Podgrzewana przednia szyba

Moderator: Moderatorzy

grzrtk

Podgrzewana przednia szyba

Post autor: grzrtk »

Witam... mam taki problem... gdy włacze podrzewanie przedniej szyby i je potem wyłacze to słuychać dziwne brzęczenie w okolicy podszybia z prawej strony i dioda od przycisku załączania ogrzewania delikatnie się świeci... gdy zgaszę auto i zostawię na powiedzmy 3 godziny to rozładowuje mi akumulator. jak myślicie co to moze być ? słaba masa ? czy podgrzewanie szyby jest połaczone z podgrzewaniem spryskiwaczy? pozdrawiam
jaras231

Post autor: jaras231 »

moze przekaznik nie rozlacza
Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

jaras231 pisze:moze przekaznik nie rozlacza
Tak właśnie może być - przekaźnik się lepi i nie puszcza po wyłączeniu.
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
grzrtk

aha dzieki za sugestie... w takim razie kolejne pytanie... gdzie się znajduje ten przekaźnik? w skrzynce bezpieczników czy może gdzieś w podszybiu?
tad508

Post autor: tad508 »

witam z tego co mi sie wydaje to jest on za akumulatorem takie szare duze cus u mnie jest taki problem ze dostala mi sie do niego woda i wystepowal podobny objaw jest on przytwierdzony na takiej blaszce jak go zdejmiesz sprawdz czy nie jest zamoczony w srodku po rozlaczeniu z kostką bedziesz widział wszystko, jak tak to musisz go wysuszyc a nastepnie dobrze zabezpieczyc :mrgreen:
Awatar użytkownika
Jamszoł
Kontakt:

tad508 pisze:jak tak to musisz go wysuszyc a nastepnie dobrze zabezpieczyc
Nie tylko - jeśli już się zaczoł kleić to trzeba go delikatnie rozebrać i przeczyścić styki - bo nadal będzie się lepił.
grzrtk

Aha w takim razie w sobote bieremy sie za robote. Dzieki za pomoc
tad508

Post autor: tad508 »

sorry o tym zapomnialem :oops:
Awatar użytkownika
lordpablo

Post autor: lordpablo »

to ja się podepnę pod temat, czy podgrzewana przednia szyba wiązki elektryczne ma tylko dwie, na lewym i na prawym dolnym rogu? czy jeszcze jest gdześ jakaś? i jeszcze jedna sprawa, czy wyjmując przednią szybe trzeba najpierw wyjąć uszczelkę bo zastanawiam sie nad kwestią taką czy ta uszczelka nie jest wklejana razem z szybą i jest jakby jednorazowa, bo na górze szyby uszczelka wychodzi ale na bokach już nie, tylko rwie się, więc pytanie do Was czy wycinajac szybe da radę uratować uszczelke czy trzeba zakupić druga do ponownego montażu?
jaras231

Post autor: jaras231 »

lordpablo, u mnie byla wklejana tzn szyba byla wklejana uszczelka wyszla lekko
mozliwe ze jak szybe wklejali to wsadzili od razu uszczelke i sie przykleiła
Awatar użytkownika
Jamszoł
Kontakt:

co do przewodów od ogrzewania szyby - szyba jest podzielona na pół - czyli w dwóch dolnych narożnikach masz dwa przewody plusowe i jeszcze musisz mieć dwie masy - ale nie podpowiem Ci gdzie bo nie wiem.
Awatar użytkownika
lordpablo

Jamszoł, masa jest razem w tym wiązkach, bo masz w dolnych rogach , wiązki po dwa kable, jeden idzie na masę a drugi wchodzi w kostkę i leci dalej w instlacje, ciekaw tylko jestem jak to jest z ta uszczelką
Awatar użytkownika
lordpablo

nie edytuje postu, bo mam nowe pytanie odnośnie szyby i tego co z nią jest połączone. otóż ciekaw jestem czy dobrze wnioskuje, że pod szybę podpięte jest również ogrzewanie lusterek? a dysze spryskiwaczy przedniej szyby pod co są podpięte, tez pod pod szybe?
emceha

Post autor: emceha »

lordpablo pisze:pod szybę podpięte jest również ogrzewanie lusterek? a dysze spryskiwaczy przedniej szyby pod co są podpięte, tez pod pod szybe?
Lusterka są osobno jako kpl z tylną szybą a szyba przednia razem ze spryskiwaczami jako drugi kpl ;) Wnioskuję po tym co było u mnie: szyba przednia wymieniona na taką bez grzania, odpięte spryskiwacze. Przy próbie podłączenia spryskiwaczy wypieprzało bezpiecznik. Lusterka i szyba tylna działały normalnie po włączeniu przycisku ogrzewania szyby tylnej :P
Awatar użytkownika
cidzej
Pojemność: 1400
Rocznik: 1996
Generacja: MK7
Nadwozie: Cabrio

Post autor: cidzej »

uszczelka powinna być niezależna, bo u mnie szybe wymienili a starą uszczelke zostawili
ODPOWIEDZ