Wskaźnik temperatury / czujnik

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
cidzej
Pojemność: 1400
Rocznik: 1996
Generacja: MK7
Nadwozie: Cabrio

Post autor: cidzej »

pablomoc pisze:Impulsy do kompa... jednak ma tu komp coś do tego... no chyba że sie znow myle :) to ten czujnik byl wymieniany
cuzjnik temp od impulsow do kompa a czujnik temp do wskaznikow w liczniach to dwie rozne sprawy :) ty mowiles od poczatku, ze nie masz wskazan temp na licznikach a nie w kompie, stad prawidlowo ci napisalem, ze komp tu nie ma nic do gadania bo sygnal na liczniki nie idze przez kompa i nie jest to ten sam czujnik :D
pablomoc

Post autor: pablomoc »

ale fota 62 i 63 to ten sam czujnik tylko na zbliżeniu. To ten czujnik ze zdięcia był wymieniany na bank bo nawet widziałem jak wymieniał, już nie mam zdrowia do tego czujnika, to który w końcu za to odpowiada ??
pablomoc

czujnik na którym zdięciu to ten odpowiedzialny z wskaźnik ? jak ten ze zdięcia 62 i 63 to ten co był wymieniany...
Awatar użytkownika
Robert89

Post autor: Robert89 »

kolego nie pisz posta jednego pod drugim tylko edytuj ;) dobrze radze??!! :smile:
Awatar użytkownika
Yagr
Pojemność: 1598
Rocznik: 2007
Generacja: MK2
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Yagr »

z tymi postami jeden pod drugim to prawda - to jest zasmiecanie forum za które możesz dostać ostrzeżenie.
Co do czujnika temperatury to ty chyba na prawdę nie przeczytałeś tamtego tematu... ale co mi tam, podejmę ostatnią próbę...
przy obudowie termostatu są oba te czujniki, proste prawda? :P Masz ilustrację, może ci pomoże bo jak nie to ja sie poddaję...
Załączniki
bez tytułu.jpg
Polak potrafi!!

ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi

spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
Rob

Post autor: Rob »

Pablomoc Czujnik do kompa to ten od góry obudowy termostatu . Czujnik na zegary jest po przeciwnej stronie czyli od dołu obudowy termostatu ....
Który był wymieniany ???
pablomoc

hmm... kosztował 48zł :) to może być dla was wskazówka, bardzo łatwo dostępny, chyba od góry termostatu
emceha

Post autor: emceha »

No to mówisz o czujniku podającym info na komp a nie o czujniku od wskazań temp na zegarach ;) Wymień ten co jest wkręcony od spodu pod kątem (schowany pod gruubym wężem idącym na chłodnicę) i będzie po sprawie :P
bartekkak

Post autor: bartekkak »

pablomoc przecież Ci napisałem na priwie jak to wymienić bardzo dokładnie i nie wiem czemu i tak wymieniłeś zły czujnik :cry: , w związku z tym pozwolę sobie zacytować co napisałem pablomoc w mailu na priwie, może komuś to jeszcze pomoże,

,,koszt tego w zależności gdzie chcesz go kupić powinien wynosić ok.35zł. ja za oryginał dałem 32zł. w zaufanym sklepie z oryginalnymi częściami forda w Warszawie na ul.CENZURA :mrgreen: zabieramy się do wymiany- wymienić trzeba na zimnym silniku bo można się poparzyć cieczą która wyleci z odkręcanego czujnika, 2) czujnik ten jest przykręcony w pąpke cieczy(czy coś takiego po prawej stronie) to jest ten wkręcony pod kątem(powinieneś znaleźć jakieś zdjęcie na forum) na czujnik wciśnięty jest wtyczka którą trzeba zdjąć wciskając taką zawleczkę(na pewno ją wyczujesz ręką) i wyciagasz cały ten plastik(wtyczkę z kablem) potem odkręcasz( ja żeby to odkręcić żeby mieć lepszy dostęp odkręciłem taką metalową osłonkę rury wydechowej przy silniku i odkręciłem czujnik kluczem chyba 20(nie jestem pewien) ciecz zacznie lecieć więc po wykręceniu szybko trzeba wkręcić nowy czujnik, potem zakładasz wszystko, dolewasz cieszy do zbiorniczka wyrównawczego chłodnicy, odpalasz silnik, niech pochodzi ok.1min. w tym czasie się odpowietrzy chłodnica, sprawdz w zbiorniczku czy masz odpowiednią ilośc płynu, i zrobione :) najpierw sprawdz jednak czy może styki w starym nie zaśniedziały tzn. odłącz ten plastik jak Ci mówiłem i potem włóż z powrotem, może tylko w te styki się wilgoć wdała i zaśniedziało, jak nadal nie będzie działać to zabierz się do wymiany czujnika:)
pozdrowienia, bartekkak
ODPOWIEDZ