jakie zarówki macie założone?
Moderator: Moderatorzy
jakie zarówki macie założone?
nie wiem czy temat ale z tego co szukałem to nigdzie nie widziałem.moje pytanie do was to jakie macie żarówki w przednich lampach i czy ewentualnie powstawały jakieś komplikacje po wymianie na mocniejsze.
- Jamszoł
- Pojemność: 2300
- Rocznik: 2008
- Generacja: MK4
- Nadwozie: Kombi
- Kontakt:
Był temat o żarówkach w reflektorach i to nie raz.
U mnie standartowo H 4 .
Nie widzę potrzeby czegokolwiek przerabiać - te co są wystarczająco oświetlają drogę - mijania na 30 m i nie oślepiają kierowców jadących z na przeciwka a drogowe jak to drogowe - żadko się je używa bo nie ma gdzie.
U mnie standartowo H 4 .
Nie widzę potrzeby czegokolwiek przerabiać - te co są wystarczająco oświetlają drogę - mijania na 30 m i nie oślepiają kierowców jadących z na przeciwka a drogowe jak to drogowe - żadko się je używa bo nie ma gdzie.
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
- Jamszoł
- Kontakt:
Nie ma za co - poprostu masz za duży spadek napięcia - szkoda przewodów aku i alternatora .
poza tym one są zabronione w Europie - przypatrz się im jak je zdemontujesz - jest na nich napis.
Wiem bo miałem cztery takie we fiacie 125p - jak ktoś nie wyłączył mi drogowych z naprzeciwka dałeś migawkę i kierowca wymiękał bo miał przed oczyma 4*100 W + 4*95 W
jak łatwo policzyć 780 Watów prosto w zaskoczone gały.
Tylko Tity ze swoimi przeciwlotniczymi na dachu mogły pofikać.
No ale Fiaciora przerobiłem pod te żarówy.
poza tym one są zabronione w Europie - przypatrz się im jak je zdemontujesz - jest na nich napis.
Wiem bo miałem cztery takie we fiacie 125p - jak ktoś nie wyłączył mi drogowych z naprzeciwka dałeś migawkę i kierowca wymiękał bo miał przed oczyma 4*100 W + 4*95 W
jak łatwo policzyć 780 Watów prosto w zaskoczone gały.
Tylko Tity ze swoimi przeciwlotniczymi na dachu mogły pofikać.
No ale Fiaciora przerobiłem pod te żarówy.
kolego temat był już poruszany, ja obecnie mam 100/90 Kazik mówił, że będę miał problemy ze skrzynką bezpiecznikową ale odpukać........
są mocniejsze ale czy dużo tego bym nie powiedział, jeździłem także na Blue Vision, te są ok tylko że drogie za komplet z pastojówkami na obie strony wyszło ok 90zł
efekt to lekko niebieskie światło, żarówki potrzebują kilka minut aby osiągnąć właściwą temperaturę i wtedy światło jest ok.
a tak na marginesie czy próbował ktoś w Essie zrobić tak jak jest gdy włączasz sygnał świetlny. Tak żeby gdy włączasz długie jednoczęsnie świeci i krótkie, co trzeba zmostkować i czy jest bezpieczne dla instalacji?
są mocniejsze ale czy dużo tego bym nie powiedział, jeździłem także na Blue Vision, te są ok tylko że drogie za komplet z pastojówkami na obie strony wyszło ok 90zł
efekt to lekko niebieskie światło, żarówki potrzebują kilka minut aby osiągnąć właściwą temperaturę i wtedy światło jest ok.
a tak na marginesie czy próbował ktoś w Essie zrobić tak jak jest gdy włączasz sygnał świetlny. Tak żeby gdy włączasz długie jednoczęsnie świeci i krótkie, co trzeba zmostkować i czy jest bezpieczne dla instalacji?
- Jamszoł
- Kontakt:
Raczej nie.
Masz w sklepach do wyboru : np. żarówki Philips + 30 % i takie same ale niestety droższe + 50%.
Świecą jaśniej ponieważ przy tej samej mocy podniesiono w bańce ciśnienie a co za tym idzie temperatura spalania się podniosła bodajże do 5000K.
Pamiętaj !!! nie dotykaj gołymi palcami bańki żarówki (żadnej halogenowej)
Pozostawisz na niej odrobinę potu - niewidoczną dla oka ale jak dostanie żarnik ognia to , żarówka w mig się przepali.
Jeśli byś jednak dotkną to przed założeniem należy taką żarówkę przetszeć szmatką nawilżoną Denaturatem. Przepraszam - Ty pewno wiesz o tym ale ktoś inny kto to będzie czytał może nie wiedzieć - dlatego wspominam o tym.
Masz w sklepach do wyboru : np. żarówki Philips + 30 % i takie same ale niestety droższe + 50%.
Świecą jaśniej ponieważ przy tej samej mocy podniesiono w bańce ciśnienie a co za tym idzie temperatura spalania się podniosła bodajże do 5000K.
Pamiętaj !!! nie dotykaj gołymi palcami bańki żarówki (żadnej halogenowej)
Pozostawisz na niej odrobinę potu - niewidoczną dla oka ale jak dostanie żarnik ognia to , żarówka w mig się przepali.
Jeśli byś jednak dotkną to przed założeniem należy taką żarówkę przetszeć szmatką nawilżoną Denaturatem. Przepraszam - Ty pewno wiesz o tym ale ktoś inny kto to będzie czytał może nie wiedzieć - dlatego wspominam o tym.
Ostatnio zmieniony 29 paź 2007, 22:37 przez Jamszoł, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jamszoł
- Kontakt:
Jeśli chcesz na stałe to musisz zmostkować prąd sterujący na przekaźnikach od krótkich i długich.Ale na przewodzie mostkującym musisz wstawić diodę półprzewodnikową bo jak włączysz krótkie to długie też się zaświecą. Prąd ma iść tylko z przekaźnika od długich do krótkich.
Ale raczej odradzam - bo siła ognia będzie duża ale różnica między długimi i krótkimi będzie zbyt duża i po załaczeniu świateł mijania będzie Ci za ciemno przez pierwszych parę minut.
Ale raczej odradzam - bo siła ognia będzie duża ale różnica między długimi i krótkimi będzie zbyt duża i po załaczeniu świateł mijania będzie Ci za ciemno przez pierwszych parę minut.
A ja z tego co zauważyłem, to u mnie przy zapaleniu długich migawką (bez załączania świateł pokrętłem w przełączniku zespolonym) zapalają się też krótkie, ale może mi się tylko wydaje :] Swoją drogą u mnie na mijania Philips Silver Vision H4 a na drogowych Philips Blue Vision H3 i ten zestaw całkiem ładnie świeci, chociaż będę musiał podmienić mijania na Blue Vision bo dają ładniejsze, czyste białe światło :]
Bo z mocą jest tak, że zawsze jej za mało.
Kierowca bombowca.
Kierowca bombowca.
- cidzej
- Pojemność: 1400
- Rocznik: 1996
- Generacja: MK7
- Nadwozie: Cabrio
strasznie ciezko zrozumiec o co ci chodzi Paweł .... chcesz zeby ci sie swiecily swiatla mijania razem z drogowymi ?? jest to do zrobienia i to abrdzo prosto, ja tak mamlordpablo pisze:Jamszoł jak spiąć te światla o które pytam?
a na marginesie dodam że Blue Vision mają 4000K

mozna tez podac dodatkowe zasilanie na swiatla mijania bezposrednio z + aku poprzez bezpiecznik i przekaznik wyzzwalany pojawieniem sie napiecia na swiatlach dlugich

powodzenia