Mokry bagażnik mk6

Moderator: Moderatorzy

smusu

Mokry bagażnik mk6

Post autor: smusu »

Witam.
Jakiś czas temu poczułem że w moim świerzokupionym escorcie czuć stęchliznę.
Ostatnio odkryłem, że to z bagażnika. Śmierdziała wykładzina bo była mokra. Na początku myślałem że mi się coś wylało ale jak ją wyciągnąłem i pojeździłem trochę po deszczu to okazało się że mam gdzieś przeciek bo woda gromadziła się po prawej stronie bagażnika.
Poszukałem....
Nie znalazłem żadnych dziur - rdza ani nic takiego nie występuje :) ale zauważyłem, że mogło to być przez tylne światło bo było wilgotne. Odkręciłem je, wytarłem, zamontowałem dobrze uszczelkę i zrobiłem kilka prób z wiadrem wody. Lampa w środku sucha.

Na następny dzień patrzę do bagażnika i znowu kałuża.

Teraz jestem w fazie testów czy to nie odpowietrznik po prawej (od zderzaka) chociaż on był suchy.

Może ktoś miał taki sam problem i wie co to jest?
Vieczur

Post autor: Vieczur »

spotkalem sie kiedys z takimi problemami w Mazdzie 323 i Audi 80...w obydwu autach bylo to zwiazane z zaslepkami ktore znajdowaly sie w komorze kola zapasowego...no ale z Twoich informacji wynika ze przyczyna moze byc inna :???: A czy przypadkiem problem nie tkwi w uszczelce od klapy bagaznika ? Przejrzyj to...

Co do lampy...czy na nastepny dzien rowniez byla sucha ? Moze poprostu uszczelka musi byc nowa...

Nie pozostaje Ci chyba nic innego jak zabawic sie w Sherlocka Holmes'a i szukac, szukac i jeszcze raz szukac...lac auto schlauchem i obserwowac :D

Pozdrawiam
adrianolkusz

Post autor: adrianolkusz »

mam podobny problem ktory tkwi w nadkolach... mozesz tego nie widziec ale jezeli gedzies od wewnatrz nadkola jest jaka kolwiek mala korozja ona jest przyczyną... pewnie woda dostaje sie przez nadkole od wewnatrz... wjedź na kanał i zerknij dokladnie....
Pavson

Post autor: Pavson »

Witam.

Panowie a ja ten problem mam już za sobą. Otóż woda do bagażnika dostaje sie przez wlew paliwa:) może to śmiesznie brzmi ale jak sie zdejmie boczek to widać plastik w który sie wkłada to coś od dystrybutora :wink: co idzie do zbiornika. Naprawde niewielka dziurka, szczelina powoduje mase wody w naszych bagażnikach ponieważ jest tam wtłaczana pod ciśnieniem które jest wytwarzane przez opone.

Rada jest taka: otwierasz pokrywke maskującą korek wlewu paliwa wyjmujesz korek, tam jest taka zaślepka maskująca śróbke odkręcasz ją i wyjmujesz caly ten plastik (razem z klapką wychodzi) następnie trzeba ten element uszczelnić (np silikonem badz bitexem) włożyć skręcić i powinno być git. Przynajmniej w moim przypadku pomogło, choć szczerze wątpiłem że to jest przyczyna.
Jak jakieś pytanka to piszcie służe pomocą.
Grzegorz

Post autor: Grzegorz »

Miałem ten sam problem. Nie wiem jak u Ciebie, bo ja mam szyberdach i z niego jest odprowadzana woda właśnie po lewej i po prawej stronie do ,,odpowietrzników" przez rurkę na zewnątrz. W tych ,,odpowietrznikach" są takie ,,gniazda" gdzie rurka ma być osadzona (na zatrzask). U mnie te odprowadzenie wody zamiast w ,,odpowietrzniku" było obok i woda lała się do bagażnika. Możesz jeszcze sprawdzić gumowe osłony przewodów do przeciwmgielnych (koło zawiasów klapy), albo uszczelka napędu wycieraczki. Tam też przez klapę może dostawać się woda.
smusu

Post autor: smusu »

Poradziłem sobie już z tym problemem :)
Woda dostawała się przez wywietrzniki w nadkolach.
Tzn. nie przez nie ale przez szpary wokół nich.
Nie ma tam rdzy były są jakieś wyruszane i zasilikonowanie wokół tych wywietrzników zaskutkowało suchym bagażnikiem :]

Musiałem jedynie ściągnąć tylny zderzak i wszystko było widać jak na dłoni.

Teraz mogę przewozić mąkę w stanie sypkim bez żadnych zabezpieczeń.
Pytanie tylko po co ? :D :D
ODPOWIEDZ