Jakie opony Barum vs. Fulda
Moderator: Moderatorzy
Jakie opony Barum vs. Fulda
Witam ponownie,
ja już w najbliższym czasie zamierzam kupić letnie oponki: zastanawiam się nad dwoma markami Barum lub Fulda.
Dodam,że kiedyś miałem zimowe Barum`y i sprawowały się b.dobrze.
Fuld`y nigdy nie miałem. Może jest ktoś na forum co miał jedne i drugie i jest w stanie ocenić które są lepsze?
ja już w najbliższym czasie zamierzam kupić letnie oponki: zastanawiam się nad dwoma markami Barum lub Fulda.
Dodam,że kiedyś miałem zimowe Barum`y i sprawowały się b.dobrze.
Fuld`y nigdy nie miałem. Może jest ktoś na forum co miał jedne i drugie i jest w stanie ocenić które są lepsze?
- Jamszoł
- Pojemność: 2300
- Rocznik: 2008
- Generacja: MK4
- Nadwozie: Kombi
- Kontakt:
Ja jeżdżę na Fuldach ( zimowe i letnie) szczególnie letnie są genialne.
Jest bez różnicy czy jest sucho czy mokro - są super.
Opis opon masz tu - http://siec.no-ip.com/forum/viewtopic.p ... ight=fulda
Jest bez różnicy czy jest sucho czy mokro - są super.
Opis opon masz tu - http://siec.no-ip.com/forum/viewtopic.p ... ight=fulda
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
Barumy sobie w przedbiegach odpóść. Co do zimówek to są ponoć w miarę ok, ale letnie to juz padaki. Ojciec ma Barum Bravuris 205/60/15 i powiem Ci ze szybko nie da sie jechac na tych oponach, a a na mokrym jak na lodzie. Ja w escorcie mam BFGoodrich 185/60/14 i są rewelacyjne. Fakt ze zrobilem na nich jakies 2-3 tys km ale sa swietne. (zreszta przymierzam sie do 15'' i te moge pchnąć).
Na zimówkach nie jeździłem ale lato jest do d**ymikruss pisze:Barumy sobie w przedbiegach odpóść. Co do zimówek to są ponoć w miarę ok, ale letnie to juz padaki. Ojciec ma Barum Bravuris 205/60/15 i powiem Ci ze szybko nie da sie jechac na tych oponach, a a na mokrym jak na lodzie

- cidzej
- Pojemność: 1400
- Rocznik: 1996
- Generacja: MK7
- Nadwozie: Cabrio
ja mam na przodzie Fuldy na tyle Pirelki - wszystko zimowki - jeszcze sie nei poslizgnalem tej zimy chociaz kilka razy ostrzej przyhamowalem
- polecam !
dodam jeszcze, ze opon w trakcie jazdy nie slychac (nie szumia) i jeszcze mi nie zapiszczaly ani razu
co do barumów zimowych - nasze lanosy w robocie na nich smigaja i juz dwa razy przejechalem sie do przodu na skreconych kolach i to przy temp dodatnich - wystarczyl wilgotny asfalt !

dodam jeszcze, ze opon w trakcie jazdy nie slychac (nie szumia) i jeszcze mi nie zapiszczaly ani razu

co do barumów zimowych - nasze lanosy w robocie na nich smigaja i juz dwa razy przejechalem sie do przodu na skreconych kolach i to przy temp dodatnich - wystarczyl wilgotny asfalt !
Ja się trochę naczytałem o Bravuriusach i doszedłem do wniosku, że jednak warto dołożyć do lepszych oponek. O Barumach przeczytałem, że lubi się bieżnik odkleić, bąble lubią wyskakiwać i że zabezpieczenie przed uszkodzeniem felgi jest beznadziejne, ale z drugiej strony, to te opony są jednymi z najtańszych na rynku, a więc nie można od nich oczekiwać jakości np. Dunlopa.
Ja kupilem te gumy w tym sklepie i jestem MEGA zadowolony a prowadzenie auta-bajka jak dla mnie. Nie wiem czy to źle swiadczy o aucie ale latem mają taką przyczepność ze moj 1.6 ma ciezko ją zgubic przy ruszaniu tak sie kleją do asfaltu
http://www.netcar.pl/x_C_Sz2.html?NZ=T& ... Szukaj.y=8

http://www.netcar.pl/x_C_Sz2.html?NZ=T& ... Szukaj.y=8
cidzej
A po drugie czytałeś mojega pierwszego posta?-temat dotyczył letnich
Dziękuje wszystkim za opinie,kupiłem fulde,zobaczymy w lecie jak będą się sprawować.
Przesadzasz trochę!miałem zimowe barumy i nie są takie złe.co do barumów zimowych - nasze lanosy w robocie na nich smigaja i juz dwa razy przejechalem sie do przodu na skreconych kolach i to przy temp dodatnich - wystarczyl wilgotny asfalt !
A po drugie czytałeś mojega pierwszego posta?-temat dotyczył letnich

Dziękuje wszystkim za opinie,kupiłem fulde,zobaczymy w lecie jak będą się sprawować.
- cidzej
- Pojemność: 1400
- Rocznik: 1996
- Generacja: MK7
- Nadwozie: Cabrio
przeciez ja ci nie mowie o tym co gdzies przeczytalem w necie tylko o moich wlasnych doswiadczeniach z tymi oponami. dwa dni temu pokonywalem wiadukt lewym pasem(z trasy siekierkowskiej na wał miedzeszynski) z predkoscia 60km/h imichall36 pisze:cidzejPrzesadzasz trochę!miałem zimowe barumy i nie są takie złe.co do barumów zimowych - nasze lanosy w robocie na nich smigaja i juz dwa razy przejechalem sie do przodu na skreconych kolach i to przy temp dodatnich - wystarczyl wilgotny asfalt !

jezeli to komus nie przeszkadza to spoko. nawet na starych stomilach mozna polske zwiedzic. wtedy mozna powiedziec, ze tanie opony Barum są dobre bo są dobre i tanie

co do zachowania na barumach letnich to ci odpowiem za miesiac-dwa, jak w firmie zmienią oponki
Fuldy są niezłe, ale Barumy bym odpuścił. Oczywiście zależy to przede wszystkim od stylu jazdy. Ja jeżdżę szybko i potrzebuje dobrej przyczepności. Barumy jej nie zapewniają. Jeżeli ktoś jeździ przepisowo to oczywiście wystarczą, ale do bardziej agresywnej jazdy się nie nadają i można gdzieś wylądować poza drogą, Dochodzi jeszcze droga hamowania, która jest dłuższa.