Prostownik

Znajdziesz tutaj opisy jak krok po kroku zabrac sie do naprawy jakiegos elementu samochodu oraz jak dokonac modyfikacji w swoim Esim

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
darcun4
Posty: 3283
Rejestracja: 22 mar 2005, 20:46
Lokalizacja: Toruń

Prostownik

Post autor: darcun4 » 16 lut 2020, 16:37

Zainspirowany tym tematem: http://fordescort.pl/forum/viewtopic.php?f=27&t=13329 postanowiłem w swoich nieprzebranych zasobach garażowych sprawdzić co też ja tam mam, aby zrobić prostownik.
Okazało się, że mam ładny duży transformator - 250KVA-, mam mostek prostowniczy - 50A/1000V, mam jakieś aluminiowe kątowniki, blachy i nawet i laminat z włókna szklanego (skąd??).
Wymyśliłem sobie, że zrobię prostownik z możliwością regulacji napięcia ładowania. W związku z powyższym dokupiłem:
https://abc-rc.pl/product-pol-9156-Modu ... e-2kW.html
do tego przy okazji:
https://abc-rc.pl/product-pol-9209-Mier ... dowie.html
https://abc-rc.pl/product-pol-12558-Gni ... udowy.html
https://abc-rc.pl/product-pol-12792-Prz ... -3PIN.html
Gniazda dwa, bo wymyśliłem sobie, że dam zabezpieczenia zarówno po stronie pierwotnej jak i wtórnej.
Wczoraj przystąpiłem do prac, a w tygodniu powinienem kontynuować je dalej.
Sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie i jak to będzie działało (czy w ogóle będzie?). W każdym razie chłop jak się nudzi i nie pije, to coś grzebać musi.
P.S.
Nazwa też już wymyślona. Nazwę go DARPOL.
Załączniki
5.jpg
4.jpg
3.jpg
2.jpg
1.jpg

Awatar użytkownika
Yagr
Posty: 13226
Rejestracja: 23 lip 2006, 00:12
Lokalizacja: Kraków
Pojemność: 1400
Rocznik: 1991
Generacja: MK5
Nadwozie: Cabrio
Kontakt:

Re: Prostownik

Post autor: Yagr » 16 lut 2020, 16:42

Konkretny ten transformator, może z tego wyjść niezły kobylasty prostownik ;) Jako laik w elektryce zapytam - dużo by było ceregieli, żeby zrobić mu również regulacje prądu ładowania?
Polak potrafi!!



ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi



spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"

Awatar użytkownika
Jamszoł
Posty: 21525
Rejestracja: 29 lip 2006, 01:17
Lokalizacja: Kalisz
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Re: Prostownik

Post autor: Jamszoł » 16 lut 2020, 17:04

Darek - dokup se jeszcze wentylator do schłodzenia prostownika wewnątrz
Przyda sie w upalne letnie dni
6.11.2010/28.08.2012_16.30

Awatar użytkownika
darcun4
Posty: 3283
Rejestracja: 22 mar 2005, 20:46
Lokalizacja: Toruń

Re: Prostownik

Post autor: darcun4 » 16 lut 2020, 20:23

Grześ ja też jestem kompletny laik. Wiedzę czerpię głównie z internetu. Co do regulacji prądu ładowania, to właśnie tym regulatorem silnikowym będę miał - podobno - taką regulację na uzwojeniu pierwotnym.
Co do wentylatora, to mam chyba z ...........8 szt. Nawet znalazłem mały 1 A dodatkowy mostek i mogę zrobić na niego dodatkowy układ zasilania.
Na przedniej ścianie zostawiłem specjalnie więcej miejsca, bo w zależności jak będzie działał, to będę jeszcze mógł zamontować super-hiper regulator, który będzie za mnie włączał i wyłączał cały proces ładowania np. od 11,5v do 16,5V:
https://www.gotronik.pl/sterownik-pracy ... -7000.html
W każdym razie powiem Wam, że jak tak latałem po sklepach internetowych i widziałem tanie układy sterująco-regulujące, to mając np. trafo nawet od starego UPSa, zrobienie prostownika nie jest takie skomplikowane.

Awatar użytkownika
Jamszoł
Posty: 21525
Rejestracja: 29 lip 2006, 01:17
Lokalizacja: Kalisz
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Re: Prostownik

Post autor: Jamszoł » 16 lut 2020, 21:11

No bo to nie jest zbyt skomplikowane
wiatraka zamontuj - warto
Pomyśl o zegarze a konkretnie o tym aby po zadanym czasie , prostownik się wyłączył
Ustawiasz ładowanie na 15 godzin po czym zegar sterujący wyłącza zasilanie prostownika
Dobra rzecz gdy zapomnisz o wyłączeniu lub gdy nagle nie będziesz mógł iść i wyłączyć
No chyba , że będziesz ładował w domu to zegar mniej potrzebny
6.11.2010/28.08.2012_16.30

Awatar użytkownika
Hex
Posty: 808
Rejestracja: 19 paź 2011, 19:54
Lokalizacja: Gdańsk
Pojemność: 1996
Rocznik: 1992
Generacja: MK5
Nadwozie: Hatchback

Re: Prostownik

Post autor: Hex » 16 lut 2020, 21:38

W Panelu zarządzania kontem, masz taką zakładkę jak "podpis" dla mnie śmiało możesz tam napisać: MacGyver.
:o
Perfekcyjna pani domu

Awatar użytkownika
Jamszoł
Posty: 21525
Rejestracja: 29 lip 2006, 01:17
Lokalizacja: Kalisz
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Re: Prostownik

Post autor: Jamszoł » 16 lut 2020, 22:55

albo "Bohaterem domu" :osobiście - osobiście gdybym robił prostownik to na transformatorze toroidalnym
Są bardziej wydajne i mniej prundażerne :d
6.11.2010/28.08.2012_16.30

Awatar użytkownika
WieSiu
Posty: 21061
Rejestracja: 28 mar 2004, 17:41
Lokalizacja: Wrocław
Pojemność: 1600
Rocznik: 1985
Generacja: MK3
Nadwozie: Sedan
Kontakt:

Re: Prostownik

Post autor: WieSiu » 17 lut 2020, 13:25

oo, super :) czekam na efekty prac i wnioski z dzialania prostownika :D jak bedzie dobry to piszę się na taki ;)
Orion 1.6 79KM 1985 Automat
Escort 2.0 150KM LPG Cabrio 1991
Lancia Phedra 3.0 204KM 2004
Suzuki Vitara 1998 2.0 V6
Kymco Super 9 LC 2011

x Windstar 3.0 148KM LPG 1997, Escort 1.8TD 90KM Van 1997, Scorpio 2.9 24v 207KM Sedan 1995, Fiesta 1.3 60KM 5D 1996, Escort 1.6 105KM 3D 1996, Escort 1.8 TD 70KM Van 1999, Puma 1.7 125KM 1998, Escort 1.8 TD 90KM Kombi Ghia 1996, Escort 1.3 60KM LPG 5D 1994/1995, Skoda 105 1984 a potem 1982

Awatar użytkownika
Jamszoł
Posty: 21525
Rejestracja: 29 lip 2006, 01:17
Lokalizacja: Kalisz
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Re: Prostownik

Post autor: Jamszoł » 17 lut 2020, 13:29

Rafał - za wczasu możesz sobie kupić transformator toroidalny - najlepiej , żeby miał 2-3 odejścia na pierwotnym
Wtedy będzie regulacja natężenia prądu na wtórnym
6.11.2010/28.08.2012_16.30

Awatar użytkownika
darcun4
Posty: 3283
Rejestracja: 22 mar 2005, 20:46
Lokalizacja: Toruń

Re: Prostownik

Post autor: darcun4 » 17 lut 2020, 14:32

Jamszoł pisze:
16 lut 2020, 21:11
Pomyśl o zegarze a konkretnie o tym aby po zadanym czasie , prostownik się wyłączył
Tak też zrobię, tym bardziej, że zegary sterujące mam chyba ze 3 szt. :D
Co do trafa toroidalnego padło magiczne słowo "KUPIĆ". A ten "byk" co zamontowałem miał kolejne X lat przeleżeć? :shock:
To ma być prostownik działający i to jak najmniejszym kosztem z gratów które najczęściej się walają po kątach. W środę podobno Kopernik ma urodziny i ja w związku z tym mam wolne ;) . Będę podłączał elektrykę i obym to przeżył.

Awatar użytkownika
Jamszoł
Posty: 21525
Rejestracja: 29 lip 2006, 01:17
Lokalizacja: Kalisz
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Re: Prostownik

Post autor: Jamszoł » 17 lut 2020, 22:42

Z tym kupić to ja do Rafała a nie Ciebie :d
6.11.2010/28.08.2012_16.30

Awatar użytkownika
darcun4
Posty: 3283
Rejestracja: 22 mar 2005, 20:46
Lokalizacja: Toruń

Re: Prostownik

Post autor: darcun4 » 22 lut 2020, 15:38

No dobra, co prawda w obiecaną środę tylko rozpocząłem podłączenie elektryki ale dzisiaj już skończyłem. Podpiąłem na próbę jakiegoś starego trupa (akumulator) i prostownik ..............chyba działa.
Pozostaje mi tylko zakończyć prace związane z obudową i montażem uchwytu, chociaż jeżeli się zmieści, to być może trafo stanie w pionie. Reasumując za ok. 40 złociszy, nie mam co prawda Stefpol'a ale będę miał Darpol'a.
https://youtu.be/1I5OwrwIhzs
https://youtu.be/PzQFjh7zRhM
https://youtu.be/4lPCPtD5e8c
https://youtu.be/_fIBqytWmFk

Awatar użytkownika
Yagr
Posty: 13226
Rejestracja: 23 lip 2006, 00:12
Lokalizacja: Kraków
Pojemność: 1400
Rocznik: 1991
Generacja: MK5
Nadwozie: Cabrio
Kontakt:

Re: Prostownik

Post autor: Yagr » 23 lut 2020, 15:14

To teraz musisz zastrzec nazwę "Dar-pol" i uruchomić produkcję seryjną ;)
Polak potrafi!!



ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi



spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"

Awatar użytkownika
darcun4
Posty: 3283
Rejestracja: 22 mar 2005, 20:46
Lokalizacja: Toruń

Re: Prostownik

Post autor: darcun4 » 23 lut 2020, 18:17

Eee tam. Zrobiony z tego co można by było w wielu przypadkach wyrzucić. Teraz muszę zdobyć gdzieś na próbę w miarę sprawny akumulator, żeby dokładnie go przetestować bo podejrzewam, że ten mój stojący od kilku lat na półce jest felerny.
W każdym razie dzisiaj podłączyłem tak na ok. 2 godziny i stojan na transformatorze nawet nie zrobił się ciepły, a radiator na mostku tak ledwo, ledwo. Tak więc z montażem ew. wentylatora poczekam do lata.

Awatar użytkownika
Jamszoł
Posty: 21525
Rejestracja: 29 lip 2006, 01:17
Lokalizacja: Kalisz
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Re: Prostownik

Post autor: Jamszoł » 23 lut 2020, 19:08

Jeśli akumulator nie przyjmuje ładunku to i prostownik nie ma co robić - więc się nie nagrzeje
Wykołuj gdzieś aku rozładowane ale sprawne
6.11.2010/28.08.2012_16.30

ODPOWIEDZ