja się trochę naczytałem o Bravuriusach i doszedłem do wniosku, że jednak warto dołożyć do lepszych oponek. O Barumach przeczytałem, że lubi się bieżnik odkleić, bąble lubią wyskakiwać i że zabezpieczenie przed uszkodzeniem felgi jest beznadziejne, ale z drugiej strony, to te opony są jednymi z najtańszych na rynku, a więc nie można od nich oczekiwać jakości np. Dunlopa.
mikruss

Post autor: mikruss »

Ja kupilem te gumy w tym sklepie i jestem MEGA zadowolony a prowadzenie auta-bajka jak dla mnie. Nie wiem czy to źle swiadczy o aucie ale latem mają taką przyczepność ze moj 1.6 ma ciezko ją zgubic przy ruszaniu tak sie kleją do asfaltu :mrgreen:
http://www.netcar.pl/x_C_Sz2.html?NZ=T& ... Szukaj.y=8
michall36

Post autor: michall36 »

cidzej
co do barumów zimowych - nasze lanosy w robocie na nich smigaja i juz dwa razy przejechalem sie do przodu na skreconych kolach i to przy temp dodatnich - wystarczyl wilgotny asfalt !
Przesadzasz trochę!miałem zimowe barumy i nie są takie złe.
A po drugie czytałeś mojega pierwszego posta?-temat dotyczył letnich :P

Dziękuje wszystkim za opinie,kupiłem fulde,zobaczymy w lecie jak będą się sprawować.
Awatar użytkownika
cidzej
Pojemność: 1400
Rocznik: 1996
Generacja: MK7
Nadwozie: Cabrio

Post autor: cidzej »

michall36 pisze:cidzej
Przesadzasz trochę!miałem zimowe barumy i nie są takie złe.
przeciez ja ci nie mowie o tym co gdzies przeczytalem w necie tylko o moich wlasnych doswiadczeniach z tymi oponami. dwa dni temu pokonywalem wiadukt lewym pasem(z trasy siekierkowskiej na wał miedzeszynski) z predkoscia 60km/h i dupa lanosa zaczęła sunąć (bez odchylania ! to nie wina zawiasu!) w kierunku prawego pasu ! ja ten zakret pokonuje dosc czesto roznymi autami i to bylo pierwsze auto, ktore uciekalo !

jezeli to komus nie przeszkadza to spoko. nawet na starych stomilach mozna polske zwiedzic. wtedy mozna powiedziec, ze tanie opony Barum są dobre bo są dobre i tanie :)

co do zachowania na barumach letnich to ci odpowiem za miesiac-dwa, jak w firmie zmienią oponki
Tfaruk

Post autor: Tfaruk »

Fuldy są niezłe, ale Barumy bym odpuścił. Oczywiście zależy to przede wszystkim od stylu jazdy. Ja jeżdżę szybko i potrzebuje dobrej przyczepności. Barumy jej nie zapewniają. Jeżeli ktoś jeździ przepisowo to oczywiście wystarczą, ale do bardziej agresywnej jazdy się nie nadają i można gdzieś wylądować poza drogą, Dochodzi jeszcze droga hamowania, która jest dłuższa.
Awatar użytkownika
Yagr
Pojemność: 1598
Rocznik: 2007
Generacja: MK2
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Yagr »

pamiętajcie jeszcze że fulda fuldzie nie równa i raczej trzeba porównywać konkretne opony a nie ogólnie producentów ;)
Polak potrafi!!

ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi

spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
ODPOWIEDZ