CB - kanał ratunkowy
Moderator: Moderatorzy
- Jamszoł
- Pojemność: 2300
- Rocznik: 2008
- Generacja: MK4
- Nadwozie: Kombi
- Kontakt:
CB - kanał ratunkowy
KALISZ - kanał 19 - Straż Miejska
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
- robertford
- Kontakt:
- Jamszoł
- Kontakt:
Nie - oni są oficialnie na nasłuchu - nie tak jak policja , która jest nie oficjalnie
A co do ogólnego wywoławczego - kanał 19 jest ogólnym dla kierowców a ogólny wywoławczy dla bazówek to kanał 28 - choć w niektórych miastach zanikl .
W Kaliszu nadal jest używany.
A jak się tym kanałem posługuje w razie W - po prostu wołasz straż miejską i prosisz o pomoc .
Z nasłuchu wiem , że nie raz zanim się odezwą to już ktoś inny zdąży wykonać telefon

A co do ogólnego wywoławczego - kanał 19 jest ogólnym dla kierowców a ogólny wywoławczy dla bazówek to kanał 28 - choć w niektórych miastach zanikl .
W Kaliszu nadal jest używany.
A jak się tym kanałem posługuje w razie W - po prostu wołasz straż miejską i prosisz o pomoc .
Z nasłuchu wiem , że nie raz zanim się odezwą to już ktoś inny zdąży wykonać telefon

- Jamszoł
- Kontakt:
9 jest w zasadzie kompletnie zarzucona nawet przez służby - pytałem się kiedyś w straży zawodowej dlaczego nie siedzą na nasłuchu - dostali kiedyś od naszego kaliskiego klubu CB radio wraz z anteną - antenę zamontowaliśmy i zestroiliśmy - czyli postawiliśmy im kompletną pazę i co ? ano powiedzieli , że nikt im nie płaci za to , żeby być na nasluchu na 9 a radio poszło do magazynów w piwnicy
Mówiąc wprost - w Kaliszu służby olewają kanał 9 .
Ale właśnie po to stworzyłem ten temat aby wszyscy zainteresowani powpisywali jak jest u Was w miastach warto by było na koniec podsumować temat - będziemy wtedy mieli rozpiskę kanałów ratunkowych w większych miastach w Polsce.

Mówiąc wprost - w Kaliszu służby olewają kanał 9 .
Ale właśnie po to stworzyłem ten temat aby wszyscy zainteresowani powpisywali jak jest u Was w miastach warto by było na koniec podsumować temat - będziemy wtedy mieli rozpiskę kanałów ratunkowych w większych miastach w Polsce.
No ja nie raz, jak wracam wieczorem do domu i zdejmuję panel od radia, to trącę ten przełącznik i przeskoczy mi na '9', to jakieś dzieciaki gadają o dupie maryni
Jakbym miał wzywać pomocy na radiu, to chyba raczej na 19 bym krzyczał, bo tam najwięcej luda siedzi i zawsze w razie czego ktoś przekaże...

Kolega z kanału 19 ma ksywę operacyjną "Chińczyk" - miałem okazję poznać go osobiście. Klient ma tak wypasiony sprzęt, że obejmuje nasłuchem i nadawaniem całą Warszawę, ma antenę własnego projektu na cały balkon i ani myśli zdradzić tajemnicy montażu hahaha. Tylko zastrzel mnie - ale chyba mieszka na wjeździe od północy do Ursynowa. Nie pamiętam dokładnie, trochę lat minęło.Albercik pisze:W wawie masz ogólny wywoławczy dla stacjonarek na '29'. Fakt - jakiś czas go nie było, ale ostatnio słyszę, że znowu jest w użyciu![]()
Przy okazji - "Chińczyk" zna lepiej topografię Warszawy (całej) niż Wy zawartość schowków w swoich autach. Jak będziecie w stolicy i czegoś szukacie to powie Wam z pamięci drogę dokładniej i szybciej niż nawigacja!
Co do kanału 9 - w Sochaczewie nie istnieje. Kiedyś widziałem wypadek na własne oczy (auto przede mną uderzyło w dwa inne i wiało) i niestety nikt się nie odezwał. Kanał umarł...