Układ chłodzenia: wentylator nie załącza sie.

Moderator: Moderatorzy

ViruZ_l

Układ chłodzenia: wentylator nie załącza sie.

Post autor: ViruZ_l »

Zrobiłem test zwarłem kable na czujniku i nie włączył się. Rozebrałem przekażnik i zwarłem cewke wtedy wentylator włączył się. Gdzie tu lezy problem jak czujniki są sprawne a on nie załącza się?
Dodam, że jakiś domorosły elektryk w nim grzebał.

Za pomoc bede wdzięczny dozgonnie.
Blazey

Post autor: Blazey »

To chyba już masz rozwiązanie. Jak ktoś tam grzebał, to pewnie ubił ten przekaźnik. na próbę przydało by się podmienić. 95% że zadziała. Od tego bym zaczął.
PS. Zrób zdjęcie wnętrza tego przekaźnika i tego, co tam namotane.
Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

Blazey pisze:Zrób zdjęcie wnętrza tego przekaźnika
Dokładnie - możliwe , że będzie można wstawić inny przekaźnik choćby od któregoś naszego woza Poldek Fiat ....
Acha - i zrób foto przekaźnika tak , żeby wszyscy widzieli gdzie go znaleść - bo niektórzy na pewno nie wiedzą gdzie go szukać. Jednocześnie to foto możesz wstawić do mojego tematu - "Wygląd czujników ..." w dziale elektrycznym.
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
ViruZ_l

Post autor: ViruZ_l »

Przekaznik chodzi ale jest 2 stopniowy tzn. ma 2 obwody - klima w aucie.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/876 ... e4345.html
Znajduje sie przy aku i łatwo go zlokalizowac.

Natomiast wypiołem z obwodu rezystor termiczny
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7df ... 6903b.html
I wentylator się załącza.

teraz moje kolejne pytanie:
Jaką ma rezystancje to cudo albo czym go podmienić aby oba piegi wentylatora chodziły w "miare" normalnie??

Kurcze odbiegne od tematu, jak wstawić zdjęcie aby od razu wyświetliło sie w poście???
Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

Jak napiszesz post tak jak teraz to zrobiłeś to po prawej stronie u góry masz prostokąt z napisem edytuj - jak wyedytujesz posta , to pod nim masz załącz plik i niżej przeglądaj - jak klikniesz przeglądaj , to już dalej bedziesz wiedział.
można też inaczej - zamiast pisać post w ramce na dole "szybka odpowiedź" , możesz kliknąć - ciut wyżej - w tym jajowatym czymś :mrgreen: odpowiedź - wtedy możesz napisać post i od razu dodać zdjęcie - z tym że wtedy musisz wstawić tytuł .
Pamiętaj tylko , że post wraz z załącznikami nie może ważyć więcej jak 1Mb
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
ODPOWIEDZ