Pompka paliwa mi sie czasami nie zalancza
Moderator: Moderatorzy
Pompka paliwa mi sie czasami nie zalancza
Jak w temacie. Czasem potrafi sie nie załączyć. Z regóły działa ale czasami cisza....Po przekręceniu kluczyka nie słychać charakterystycznego cichego bliiiiip i wtedy wiem juz ze nie odpale. Pompa sama w sobie jest na bank dobra bo mechanik mi ją wczesniej sprawdzął przy naprawie essa i działa ok. Po prostu czasami sie nie załancza a po chwili lub dłuzszej nawet chwili po przekręceniu kluczyka znów jest ok. dodam ze dzieje sie tak tylko raz na jakis czas. Czy to moze byc przekaznik tam w skrzynce z bezpiecznikami?
- Yagr
- Pojemność: 1598
- Rocznik: 2007
- Generacja: MK2
- Nadwozie: Kombi
- Kontakt:
za okrągłą zaślepką po lewej stronie od nogi kierowcy, ale żaby się do kabli dostać to cały plastik trzeba zdjąć bo pod tą okrągłą to tylko przycisk jest widoczny
Polak potrafi!!
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
To że pompa się od czasu do czasu nie załącza to nie jest objaw kończącej się pompy. W 11 przypadkach na 10 jest to problem elektryczny. Na przyszłość przy problemach z pompą radzę :mechanik podłanczał pompe pod prąd bezpośrednio i sprawdzał czy działa. Nie było zadnego problemu. chodziła jak nowa
1) ominąć wyłącznik bezwładnościowy
2) Sprawdzić czy prąd dociera na wtyczkę pompy
3) sprawdzić stan przewodów do skrzynki bezpieczników do wtyczki pompy
4) sprawdzić przekaźnik
5) regenerować skrzynkę bezpieczników
Oczywiście większość zatrzyma się na jednym z tych etapów i stwierdzi że problem zniknął.
- Jamszoł
- Pojemność: 2300
- Rocznik: 2008
- Generacja: MK4
- Nadwozie: Kombi
- Kontakt:
Ha to nie jest takie proste
Szybka ocena - padła pompka bo prąd dochodzi - tak zawyrokuje większość z Was.
A to błąd - bo i owszem prąd dochodzi , ale bez obciążenia a pod obciążeniem niknie .
Pamiętajcie zatem , jak sprawdzacie , czy dociera prąd do jakiegokolwiek odbiornika energii elektrycznej , to sprawdzajcie przyjście napięcia pod obciążeniem.
Poza tym -
Nie wiem ile razy zapodawałem ten link ale daje go jeszcze raz - http://siec.no-ip.com/forum/viewtopic.php?t=4465

To podstawa - sprawdzałem - prąd docierał a pompka nie działała i ?Majkel pisze:2) Sprawdzić czy prąd dociera na wtyczkę pompy
Szybka ocena - padła pompka bo prąd dochodzi - tak zawyrokuje większość z Was.
A to błąd - bo i owszem prąd dochodzi , ale bez obciążenia a pod obciążeniem niknie .
Pamiętajcie zatem , jak sprawdzacie , czy dociera prąd do jakiegokolwiek odbiornika energii elektrycznej , to sprawdzajcie przyjście napięcia pod obciążeniem.
Poza tym -
wystarczy tam poczytać - opisałem , który to przekaźnik i jak ewentualnie obejść przewodem tak , żeby pompka pracowała poprawnie.Jamszoł pisze:Jest zdjęcie które to kable przy wtyczce - szukaj mojego opisu.
Nie wiem ile razy zapodawałem ten link ale daje go jeszcze raz - http://siec.no-ip.com/forum/viewtopic.php?t=4465
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]