Chodzi mi o to że gdy zmieniam biegi na wyższy zdarza się (często) że jest szarpnięcie autem gdy bieg wchodzi. Coś ze sprzeglem skrzynią czy ze mna
Zmiana biegow sic.. ???
Moderator: Moderatorzy
-
Mufasa
Zmiana biegow sic.. ???
Takie pytanko albo nie potrafię jeździć albo może coś nie tak.
Chodzi mi o to że gdy zmieniam biegi na wyższy zdarza się (często) że jest szarpnięcie autem gdy bieg wchodzi. Coś ze sprzeglem skrzynią czy ze mna
Macie jakieś sugestie które pomogą mi płynnie zmieniać biegi?
-
Mufasa
Re: Zmiana biegow sic.. ???
Może też być to spowodowane tym że ciągnąc do wysokich obrotów wrzucasz wyższy bieg szybko puszczając sprzęgło (z puszczonym pedałem gazu), wtedy obroty z 3500 gwałtownie spadają do powiedzmy 2000/2500, wtedy odczuwasz lekkie szaprnięcie bo silnik prze do przodu a skrzynia go wyhamowuje.. U mnie jest to dość normalne i raczej wszystko jest ok.Mufasa pisze:Takie pytanko albo nie potrafię jeździć albo może coś nie tak.
Chodzi mi o to że gdy zmieniam biegi na wyższy zdarza się (często) że jest szarpnięcie autem gdy bieg wchodzi. Coś ze sprzeglem skrzynią czy ze mnaMacie jakieś sugestie które pomogą mi płynnie zmieniać biegi?
Jeśli oczywiście dobrze wysprzęglasz (bo ja tak)
Jest: Civic Sedan 6Gen VTi
Były: MKV RS2000, MKVI CLX 1.6 16v, MKIV Ghia 1.4 '89, MKIV XR3i '90 1.6 KE-Jetronic
Były: MKV RS2000, MKVI CLX 1.6 16v, MKIV Ghia 1.4 '89, MKIV XR3i '90 1.6 KE-Jetronic