Problem z wchodzeniem na obrty na benzynie

Moderator: Moderatorzy

gradobr

Problem z wchodzeniem na obrty na benzynie

Post autor: gradobr »

witam. mam essiego z 1996 roku mam problem z jazda na benzynie...otoz jak odpalam to chodzi ladnie ale jak np go zgasze to czasem juz nie wchodzi na obroty wogole nie chce zaskoczyc pare sekund i zgasnie nie da sie go przegazowac musze odrazu przelaczyc na gaz juz mnie to denerwuje bo zima na gaz przelacza sie po rozgraniu silnika wiec pare minut jade na benzynie ale czasem sie nie da :( z poczatku mial wymieniana pompe paliwa swiece+kable filtr i wyregulowany wtrysk czy cos takiego i chodzil normalnie tylko wlasnie czasem ma tekie zagrania mam silnik 1,3 czy ktos moze mi doradzic? bede bardzo wdzieczna...
Awatar użytkownika
cidzej
Pojemność: 1400
Rocznik: 1996
Generacja: MK7
Nadwozie: Cabrio

Post autor: cidzej »

to zwykly HCS czy endura ?? tzn na wielopunkcie czy na monowtrysku ?
gradobr

raczej jest to zwykly wtrysk
Awatar użytkownika
cidzej

gradobr pisze:raczej jest to zwykly wtrysk
mógłbyś to rozwinąć ?? co to znaczy zwykły wtrysk ?? dla mnie każdy wtrysk jest zwykły
gradobr

a jak to rozpoznac? ja jestem kobieta
Awatar użytkownika
cidzej

gradobr pisze:ja jestem kobieta
a sorki :oops:

masz na pokrywie zaworów (góra silnika) napis Endura ?? ewentulnie czy obudowa filtra powietrza wyglada jak plastikowa patelnia ??
gradobr

mam obudowe taka okragla filtr taki okragly od powietrza bo w zeszlym tyg wymienilam
Awatar użytkownika
cidzej

mnie to wyglada na nieprawidłowe ciśnienie paliwa na wtrysku - albo pompa nie daje rady albo filtr paliwa sie neistety znowu zapchał. problemem moze byc tez regulator cisnienia, ktory nie trzyma cisnienia.

mozesz jeszcze obejrzec kabelki od czujnika polozenia przepustnicy http://siec.no-ip.com/forum/viewtopic.php?t=2625 - powinny byc 3 kabelki zaizolowane, nie maja prawa sie stykać ze sobą !
Załączniki
czujnik położenia przepustnicy to ten czerwony element
czujnik położenia przepustnicy to ten czerwony element
t_100_2435_107.jpg (32.65 KiB) Przejrzano 3852 razy
gradobr

postaram sie to posprawdzac
gradobr

dziwna sprawa

dziwna sytuacja dlatego ze wczoraj zatankowalam auto za 50zl bezyny i jest 1/2 zbiornika i wydaje mi sie ze problem znikł czy to by bylo mozliwe??? zalezalo by to od ilosci paliwa??? bo przedtem mial tez troche paliwa nie byl na rezerwie
Awatar użytkownika
cidzej

gradobr pisze:zalezalo by to od ilosci paliwa??? bo przedtem mial tez troche paliwa nie byl na rezerwie
wskazniki paliwa w escorcie baaaaaaaaaaaaardzo oszukuja ! jednym paliwo sie konczy zanim licznik dojdzie do rezerwy, inni na rezerwie potrafia miec 1/4 baku ! nie ufaj za bardzo licznikowi, szczegolnie w aucie, którego dobrze nei znasz !

skoro objawy zniknely moze to tylko swiadczyc o tym iz licznik zle pokazuje stan paliwa i w momencie gdy dochodzi wskazowka do rezerwy to praktycznie juz nie ma paliwa w zbiorniku
gradobr

no wlasnie jak go kupilam wskaznik nie dzialal wcale zas mechanik wstawil pompe z cala obudowa i zaczal dzilalac ale to byly czesci uzywanie wiec pewnie nie jest dokladny
Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

gradobr pisze:mechanik wstawil pompe z cala obudowa i zaczal dzilalac ale to byly czesci uzywanie wiec pewnie nie jest dokladny
gradobr pisze:ale to byly czesci uzywanie wiec pewnie nie jest dokladny
Cidzej wyraźnie Ci napisał , to co pokazuje zegar to tylko przybliżony stan paliwa.
Dziwie Ci się , że jeździsz na oparach - jest zima - zamiast zalać do oporu a potem tylko dolewać za te 30 czy 50 zł , to ty jeździsz na oparach i dolewasz trochę paliwa.
Nie zdziw się w któryś piękny poranek nie odpalisz wozu , bo instalacja paliwowa zamarzła.
W zbiorniku na wewnętrznych jego ściankach , nad lustrem paliwa skrapla się woda - im więcej powierzchni blachy nad paliwem tym gorzej.
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
gradobr

nie napisalam ze jezdze na oparach.......
Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

Ale na to wychodzi , jak masz połowę zbiornika to jest ok.
Chociaż , zaraz ? - jeżeli będziesz miał diurkę w rurcr łączącej pompe paliwa z sitkiem na dole , to pompa przy niższym stanie paliwa , będzie zasysać opary z nad tafli benzyny.
Pomiędzy metalową rurką a pompą jest wężyk łączący - może zmurszal i ssie powietrze.
Ale , żeby to sprawdzić to albo trzeba zdemontować zbiornik i wytargac pompę , albo wydziargać większą dziurę pod siedziskiem z tylu w blasze - nad zbiornikiem.
Ja tak zrobiłem w Matiego RS-sie - zdjęcia są na forum "Wymiana pompy - RS"
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
ODPOWIEDZ