Lakier, grudki po zmieszaniu z rozcieńczalnikiem akrylowym

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Gajek

Lakier, grudki po zmieszaniu z rozcieńczalnikiem akrylowym

Post autor: Gajek »

Cześć, kupiłem sobie dzisiaj w mieszalni lakier pod kolor auta do pistoletu. Wlałem sobie niewielką ilość farby do słoiczka żeby ją wymieszać z rozcieńczalnikiem akrylowym. Po wlaniu rozcieńczalnika zrobiły mi się grudki lakieru. Myślałem, że wywietrzał, ale wziąłem lakier brata na próbę i wymieszałem, było wszystko ok. Nie wiem co jest źle. Czy to moja wina czy wina gościa w mieszalni lakierów??
emtees

Post autor: emtees »

Może głupie pytanie, ale lakier też akrylowy?
Awatar użytkownika
Gajek

Z tego co pamiętam to akrylowy. A jest jakiś inny? A z czym jeszcze mogę wymieszać farbę?
Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

Jest jeszcze lakier Autorenolak - popularna farba renowacyjna
Sa akryle przemysłowe typu RAL
Są akryle wodne

Poza tym - akryl baza a na wierch bezbarwny - bedą miały inny rozpuszczalnik niż akryl kolor , bez bezbarwnego

Rozpuszczalnik do podkładu - tez często jest inny niż do lakieru

Poza tym - do lakieru najpierw dodaje się utwardzacz a dopiero później rozpuszczalnik -NIGDY inaczej
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
Awatar użytkownika
Gajek

Ja mam lakier metalik (szary polaris). Kupiłem klar i lakier. Gość powiedział mi, że utwardzacz mam wlać tylko do klaru. A lakier wymieszać 1:1 z rozcieńczalnikiem akrylowym. I to jest lakier baza.
Awatar użytkownika
Yagr
Pojemność: 1598
Rocznik: 2007
Generacja: MK2
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Yagr »

Gajek, Polaris Grey N2? Ciężko go dobrze dobrać - mam w tym złe doświadczenie więc sobie najpierw spróbuj pędzelkiem gdzieś ba jakieś blasze i zobacz czy aby po wyschnięciu jest taki jak powinien...
Ten szary to baza - to jest bez utwardzacza i może mieć inny rozpuszczalnik niż klar. Klarem musisz to pokryc minimum 2 warstwami. A podstawą przy takich zakupach jest branie od razu i lakieru i utwardzacza i rozpuszczalnika od tego samego producenta z tego samego systemu lakierniczego.
Polak potrafi!!

ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi

spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
Awatar użytkownika
iglaxr3i
Pojemność: 2800
Rocznik: 1992
Generacja: MK5
Nadwozie: Hatchback

Post autor: iglaxr3i »

Za mocny rozpuszczalnik i lakier ci sie zwazył,kup słabszy rozpuszczalnik bedzie git.
:mikolaj:
Awatar użytkownika
Gajek

Byłem w mieszalni i okazało się, że mój rozcieńczalnik jest zły, musiałem kupić u nich i teraz jest już dobrze. Yagr, kiedyś kupiłem u nich farbę w sprayu pod kolor i nawet było ok, tylko musiałem psikać max. 2 warstwy, bo później robił się ciemniejszy.
ODPOWIEDZ